Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

U mnie to są dokładnie 3 kliki (nie mam jakiegoś wyspecjalizowanego oprogramowania jak Gonzo) bo wszystko się dzieje bezobsługowo. Jeśli ekran laptopa gubi profil klikam 3 razy:

1. włączam Color Managemenr Shortcut na pulpicie
    2. na liście dla tego ekranu mam jeden profili, jest podświetlony, klikam w guzik Set as Default Profile
    3. klikam Close.

Jeśli to jest specjalistyczna nauka i tajemna wiedza, to może rzeczywiście ludzie, których to przerasta niech kupują maki. Windowsy będą dla nich za trudne.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jeśli to jest specjalistyczna nauka i tajemna wiedza, to może rzeczywiście ludzie, których to przerasta niech kupują maki. Windowsy będą dla nich za trudne.
    Proszę nie przeinaczać moich słów. Napisałem: "Nauczyć się podstaw serwisowania windzianego colormanagementu" a nie "wiedza tajemna". Trzeba wiedzieć gdzie się ustawia profile, umieć zidentyfikować który monitor jest który, niezależnie od pokazywanych informacji przez Windows, poradzić sobie z załadowaniem korekcji przy kalibracji programowej i na koniec sprawdzić czy to wszystko jest poprawnie. A i jeszcze wiedzieć jak wariuje np Photoshop przy przenoszeniu z ekranu na ekran. Oczywiście da się to zrobić, ale są ludzie, i to większość, dla których jest to czarna magia. No i na makówce nie trzeba robić NIC z tych rzeczy. Wpiąć wtyczkę. Wszystko.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No i na makówce nie trzeba robić NIC z tych rzeczy. Wpiąć wtyczkę. Wszystko.
    Z własnego doświadczenia wiem, że to jest teoria. Czasem czekam cały dzień, aż 'nie trzeba będzie zrobić nic, tylko wpiąć wtyczkę' i w końcu będzei dobrze...

Moim zdaniem po prostu każde zdanie typu: na jednym systemie zawsze jest OK, na drugim zawsze jest be - jest nieprawdziwe w całej rozciągłości.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

No cóż, a ja ze swojego grubo ponad 20-letniego doświadczenia wiem, że to praktyka. Nie spotkałem nigdy przypadku, aby "po prostu podpięta wtyczka" do makówki nie zadziałała. Nigdy nie widziałem złego przypięcia profilu ani błędnego działania CMS w OS X. Oczywiście, nie wykluczona jest sytuacja, że system może zostać uszkodzony. Wówczas działanie może być nieprzewidywalne. Niezależnie od tego, nawet w sprawnym Windows ZAWSZE ww mechanizmy działają źle lub nie działają wcale. Nie widzę za bardzo miejsca na polemikę. Pomijając pomyłki w identyfikacji który ekran jest który, Win nigdy w życiu sam nie zapnie profilu, trzeba to zrobić ręcznie, nie mówiąc o kopiowaniu vcgt do LUT karty.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Nie żebym się chciał licytować, ale pracuję na obu systemach dłużej niż 20 lat.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Ale i tak mam rację.

Domyślnie

Nawet gdybym nie wiedział, po tym stwierdzeniu powiedziałbym: z całą pewnością to wyznawca Appla.

Zostańmy przy swoich zdaniach: że Ty masz absolutną rację, ja zaś przy zdaniu, że jeśli ktoś nie pojmie jak wykonać 3 kliki i to go przerasta - niechże kupuje maka, bo z windowsami w swojej mądrości sobie nie poradzi.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Zdecydowanie. Lubię rozwiązania przemyślane, które nie wymagają tzw "roboty głupiego". Po to jest automatyzacja/komputeryzacja aby była pomocą. Nie widzę powodu aby się zajmować problemami utrzymania sprzętu czy softu w działaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę nie przeinaczać moich słów. Napisałem: "Nauczyć się podstaw serwisowania windzianego colormanagementu" a nie "wiedza tajemna". Trzeba wiedzieć gdzie się ustawia profile, umieć zidentyfikować który monitor jest który, niezależnie od pokazywanych informacji przez Windows, poradzić sobie z załadowaniem korekcji przy kalibracji programowej i na koniec sprawdzić czy to wszystko jest poprawnie. A i jeszcze wiedzieć jak wariuje np Photoshop przy przenoszeniu z ekranu na ekran. Oczywiście da się to zrobić, ale są ludzie, i to większość, dla których jest to czarna magia. No i na makówce nie trzeba robić NIC z tych rzeczy. Wpiąć wtyczkę. Wszystko.
    Robisz z igły widły.

"Trzeba wiedzieć gdzie się ustawia profile" - no a jak chce się podpiąć monitor to trzeba wiedzieć w które gniazdo, to już niektórych przerasta.
    "umieć zidentyfikować który monitor jest który, niezależnie od pokazywanych informacji przez Windows" - serio, jakim trzeba być matołem żeby sobie z tym nie poradzić? Przeważnie ekrany mają różne rozdzielczości, nazwy, proporcje i równie dobrze mógłbys powiedzieć, że zidentyfikowanie rodzaju paliwa do danego samochodu przerasta większość kierowców.
    "poradzić sobie z załadowaniem korekcji przy kalibracji programowej" jeśli się nie mylę, to dispcalgui wystarczy po prostu włączyć a on sam już sobie przypnie profil do monitora. A w samym windowsie też nawet panią Henię z administracji dałoby się nauczyć.
    "na koniec sprawdzić czy to wszystko jest poprawnie" robisz pomiar przy każdym zapięciu profilu czy jak? Ja mam trzy monitory przy komputerze z trzema różnymi profilami i jeżeli _cokolwiek_ jest nie w porządku, to gołym okiem nawet niedowidzący zauważy rozjechane kolory.

Poza tym jedyna sytuacja, w której zdarzało mi się stracić profil, to uruchamianie pełnoekranowych gier, które niestety lubią sobie wywalić wszystkie ekrany do stanu sprzed załadowania profili. Oczywiście rynek nie znosi próżni i bardzo szybko znalazły się rozwiązania. W kartach AMD można to obejść za pomocą Powerstripa zaszywając profil na stałe w karcie, w Nvidii korzystam z Color Profile Keepera, który po uruchomieniu gry w kilka sekund przywraca wszystko do porządku.

Nie mówię, że to jest temat dla każdego, ale jeżeli ktokolwiek interesuje się obrabianiem zdjęć na komputerze, to zrozumienie tego zajmie co najwyżej jeden dzień.

Oczywiście uważam, że wszystko powinno działać na zasadzie PnP bez zabierania uwagi użytkownika, ale jeżeli już trzeba na Windzie coś z tym zrobić, to rozwiązanie jest łatwe i osiągalne dla każdego kilkoma kliknięciami.
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 28-01-2016 o 17:05
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Nie trzeba być matolem a zwykłym użytkownikiem komputera dla którego on jest czarnym magicznym pudelkiem z przyciskiem on/off. Windows ma sp... CMS i tyle. Nawet w Win10 nic w tym względzie nie poprawili.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni