Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nowy laptop a profile

Witam
    Zamierzam zakupić nowego/używanego laptopa do 4000zł. Zastanawiam się nad macbookiem pro retina lub dell xps. Tu pojawia się pytanie. Jeśli będę chciał obrabiać zdjęcia to tak czy siak będę to robił na podłączonym monitorze. Czy nadal w windowsie są problemy z mieszaniem się profili kolorystycznych w monitorach po podłączeniu monitora do lapka ?
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Domyślnie

I tak i nie.
    Jak laptop ma 2 karty graficzne i monitor zewnętrzny jest podpięty do tej drugiej, to raczej działa poprawnie. Przy jednej karcie (czyli tej z CPU) mogą być problemy.
    Ale warunkiem jest kalibracja i profilowanie przy użyciu Argylla i np. dispCalGUI, a nie softem do kalibratora.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    I tak i nie.
    Jak laptop ma 2 karty graficzne i monitor zewnętrzny jest podpięty do tej drugiej, to raczej działa poprawnie. Przy jednej karcie (czyli tej z CPU) mogą być problemy.
    Ale warunkiem jest kalibracja i profilowanie przy użyciu Argylla i np. dispCalGUI, a nie softem do kalibratora.
    eh czyli jednak nadal macbook

Domyślnie

Argyll nie ma tu nic do rzeczy. Problem nie jest w ładowaniu rekordu vcgt do LUT karty tylko gubieniem informacji który profil do czego. Podobnie nie ma znaczenia ile jest kart graficznych. Win niezależnie od wersji ciągle ma z tym kłopot. Nawet identyfikacja monitorów w Win potrafi się rąbnąć i pokazywać odwrotnie numery monitorów zależnie od sposobu sprawdzania. Na Macu od zawsze działa bez pudła.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tak, wiem, że spece od kolorów uważają, że tylko OSX się nadaje do koloru, a Windows absolutnie... i nie ważne co się napisze i udowodni, to zawsze odwrócą kota ogonem i powiedzą, że to nie tak działa...

A 2 karty graficzne mają duże znaczenie, bo na Windows są problemy z ładowaniem LUT do jednej karty.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 28-01-2016 o 12:46
    Nikon

Domyślnie

Kupa luda pracuje na Win z kolorem i się da. Tyle, że jest sporo upierdliwości i trzeba o tym pamiętać. Nauczyć się podstaw serwisowania windzianego colormanagementu. Nie ma nic do udowadniania. W OS X przypina się przewód, system automagicznie rozpozna monitory, przypnie profil i działa. Można żonglować nawet w locie, na włączonym dowolną ilością montorów, odłączać, podłączać zamieniać i cały czas system nad tym panuje. W Windows takie zachowanie to science fiction. W laptopach to ma szczególne znaczenie bo zewnętrzny monitor odpina się i przepina często. Ponadto, w OS X całe wyświetlanie przechodzi przez systemowego ColorSynca, przez co nie ma numerów z innym wyświetlaniem w różnych aplikacjach.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kupa luda pracuje na Win z kolorem i się da. Tyle, że jest sporo upierdliwości i trzeba o tym pamiętać. Nauczyć się podstaw serwisowania windzianego colormanagementu. Nie ma nic do udowadniania. W OS X przypina się przewód, system automagicznie rozpozna monitory, przypnie profil i działa. Można żonglować nawet w locie, na włączonym dowolną ilością montorów, odłączać, podłączać zamieniać i cały czas system nad tym panuje. W Windows takie zachowanie to science fiction. W laptopach to ma szczególne znaczenie bo zewnętrzny monitor odpina się i przepina często. Ponadto, w OS X całe wyświetlanie przechodzi przez systemowego ColorSynca, przez co nie ma numerów z innym wyświetlaniem w różnych aplikacjach.
    No właśnie, ja nie chce się bawić w jakieś uje muje dzikie węże bo sie na tym nie znam, tylko podpiąć kabel i już.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tyle, że jest sporo upierdliwości i trzeba o tym pamiętać. Nauczyć się podstaw serwisowania windzianego colormanagementu.
    Całe to "serwisowanie" sprowadza się do jednego guzika w dispCalGui.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Całe to "serwisowanie" sprowadza się do jednego guzika w dispCalGui.
    Nieprawda.

Domyślnie

Nie chcę się wcinać w dyskusję znawców, bo ja znawca nei jestem, ale mam dwie uwagi: pracuję często na makach w firmach, które mnie wynajmują i nie jest tak nomen omen kolorowo, jak się mawia. Być może w makach ma być łatwo, ale czasami nie jest. Nie pytajcie czemu, bo sięnei znam i nie wiem, ale jak przychodzę do firmy, mam mieć gotowe stanowisko pracy, a ponieważ firma wynajmuje mnie do zadań specjalnych i na krótko - wszystkim zależy na tym, żeby stanowisko było dobre i działało. Czasem są z tym problemy (właśnie z kolor managementem).

Sam pracuję na windowsach (obecnie 7) i starym już laptopie, mam podłączony drugi monitor kalibrowany sprzętowo i nei mam z tym najmniejszych problemów. Nie wiem co się gdzie ładuje (nei ja robiłem profil do osobnego monitora), nie wiem jakim programem - ważne, że zawsze winodwsy ten profil rozpoznają. Podczas killkuletniej pracy nie zdarzyło się, żeby mój główny monitor nie został dobrze rozpoznany i żeby nie został mu przypisany dobry profil.

Zdarzało się natomiast, że ekran laptopa gubił swój profil - powiedzmy, że taka sytuacja ma miejsce raz na dwa, trzy miesiące, na ogół wtedy, gdy klapa laptopa jest zamknięta, a ja budzę komputer ruszając myszą przed otwarciem klapy. Wtedy monitor główny się włącza, wszystko to co było na ekranie laptopa ląduje na głównym, a po otwarciu klapy na już działających windowsach ekran laptopa ma zgubiony profil. Wtedy muszę wykonać parę klików i załadować profil na ekran laptopa. Wszystko.

Uprzedzając pytania - czy obraz jest identyczny na ekranie lapka i na monitorze głównym? Oczywiście nie, i nic nie mają do tego żadne profile. U mnie tak się dzieje, ponieważ ekran laptopa jest mizerny, a monitor główny świetny, więc zawsze na monitorze głownym jest dobrze, i zawsze na monitorze laptopa jest mizernie. Czasem tylko laptop jest mniej lub bardziej niebieski, w zależności czy otwarłem klapę za wolno, czy nie - jak opisałem wyżej.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni