Close

Strona 258 z 292 PierwszyPierwszy ... 158208248256257258259260268 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 571 do 2 580 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Marcin89
    Gość

Domyślnie

Też się nad tym zastanawiałem nie zamierzam robić zbliżenia ptaszków na gałęzi, głównie będą to krajobrazy i autoportrety.
    Nie wiem czy jeden stałoogniskowy obiektyw na początek byłby ok choć pewnie wiele by mnie nauczył.
    Zastanawia mnie jeszcze wybór samego aparatu szkoda mi trochę tego odchylansgo ekranu który ułatwiłby mi pracę.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie obudowy wiadomo jak to jest i nieraz się zdarza że coś wypadnie z rąk czy te aparaty po upadku powiedzmy z 1m czy z 1.5m na kamienie czy trawe będą nadawały sie już tylko na śmietnik?

Domyślnie

Co do wyboru systemu to niewiele mogę doradzić. Tyle, że wybierając np. Nikona, Canona czy Sony nie wybierasz tylko aparatu, ale właśnie system, bez względu na to, czy kupujesz lustrzankę, czy tzw. bezlustro. Czyli dziś odpowiedni będzie np. d3300 czy d5300 plus obiektyw, który wybierzesz, za jakiś czas możesz dokupić potrzebne, w miarę zmieniających się potrzeb inne obiektywy, później wymienić body, itd. W ramach danego systemu. To oczywistości, ale warto pamiętać przy wyborze pierwszego aparatu. Nikon pozwala na dość elastyczną rozbudowę systemu w kierunku, który będzie dla Ciebie odpowiedni.

Gdybyś chciał wybrać Nikona, trochę przekornie polecałbym do Twoich zastosowań obiektyw szerokokątny. Zdjęcia będą oczywiście inne niż ze standardowego zooma, będzie to od razu widać. A wyróżnienie się jest w dzisiejszych czasach jakąś wartością. Fajne są także zbliżenia z takiego szerokiego kąta. Bardzo dobra będzie np. Sigma 10-20, ze światłem 3.5 kosztuje niecałe 2tys. starszą wersję f/4-5.6 jeszcze niedawno można było znaleźć za ok. 1,5tys (uważana nawet za lepszą optycznie). Do tego aparat, "najwyższy", na jaki będziesz chciał się szarpnąć, d5300 będzie ok. Ale to oczywiście moja wizja artystyczna , jak chciałbym pokazać łowiska, krajobrazy, itd. Tobie mogą się podobać zdjęcia robione inną ogniskową, wybór systemu umożliwia właśnie dobór obiektywu, którym można zrealizować swoje pomysły.

Na koniec. Jeśli chcesz przesyłać zdjęcia bezpośrednio do telefonu czy komputera, będziesz robił prawdopodobnie jpg. Pojawia się kwestia dystorsji (czyli pochylonych drzew, skrzywionego horyzontu) i jej korygowania. Dla mnie szeroka Sigma ma właśnie dystorsję jak najbardziej do ogarnięcia, szczególnie starsza wersja. 18-105 i generalnie dłuższe zoomy to już gorsza sprawa, mocno zniekształcają zwłaszcza na 18mm. Lepszy już będzie 18-55 mający przy okazji większą skalę odwzorowania, "prawie" makro Zdjęcie złowionej rybki wypełni cały ekran komputera bez straty szczegółów.

Ps. Szeroki kąt będzie też użyteczny np. na łódce.
    Ostatnio edytowane przez poste ; 29-02-2016 o 22:37

Marcin89
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o obiektyw to ten 35mm 1.8 wyglada całkiem spoko i ma niezłą opinie no i cena jest ok.
    Jeśli chodzi o zdjęcia bo będę robił RAWy i ewentualnie potem bawił się nimi na komputerze.
    Najpierw jednak smigne do jakiegos salonu i popatrze co będzie dla mnie w sam raz.

Domyślnie

Mnie w 35mm f/1.8 odstrasza aberracja chromatyczna... Straszna jest, ale ogółem obiektyw jak najbardziej ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    Mnie w 35mm f/1.8 odstrasza aberracja chromatyczna... Straszna jest, ale ogółem obiektyw jak najbardziej ok.
    Straszny to jest łysy koksu z bejzbolem w ręku, bo żeby go zwalczyć nie wystarczy jedno kliknięcie, a aberracji pozbędziesz się jednym ruchem palca na myszce No i wcale nie jest taka straszna jak o niej piszą...

Domyślnie

W takim razie skąd masowe pozbywanie się (sprzedaż jeszcze z gwarancją) tych obiektywów ? Na allegro i olx jest tego mnóstwo co mnie cieszy a jednocześnie zastanawia (martwi?).
    Takie pytanie odnośnie 35mm f/1.8 - od jakiej przesłony jest najostrzejsza ? Bo czytałem, że f/1.8 rzadko wykorzystują ludzie i jadą na ~f/2.3

No ale nie ma co gdybać, kiedyś sobie kupię. Na razie wystarcza mi kit 18-105 chodź czasami światła brakuje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Straszny to jest łysy koksu z bejzbolem w ręku, bo żeby go zwalczyć nie wystarczy jedno kliknięcie, a aberracji pozbędziesz się jednym ruchem palca na myszce No i wcale nie jest taka straszna jak o niej piszą...
    Nie zawsze. Aberracji z 85/1.8G nie pozbędziesz się tak łatwo, z 35/1.8 DX nie pamiętam.
    W takim razie skąd masowe pozbywanie się (sprzedaż jeszcze z gwarancją) tych obiektywów ? Na allegro i olx jest tego mnóstwo co mnie cieszy a jednocześnie zastanawia (martwi?).
    Takie pytanie odnośnie 35mm f/1.8 - od jakiej przesłony jest najostrzejsza ? Bo czytałem, że f/1.8 rzadko wykorzystują ludzie i jadą na ~f/2.3

No ale nie ma co gdybać, kiedyś sobie kupię. Na razie wystarcza mi kit 18-105 chodź czasami światła brakuje...
    Ja używam od f/1.8, a pełną ostrość ma gdzieś przy f/4. Od f/2.8 centrum oceniam na dobry z plusem.
    Ale stałki f/1.8 kupuje się aby używać ich przy f/1.8-f/2 i ważniejsza jest uzyskiwana GO niż absolutna ostrość, z reszta często przesadną ostrość jest niepożądana i lepsza jest lekka miękkość zdjęcia.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Musiałbyś spytać tych co sprzedają, ja swojej bym nie sprzedał, chociaż planuję kupić Sigmę 35 1.4 Art, z dwóch powodów:
    1 - Bardzo fajny, lekki, jasny i ostry obiektyw wycieczkowy, o którego się nie martwię.
    2 - Jest tak mało warty, że się poprostu nie opłaca...

Może być na 1.8, akceptowalne na 2.2, od 2.5 do 2.8 świetnie, dalej tylko lepiej. Rogi, jak napisał GonzoG, dobre od 4.

Ps. GonzoG nie dostrzegam wielkiego problemu z 85, chociaż nie ukrywam że aberracją jest...

Domyślnie

Piszę tutaj, bo nie chcę zakładać osobnego wątku, dla tak błahego pytania. Chodzi mi o mocowanie BOWENS. W opisach akcesoriów z mocowaniem bowens są wymieniane BOWENS, BOWENS S i BOWENS L. One są wszystkie takie same, czy czymś się różnią?
    NIKON 5200 / NIKKOR AF-S 50mm f1.8 G / NIKKOR AF-S 35mm f1.8 G / NIKKOR AF 16mm f/2.8 / OLYMPUS E-420 / PENTACON 50mm f1.8 / Olympus Zuiko 14-42mm

Domyślnie

Witam ,

Chcę kupić Nikona D3300 , i widzę że jest dostępny z dwoma rodzajami obiektywu:

- AF-P DX 18-55VR
    - 18-55VR II

I chciałem zapytać który by lepiej wybrać i czym się różnią ? z tego co też widzę po dacie to ten AF-P DX jest chyba nowszy ?
    I w jakim sklepie najlepiej kupić tą lustrzankę ? żeby po jakieś dobrej cenie ją dostać.

edit:
    chyba że polecacie jakiś inny obiektyw kupić oprócz tych dwóch ?
    Ostatnio edytowane przez klima89 ; 22-04-2016 o 21:04

Strona 258 z 292 PierwszyPierwszy ... 158208248256257258259260268 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów