Close

Strona 260 z 292 PierwszyPierwszy ... 160210250258259260261262270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 591 do 2 600 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Za 700 zł to sobie nie zawracaj gitary fotografią... Zbieraj kasiorkę...
    Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    eeee .... da radę ; d70s + Nikkor 18-70; czasem nawet uda się kupić d80 zamiast d70s; będzie "luszczanka" jak się patrzy .....
    Trochę nie rozumiem tej uszczypliwości.
    W takim razie każdy kto nie kupi aparatu za 5 tysięcy nie może robić zdjęć? Nie każdego na to stać, nigdzie nie napisałem że chcę być fotografem z gimnazjum, chce po prostu dobry aparat dla rodziny i tyle.
    Sugerowałem się tym co ma szfagier i co jak dla mnie laika robi bardzo dobre zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzabelaW Zobacz posta
    Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do aparatu Nikon D5200
    Aparat będzie wykorzystywany do zdjęć rodzinnych (zdjęcia dzieci w domu, na zewnątrz, na wakacjach i imprezach rodzinnych).
    Jaki obiektyw będzie najbardziej odpowiedni?
    cena do 900zł

Pozdrawiam
    Jak dobrze poszukasz, to w tej cenie znajdziesz używaną Sigmę 17-50 2.8, a jak zakres za mały, to Nikkora 16-85 3.5-5.6. Nie masz żadnego szkła do aparatu? Może jakieś specyficzne preferencje, ogniskowa, przysłona, czy po prostu ma być uniwersalnie? Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 11-05-2016 o 14:54

Domyślnie

Jak dobrze poszukasz, to w tej cenie znajdziesz używaną Sigmę 17-50 2.8, a jak zakres za mały, to Nikkora 16-85 3.5-5.6. Nie masz żadnego szkła do aparatu? Może jakieś specyficzne preferencje, ogniskowa, przysłona, czy po prostu ma być uniwersalnie? Pozdrawiam!
    Nie mam żadnego obiektywu, chciałabym żeby był on uniwersalny do amatorskich zdjęć rodzinnych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gemtin Zobacz posta
    W takim razie każdy kto nie kupi aparatu za 5 tysięcy nie może robić zdjęć? Nie każdego na to stać, nigdzie nie napisałem że chcę być fotografem z gimnazjum, chce po prostu dobry aparat dla rodziny i tyle.
    Sugerowałem się tym co ma szfagier i co jak dla mnie laika robi bardzo dobre zdjęcia.
    To nie jest uszczypliwość, ale zdrowy rozsądek. Ja dla gimnazjalisty z zaszczepioną fotografią szukałem ostatnio zestawu za 1500 i uważam, że to jest absolutne minimum dla dobrej rodzinnej fotografii. Może kupisz D40x z Nikkorem 18-70, ale przy odrobinie pecha (a o to nietrudno przy tak leciwym zestawie) zrobisz kilka tysiączków zdjęć i aparat padnie. I co wtedy powiesz? Wredni nikoniarze mówili że za 700 zł się da. Ja mówię Ci - da się, ale to nierozsądne. Powiększ budżet minimum dwukrotnie i wtedy czegoś szukaj. Możesz kupić malucha i uznać, że to auto rodzinne, a za argument podać że w 70 latach lodówki się nim woziło... Tylko pytanie jaki to ma sens?

Nie mam żadnego obiektywu, chciałabym żeby był on uniwersalny do amatorskich zdjęć rodzinnych
    To wydaje mi się, że obie moje podpowiedzi będą słuszne, z większym naciskiem na S17-50 (chociaż w cenie 900 zł łatwiej jest znaleźć N16-85)
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 11-05-2016 o 14:57

Domyślnie

w mojej wypowiedzi nie ma ani krzty uszczypliwości .... ; chciałeś porady ? dałem Ci bezpłatnie na tacy najlepszą MZ z możliwych ......

EDIT; strasznie coś ludzie ostatnio przewrażliwione na forum .......

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

To nie jest uszczypliwość, ale zdrowy rozsądek. Ja dla gimnazjalisty z zaszczepioną fotografią szukałem ostatnio zestawu za 1500 i uważam, że to jest absolutne minimum dla dobrej rodzinnej fotografii. Może kupisz D40x z Nikkorem 18-70, ale przy odrobinie pecha (a o to nietrudno przy tak leciwym zestawie) zrobisz kilka tysiączków zdjęć i aparat padnie. I co wtedy powiesz? Wredni nikoniarze mówili że za 700 zł się da. Ja mówię Ci - da się, ale to nierozsądne. Powiększ budżet minimum dwukrotnie i wtedy czegoś szukaj. Możesz kupić malucha i uznać, że to auto rodzinne, a za argument podać że w 70 latach lodówki się nim woziło... Tylko pytanie jaki to ma sens?
    I o taką konkretną odpowiedź z argumentami mi chodziło. Dziekuję.

Domyślnie

Cześć, chcielibyśmy z kobietą kupić sobie dobry aparat, budżetu nie mamy dużego bo chcemy zamknąć się w 700zł więc w grę wchodzą tylko używane modele.
    Przeglądając Allegro natrafiłem na 2 interesujące mnie modele w tej cenie: D40X oraz D3000.
    Z D40X miałem do czynienia bo posiada go szfagier i trzeba przyznać że robi świetne zdjęcia, natomiast z D3000 nie miałem przyjemności.
    Z tego co wyczytałem w internecie to jakość zdjęć jest porównywalna, z tym że D3000 ma inny rodzaj autofocusa oraz pasuje na niego więcej obiektywów (w przyszłości z chęcią wymienimy) + ma większy ekran i jest lżejszy/mniejszy, słowem: po prostu nowszy.
    Który model wybrać? A może szukać czegoś innego?
    Do D40X i D3000 będą pasować dokładnie te same obiektywy. Różnica w AF to ilość punktów do wyboru, nic więcej.
    Jeśli chodzi o budżet na aparat z obiektywem, to bardzo mały. W podobnym budżecie można dostać D3100 z 18-55 - ma dużo lepszą matrycę niż D40x, czy D3000.
    Można też dostać D70s z 18-70, wyższa półka, ale matryca ta sama co w D40x, ale używa on kart CompactFlash, które są droższe od SD i najczęściej trzeba kupić do nich czytnik, bo komputery mają głównie czytnik SD.
    Zdarza się też D80 z obiektywem. Aparat całkiem fajny, używa już też kart SD, ale matryca ta sama co w D3000.

Mimo wszystko w tej cenie polecałbym jakiś kompakt z wyższej półki. Mniejszy, łatwiejszy w obsłudze, można robić zdjęcia przy użyciu wyświetlacza i ma w tym trybie sprawny AF (z lustrzanek Nikona w tym budżecie tylko D3100 ma taką możliwość, reszta tylko robienie zdjęć z użyciem wizjera, ale bardzo powoli ostrzy).

Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do aparatu Nikon D5200
    Aparat będzie wykorzystywany do zdjęć rodzinnych (zdjęcia dzieci w domu, na zewnątrz, na wakacjach i imprezach rodzinnych).
    Jaki obiektyw będzie najbardziej odpowiedni?
    cena do 900zł

Pozdrawiam
    Jeśli obiektyw nowy - Nikkor 18-105/3.5-5.6 VR
    Jeśli może być używany, to Sigma 17-50/2.8 OS. Może i ma mniejszy zakres ogniskowych i mniej uniwersalny, ale jaśniejszy, ma lepszą ostrość i dużo szybszy AF. Można dostać w cenie 900-1000zł, ale trzeba polować.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

I o taką konkretną odpowiedź z argumentami mi chodziło. Dziekuję.
    Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za powiększenie budżetu

Domyślnie

Z dwójki S17-50 N18-105... pierwszego.

Domyślnie

Porobiło się na rynku tych opcji puszkowych. Szukam jakiejś porównywarki, ale nie znajduję.
    Dlatego pytanie.
    Do 3000 zł puszka co polecacie bo nie wiem co odpowiedzieć, a nie mam cierpliwości, że by porównywać wszystkie pochodne D3000 i pochodne D5000 i inne.
    Z obiektywami nie mam problemu i sobie dobiorę, ale puszki mnie zaskoczyły w tej klasie.
    Będę wdzięczny za info.
    pozdrawiam
    covval
    www.speedway.hg.pl

Strona 260 z 292 PierwszyPierwszy ... 160210250258259260261262270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów