I te fotki zrobiłeś w pełnym 20 klatkowym kadrze ?
Jak ?
![]()
Szukaj
I te fotki zrobiłeś w pełnym 20 klatkowym kadrze ?
Jak ?
![]()
Ale jak to jak?![]()
Domyślam się, że dziwi Cię w miarę normalny (zbliżony do 16:9) format panoramy robionej dłuższym bokiem klatki. Aparat nie skleja przecież tych zdjęć na styk, ale z (bardzo) dużymi zakładkami. Tak więc ok. 20 (i więcej) ujęć daje w efekcie zdjęcia jak wyżej. Format gotowej panoramy jest zawsze taki sam (ściślej mówiąc są 2 formaty do wyboru: standard i wide - właśnie to odkryłem, wide jeszcze nie próbowałem) i nie zależy od on prędkości przesuwania aparatu. Prędkość przesuwania decyduje za to o liczbie zdjęć w serii. Jeśli ruch jest zbyt szybki, będą widoczne łączenia, jeśli jest jeszcze szybszy, aparat przerwie serię. Jeśli jest wolny, aparat robi więcej ujęć (nawet coś pod 30) i nie widać żadnych łączeń.
Ostatnio edytowane przez Cooder ; 11-02-2016 o 14:20
N -> L -> S
A to - jak zmienic ustawienia z wide na standard ?
Ja mam do tego na stałe czas 1/500...bez mozliwosci zmiany czegokolwiek. Tak to wyglada w kazdym razie.
Menu pewnie jest u nas takie samo ?
W A6000:
Ustawiasz program "Panorama"
Wchodzisz w: menu, wybierasz symbol aparatu, zakładka nr 1, piąta pozycja od góry to Panorama: Rozmiar
![]()
Ręce opadają![]()
Zamówiłem wyzwalacz Yongnuo 560 TX, w opisie było że dostępne są wersję ze stopką do Canona, Nikona i uniwersalne pasujące między innymi do Sony, Olympus, Pentax.
Zadzwoniłem do sklepu i zapytałem czy ze stopką uniwersalną będzie pasował do Sony A7II.
Sprzedający powiedział że tak.
Dzisiaj odebrałem przesyłkę, a w środku wyzwalacz ze stopką Nikona![]()
Od razu zadzwoniłem i dostałem informację że ten wyzwalacz będzie też współpracował z A7II
Co o tym sądzicie, podpiąć i używać, czy lepiej nie ryzykować ???
Z jakim obiektywem to występuje?
Ciekawe....
Sprawdziłem u mnie i też mam taki numer czyli po włączeniu programu panoramy nie zmieniający się czas 1/500. Występuje to zarówno w Nex 7 jak i A6000 ale tylko z obiektywem SEL30M35. Po założeniu SEL 50, 18-55 i 55-210 czas zmienia się zależnie od warunków oświetlenia. Po założeniu obiektywu manualnego również ustawiany jest 'na sztywno" czas 1/500.
Do adminów: Może przenieść tą dyskusję do wątku Nex-owego, chyba że dotyczy to również "pełnoklatkowców"![]()
Oddaj. Miał być uniwersalny to uniwersalny.
Pewnie nie mają i tną w kulki.
Oddaj i jeszcze poślij im...
Powinien wcześniej zapytać i ewentualnie zaproponować ...
Możesz używać, przecież nic się nie stanie. W najgorszym wypadku nie wyzwoli lamp. Chyba, że dla zasady chcesz sprzedawcę przeczołgać.
Odpalałem w NEX-6 sabiny SB-600 i SB-26 wpięte bezpośrednio w stopkę aparatu i nic złego się nie stało. Lampy wyzwoliło. Uprzedzając wątpliwości, NEX-6 ma taką samą stopkę jak A7. Ja bym sie nawet cieszył z takiego wyzwalacza, bo oprócz Sony można też używać w Nikonie. Choć w przypadku uniwersalnego jest akurat tak samo.
Skontaktuj się z nami