C1 mnie nie przekonał. To na pewno świetny program (są w necie porównania pokazujące, że pozwala więcej wyciągnąć z soniaczych rawów niż LR), ale ja jestem jak inżynier Mamoń - lubię te programy, które znam. A co z tego, że C1 daje więcej możliwości (?), jeśli nie wykorzystuję w pełni nawet tych w LR...
Tak, 28 + konwerter to fajny zestaw. Żałuję, że nie kupiłem od razu w pakiecie - byłoby taniej. Konwerter kosztuje ok. 1000 zł. Szukałem tydzień temu z okładem (chciałem mieć na wyjazd) i nie było, ale ponoć znów jest dostępny.
Dystorsja 28 jest zauważalna i nie jest korygowana w rawach. W mojej wersji LR (5.7.1) nie ma jeszcze profilu do tego szkła. Z konwerterem dystorsja jest pewnie jeszcze większa.
Z braku szerszego kąta posiłkowałem się panoramami w pionowej orientacji aparatu. Zrobione w ten sposób zdjęcia mają format zbliżony do "normalnego" i nie wyglądają jak klasyczna panorama. Zobaczymy, jak soft A7II poradził sobie ze sklejaniem zdjęć. Na razie widziałem efekty tylko na ekraniku aparatu. Jak zrzucę na kompa i będzie to znośne, to coś pokażę.
Szukaj

Skontaktuj się z nami