Close

Strona 75 z 92 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

D5100 + 18-105mm z czasem dokupić 35mm/50mm i lampę.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Witam,
    mam prośbę o pomoc w dobraniu zestawu. Dyrekcja zleciła mi zakup aparatu, a ja nie bardzo się znam. Aparat będzie wykorzystywany w 95% do robienia zdjęć w czasie konferencji, szkoleń, wręczania nagród etc. czyli w pomieszczeniach. Całkowity budżet to 3200 zł brutto na aparat z obiektywem + lampa. Pomożecie? )
    Dziekuję i pozdrawiam
    Jan

Domyślnie

D5100/D5200 + 18-105mm + SB-700
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Nawet D3300 z 18-105 i Lampka SB-700 styknie Powinno zostać jeszcze na niezbędne akcesoria

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podbeskidzie!

Question Nikon D3300- potrzebna pomoc...

Witam wszystkich
    Jestem Arek, mam 32 lata i nie robię zdjęć od siedmiu dni
    Bylem szczęśliwym posiadaczem Panasonic FZ45,i odmówił posłuszeństwa. Po przeczytaniu materiałów na tropiące mnie pytania postanawiam kupić:
    NIKON D3300
    + stałoogniskowy Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor
    + AF-S DX 55 - 200mm f/4-5.6 VR II
    + Voeloon V190 lampa błyskowa
    i do wyboru mam :
    1) AF-P DX 18-55 mm VR
    2) AF-S DX 18-55 mm VRII
    który z wymienionych jest lepszy, wiem ze AF to auto focus, VR to stabilizacja, ale o VRII nic nie moglem znalesc, i jeszcze to AF-P a AF-S---

Proszę o porady oraz ewentualne sugestie.,
    może macie jakieś lepsze rozwiązania, bądź zestawy,

Aparatu będziemy używać do pleneru, portretów oraz do upamiętnienia wzrostu i figli naszych dzieciaków!!

z góry dziękuje bardzo

Domyślnie

50 1.8 D będziesz musiał zastąpić wersją G, chyba że lubisz manualne ostrzenie, a zamiast obu 18-55 kup 18-105 na początek, zdecydowanie lepiej się spisuje i zakres jakiś lepszy...
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkadioo Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Jestem Arek, mam 32 lata i nie robię zdjęć od siedmiu dni
    Bylem szczęśliwym posiadaczem Panasonic FZ45,i odmówił posłuszeństwa. Po przeczytaniu materiałów na tropiące mnie pytania postanawiam kupić:
    NIKON D3300
    + stałoogniskowy Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor
    + AF-S DX 55 - 200mm f/4-5.6 VR II
    + Voeloon V190 lampa błyskowa
    i do wyboru mam :
    1) AF-P DX 18-55 mm VR
    2) AF-S DX 18-55 mm VRII
    który z wymienionych jest lepszy, wiem ze AF to auto focus, VR to stabilizacja, ale o VRII nic nie moglem znalesc, i jeszcze to AF-P a AF-S---

Proszę o porady oraz ewentualne sugestie.,
    może macie jakieś lepsze rozwiązania, bądź zestawy,

Aparatu będziemy używać do pleneru, portretów oraz do upamiętnienia wzrostu i figli naszych dzieciaków!!

z góry dziękuje bardzo
    Jak już to 50/1.8G, bo jak napisał madebyzosiek z D3x00 nie będzie AF.
    Nie 18-55, a 18-105 - jest lepszy optycznie, większy zakres ogniskowych, jaśniejszy (odrobinę, ale zawsze) i ma szybszy AF, poza tym nie trzeba przełączać na manual aby przeostrzyć (nie wiem jak AF-P, bo to nowy rodzaj napędu w Nikkorach).
    55-200 sobie w ogóle odpuść, bo to kiepski obiektyw.
    Voeloon V190 to lampa manualna, więc do każdego zdjęcia będziesz musiał ręcznie ustawiać moc lampy, a to wiąże się z kilkoma zdjęciami próbnymi, aby ustawić poprawną moc, szczególnie przy odbijaniu światła.
    Jak chcesz lampę z automatyką, to musisz liczyć ok 500zł minimum (Nissin Di600), a jak chcesz coś większymi możliwościami, to są lampy jak Metz 52 AF-1 (850-900zł) czy Nikon SB-700 (1000-1100zł).

Mam też jedno ważne pytanie - dlaczego lustrzanka ?? i dlaczego bida-model z bida-obiektywami, które nie pozwolą w żaden sposób wykorzystać podstawowych zalet lustrzanki ??
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 28-02-2016 o 00:13
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podbeskidzie!

Domyślnie

Dlaczego lustrzanka,:
    ''Żeby móc wygodnie kadrować zdjęcie z poziomu oka; żeby mieć pełną kontrolę nad parametrami ekspozycji; żeby mieć każdą funkcję pod palcami; żeby mieć gwarancję najwyższej jakości obrazu; żeby nie zastanawiać się, czy aparat naświetli zdjęcie dokładnie wtedy, kiedy mu rozkażę; żeby móc wybrać dokładnie taki obiektyw, jaki będzie mi potrzebny.''
    Lepiej bym tego nie powiedział, i jeszcze przeostrzenia między ujęciami w serii...

Dlaczego bida model, z bida obiektywami - to dobre pytanie jest, nie nosielm się z zamiarem kupienia bidy...
    myślałem ze lepiej kupić dwa obiektywy Nikorra niż jeden Nikorr i jeden np Tamar ... Zwłaszcza ze będę inwestował przez najbliższe lata w firmę Nikon, najlepiej leży mi w ręce.
    Proszę wiec o pomoc w dokonaniu zakupu, jakie body i jakie obiektywy...

Juz mnie przekonaliście do
    50/1.8 G
    i lampa Nikon sb700

Domyślnie

W takim układzie kup sobie D5300 z Sigmą 17-50 2.8 i SB700. Odpuścić sobie na razie 50 i zbieraj na Nikorra 85 1.8. Będziesz zadowolony Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Dlaczego lustrzanka,:
    ''Żeby móc wygodnie kadrować zdjęcie z poziomu oka; żeby mieć pełną kontrolę nad parametrami ekspozycji; (...)
    żeby mieć gwarancję najwyższej jakości obrazu; żeby nie zastanawiać się, czy aparat naświetli zdjęcie dokładnie wtedy, kiedy mu rozkażę; żeby móc wybrać dokładnie taki obiektyw, jaki będzie mi potrzebny.''
    Lepiej bym tego nie powiedział, i jeszcze przeostrzenia między ujęciami w serii...
    żaden z tych powodów nie przemawia za D3x00, ani też za D5x00.
    Prędzej są to powody, żeby wybrać właśnie bezlustra...
    Wygoda kadrowanie z wizjerem elektronicznym jest większą - masz wszystkie informacje, jest jaśniejszy, może pokazać gotowe zdjęcie przed jego zrobieniem (w ograniczonym stopniu), no niektóre mają wizjer ruchomy, więc możesz go sobie odciąć do góry.
    Że zrobi ci zdjęcie dokładnie kiedy chcesz - oj to akurat przemawia za bezlustrami. Ich czas reakcji na spust jest dużo krótszy niż lustrzanek.
    Obiektywy - zależy jak na to spojrzeć. Do bezluster Sony podepniesz każde szkło pod Canona czy Nikona i na dodatek z działającym AF i przesłoną. Do Nikona niby też, ale żadnej automatyki, a w D3x00 i D5x00 nawet nie będzie pomiaru światła i wszystko na oko... Jedyna zaletą lustrzanek, to większa ilość dedykowanych szkieł, choć Nikon tu nie jest najlepszym wyborem. Canon ma większy wybór.

Jakość obrazu i pełną kontrola jest dokładnie na takim samym poziomie... Choć z tą jakością jednak skłaniał był się ku bezlusterkowcom.
    Poza tym z bezlusterkowca m4/3 czy APS-C możesz zrobić pełną klatkę przez odpowiedni adapter (speedbooster) z obiektywem pełnoklatkowym, a z lustrzanki APS-C pełnej klatki nie zrobisz.

I o jakich przestrzeniach piszesz ??

żeby mieć każdą funkcję pod palcami;
    to D3x00 i D5x00 się bardzo zawiedziesz.
    Pod palcami masz jedynie parę guzików i tylko jedno pokrętło. Do zmiany większości funkcji trzeba wejść albo do szybkiego menu, albo przegrzewać pełne.

QUOTE=Arkadioo;3670863]
    Dlaczego bida model, z bida obiektywami - to dobre pytanie jest, nie nosielm się z zamiarem kupienia bidy...
    myślałem ze lepiej kupić dwa obiektywy Nikorra niż jeden Nikorr i jeden np Tamar ... Zwłaszcza ze będę inwestował przez najbliższe lata w firmę Nikon, najlepiej leży mi w ręce.
    Proszę wiec o pomoc w dokonaniu zakupu, jakie body i jakie obiektywy...

Juz mnie przekonaliście do
    50/1.8 G
    i lampa Nikon sb700 [/QUOTE]
    To jak ma to być aparat z funkcjami pod palcami, to nie D3x00, nie D5x00, tylko minimum D7100 lub D7200.
    Jak ma szybko ustawiać ostrość i mieć dobrą jakość, to można nimum Sigma 17-50/2.8 OS, ale Nikon 17-55/2.8 ma szybszy i pewniejsze AF.

Ale Samsung NX500 ma lepszą matrycę, krótszy czas reakcji na spust, pewniejsze AF i do tego w wizjerze możesz mieć wszystkie informacje. Jedynie nie ma wizjera, ale NX30 (starszy model, ale nadal bardzo dobry) go ma i jest on sporo większy od tego w Nikonie.

Zalety lustrzanki nad bezlustrami to:
    - wizjer optyczny (ale tylko dla tych co jest to zaletą, bo może być też wadą)
    - dłuższy czas pracy na baterii, szczególnie wyższych modeli, ale używanie LV czy nagrywania filmów jest o wiele mniej oszczędne w lustrzankach.
    - większy wybór dedykowanych obiektywów, i te lepsze (czyt. też droższe) maja szybszy AF.

Z wypisanych przez ciebie powodów dlaczego to lustrzanka przy porównaniu Nikona D5300 i Samsunga NX30 tylko w jednym punkcie wygrywa Nikon - ilością dedykowanych obiektywów.
    NX30 może spokojnie walczyć z D7200 i w określonych warunkach wyjść zwycięsko.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 75 z 92 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów