Close

Strona 85 z 92 PierwszyPierwszy ... 35758384858687 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Armi Zobacz posta
    Witam..
    Jestem początkujący mam zamiar aparat używać w trakcie wycieczek ewentualnie kwiaty owady itp. oraz ma mieć możliwość ostrzenia z obiektywem MTO C-11
    Mam pytanie czy lustrzanka NIKON D5300 18-55 VR + Tamron 70-300 będzie ok
    http://www.fotosoft.pl/nikon-d5300-b...o-12-p-47.html
    oraz czy lustrzanka będzie ostrzyć z okularem MTO C-11.
    Pozdrawiam. Michał
    Zestaw z tym Tamronem odpuść sobie. Wciskają go wszędzie, bo nikt go nie chce.
    Jak chcesz 70-300, to tylko 2 są warte zakupu - Nikkor VR i Tamron VC USD.
    Co do MTO 11 - zależy jakie ma mocowanie. Jak M42, to będzie to możliwe, ale z adapterem z soczewką, która dodatkowo popsuje już nie najlepszą jakość tego szkła.
    Większym problemem będzie brak pomiaru światła i użycie praktycznie ograniczy się tylko do LV.

Do obiektywów M42 każda inną lustrzanka jest lepsza od Nikona, a najlepsze sa bezlusterkowce.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki za info. Zamówiłem własnie kompakta Nikon Coolpix P900 x86 zoom optyczny
    Po dokupieniu przystawki dna okular do MTO M42 będzie możliwość przystawienia do tego olbrzymiego obiektywu.
    Mam nadzieję, że dobrze wybrałem.. Generalnie tak jak pisałem, wycieczki, przyroda, trochę przelotówki, księżyc..

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Armi Zobacz posta
    Po dokupieniu przystawki dna okular do MTO M42 będzie możliwość przystawienia do tego olbrzymiego obiektywu
    ????
    A niby jak to zrobisz?
    A po drugie:
    "Zdumiewający zoom optyczny obejmuje zakres ogniskowych od 24 mm do 2000 mm, a dzięki funkcji Dynamic Fine Zoom1 można go rozszerzyć do 4000 mm"
    To po co ci wtedy ten ruski kloc?
    Może ja coś nie ogarniam, to wyprostuj.
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Też racja.. chodź używał bym MTO do obserwacji nie koniecznie podłączając aparat..

A generalnie miał ktoś tutaj styczność z tym aparatem Nikon P900 i może coś o nim napisać ?
    Wart jest swojej ceny ?
    Ostatnio edytowane przez Armi ; 18-10-2016 o 14:38

Domyślnie

Udało mi się zakupić tanio D5500 z kitem 18-105 , ale jak pisałem zależy mi na obiektywie co będzie robił dobre fotki w ciemniejszych pomieszczeniach. Ten kit przyda mi się na wycieczki w góry. Ale wróćmy do obiektywu w ciemniejszych pomieszczeniach. Zastanawiam się nad dwoma:

Nikon 35mm f/1.8G
    vs
    Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM
    Sigma ma zoom, więc już jest jakiś plus na korzyść Sigmy. Po za tym jakie są różnice ? Czy stałka zrobi lepsze fotki portretowe ? ostrzejsze ? sigma ma stabilizację obrazu tutaj też plus.
    Czy ktoś mógłby laikowi wytłumaczyć jaka różnica i który z tych dwóch wybrać.
    Czy 35mm zrobi lepsze fotki w ciemniejszych pomieszczeniach ? Chodzi o fotki na wykładach , eventach, salach gdzie nie można błysku używać, oraz o czasami fotki portretowe. Fajny jest ten efekt rozmycia tła czy Sigma też będzie to potrafiła w porównaniu do 35mm stałki ?
    Co wybrać z tych dwóch ?

W sieci jet mnóstwo super zdjęci Nikkor 35mm , Sigmy jakoś tak fajnie nie wyglądają albo trafiłem na kiepskie foty.

ksh
    Gość

Domyślnie

Głównie musisz sprawdzić na swoim obiektywie z zestawu czy posiadanie jedynie 35mm będzie ok, ewentualnie czy maksymalnie 50mm będzie ok jeśli wybierzesz sigme.
    Jeśli masz robić zdjęcia z ręki to oczywiście czym jaśniejszy tym lepszy, ale trudno powiedzieć czy ta sala będzie ciemna czy jasna bo wtedy może f/2.8 z sigmy wystarczy ponieważ D5500 ma bardzo wysokie użyteczne ISO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Głównie musisz sprawdzić na swoim obiektywie z zestawu czy posiadanie jedynie 35mm będzie ok, ewentualnie czy maksymalnie 50mm będzie ok jeśli wybierzesz sigme.
    Jeśli masz robić zdjęcia z ręki to oczywiście czym jaśniejszy tym lepszy, ale trudno powiedzieć czy ta sala będzie ciemna czy jasna bo wtedy może f/2.8 z sigmy wystarczy ponieważ D5500 ma bardzo wysokie użyteczne ISO.
    Fotki z ręki, to może faktycznie Sigma lepsza bo bardziej uniwersalna (mały zoom ale jest + więcej widać na focie - szerszy zakres).
    A efekt rozmycia tła przy Sigma vs 35mm stalka - duża różnica ?

Czy sigmą taką fotę uda się zrobić ??

Tutaj są przykładowe fotki z obiektywu Nikkor 35mm robią wrażenie:
    https://www.dpreview.com/forums/post/34327563

ksh
    Gość

Domyślnie

Uda się pod warunkiem że znajdziesz tego dzieciaka
    Tak na oko tam będzie bardziej przymknięte niż 2.8

Rycerz
    Gość

Domyślnie

haha, aleś mu odpowiedział.
    Najlepiej mieć oba, sigmę 17-50 /2.8 jak i 35/1.8.
    A jak możesz to do kompletu jeszcze 24/1.8 i 50/1.8 i 85/1.8 i 180/2.8. Zestaw do wszystkiego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blaszak Zobacz posta
    haha, aleś mu odpowiedział.
    Najlepiej mieć oba, sigmę 17-50 /2.8 jak i 35/1.8.
    A jak możesz to do kompletu jeszcze 24/1.8 i 50/1.8 i 85/1.8 i 180/2.8. Zestaw do wszystkiego.
    Na tyle mnie nie stać jak na razie.
    Aktualnie zastanawiam się nad 17-50 sigmą i 35/1.8 Nikona.
    Ciężko w sieci znaleźć porównanie fotek, szczególnie jeżeli chodzi o low light indoor i portret.

Strona 85 z 92 PierwszyPierwszy ... 35758384858687 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów