Close

Strona 456 z 1914 PierwszyPierwszy ... 3564064464544554564574584665065569561456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 551 do 4 560 z 19131

Domyślnie

I te fotki zrobiłeś w pełnym 20 klatkowym kadrze ?
    Jak ?

Domyślnie

Ale jak to jak?
    Domyślam się, że dziwi Cię w miarę normalny (zbliżony do 16:9) format panoramy robionej dłuższym bokiem klatki. Aparat nie skleja przecież tych zdjęć na styk, ale z (bardzo) dużymi zakładkami. Tak więc ok. 20 (i więcej) ujęć daje w efekcie zdjęcia jak wyżej. Format gotowej panoramy jest zawsze taki sam (ściślej mówiąc są 2 formaty do wyboru: standard i wide - właśnie to odkryłem, wide jeszcze nie próbowałem) i nie zależy od on prędkości przesuwania aparatu. Prędkość przesuwania decyduje za to o liczbie zdjęć w serii. Jeśli ruch jest zbyt szybki, będą widoczne łączenia, jeśli jest jeszcze szybszy, aparat przerwie serię. Jeśli jest wolny, aparat robi więcej ujęć (nawet coś pod 30) i nie widać żadnych łączeń.
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 11-02-2016 o 14:20
    N -> L -> S

Domyślnie

A to - jak zmienic ustawienia z wide na standard ?

Ja mam do tego na stałe czas 1/500...bez mozliwosci zmiany czegokolwiek. Tak to wyglada w kazdym razie.
    Menu pewnie jest u nas takie samo ?

Domyślnie

W A6000:
    Ustawiasz program "Panorama"
    Wchodzisz w: menu, wybierasz symbol aparatu, zakładka nr 1, piąta pozycja od góry to Panorama: Rozmiar

Domyślnie

Ręce opadają
    Zamówiłem wyzwalacz Yongnuo 560 TX, w opisie było że dostępne są wersję ze stopką do Canona, Nikona i uniwersalne pasujące między innymi do Sony, Olympus, Pentax.
    Zadzwoniłem do sklepu i zapytałem czy ze stopką uniwersalną będzie pasował do Sony A7II.
    Sprzedający powiedział że tak.
    Dzisiaj odebrałem przesyłkę, a w środku wyzwalacz ze stopką Nikona
    Od razu zadzwoniłem i dostałem informację że ten wyzwalacz będzie też współpracował z A7II

Co o tym sądzicie, podpiąć i używać, czy lepiej nie ryzykować ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Ja mam do tego na stałe czas 1/500...bez mozliwosci zmiany czegokolwiek. Tak to wyglada w kazdym razie.
    Menu pewnie jest u nas takie samo ?
    Z jakim obiektywem to występuje?

Ciekawe....
    Sprawdziłem u mnie i też mam taki numer czyli po włączeniu programu panoramy nie zmieniający się czas 1/500. Występuje to zarówno w Nex 7 jak i A6000 ale tylko z obiektywem SEL30M35. Po założeniu SEL 50, 18-55 i 55-210 czas zmienia się zależnie od warunków oświetlenia. Po założeniu obiektywu manualnego również ustawiany jest 'na sztywno" czas 1/500.

Do adminów: Może przenieść tą dyskusję do wątku Nex-owego, chyba że dotyczy to również "pełnoklatkowców"

Domyślnie

Oddaj. Miał być uniwersalny to uniwersalny.
    Pewnie nie mają i tną w kulki.
    Oddaj i jeszcze poślij im...
    Powinien wcześniej zapytać i ewentualnie zaproponować ...
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareksad Zobacz posta
    Co o tym sądzicie, podpiąć i używać, czy lepiej nie ryzykować ???
    Możesz używać, przecież nic się nie stanie. W najgorszym wypadku nie wyzwoli lamp. Chyba, że dla zasady chcesz sprzedawcę przeczołgać.
    Odpalałem w NEX-6 sabiny SB-600 i SB-26 wpięte bezpośrednio w stopkę aparatu i nic złego się nie stało. Lampy wyzwoliło. Uprzedzając wątpliwości, NEX-6 ma taką samą stopkę jak A7. Ja bym sie nawet cieszył z takiego wyzwalacza, bo oprócz Sony można też używać w Nikonie. Choć w przypadku uniwersalnego jest akurat tak samo.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Na sprzedawcy, niestety najmniej mi zależy. Bardziej martwię się o swój sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    U mnie działa sprawnie do 1/200, niezależnie czy lampa na sankach czy wyzwalana radiowo, czy migawka elektroniczna, czy mechaniczna, czy front sync, czy rear sync.
    Przy 1/250 jest już widoczne zaciemnienie od migawki. Na aparacie ledwo ledwo, zdalnie już sporo.
    Mam jeszcze pytanie do Ciebie.
    Czy twój wyzwalacz Y 560 TX lekko wsuwa się w stopkę na aparacie ???
    Czy jest/był jakiś opór ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GePe Zobacz posta
    W A6000:
    Ustawiasz program "Panorama"
    Wchodzisz w: menu, wybierasz symbol aparatu, zakładka nr 1, piąta pozycja od góry to Panorama: Rozmiar
    Dzięki bardzo.
    Znalazłem.

Strona 456 z 1914 PierwszyPierwszy ... 3564064464544554564574584665065569561456 ... OstatniOstatni