Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Domyślnie

Firmy trzecie rozwiązują problemy (braki w systemie) MS, tak jak rozwiązują inne braki w OSX. Co nie zmienia faktu że zarządzanie kolorem szczególnie w laptopach w pracy to podstawa, więc tym się mogli zająć lepiej...
    ;]

Domyślnie

Ale to co napisaliście ( zarówno gALL jak i Tom01 ) nie kłóci się z tym co napisałem. OSX jest sprzedawany ze sprzętem apple, gdzie ogromna część ich produktów to laptopy, iMaci gdzie jest już monitor. A to, że ma funkcje pobrania profili do dowolnego sprzętu ( domyślnych profili, co w pracy z obrazem ma średni sens, jak z resztą wyjaśniał kiedyś Tom01 ), to dodatkowa własność - nigdzie temu nie zaprzeczałem.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tom01 tak przy okazji instalacji nowej wersji postanowiłem odświeżyć nieco profile, bo ostatnie mają już kilka miesięcy. Z tego co się orientuję, zamiast tworzyć je od nowa (co trwa 2 godziny w przypadku największej precyzji), można jakoś stworzyć profil na bazie aktualnego. Mógłbyś pokierować? Chyba że to ten fragment w dokumentacji, który każe tworzyć testchart na podstawie istniejących profili, wtedy to mi się nie chce
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Jaki monitor, soft do kalibracji?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

soft DisplayCAL, czyli wcześniejszy dispcalGUI. Monitory ogólnie, nieważne czy już wcześniej ustawione sprzętowo czy tak jak w laptopie z możliwością jedynie oprofilowania. Chodzi mi o to, żeby na podstawie wykorzystywanego pliku ICM przyspieszyć nieco obliczenia.

W dokumentacji znalazłem to:

Optimizing testcharts for improved profiling accuracy and efficiency

The easiest way to use an optimized testchart for profiling is to set the testchart to “Auto” and adjusting the patch amount slider to the desired number of test patches. Optimization will happen automatically as part of the profiling measurements (this will increase measurement and processing times by a certain degree).
    Alternatively, if you want to do generate an optimized chart manually prior to a new profiling run, you could go about this in the following way:

Have a previous display profile and select it under “Settings”.
    Select one of the pre-baked testcharts to use as base and bring up the testchart editor.
    Next to “Preconditioning profile” click on “current profile”. It should automatically select the previous profile you've chosen. Then place a check in the checkbox. Make sure adaptation is set to a high level (e.g. 100%)
    If desired, adjust the number of patches and make sure the iterative patches amount is not zero.
    Create the chart and save it. Click “yes” when asked to select the newly generated chart.
    Start the profiling measurements (e.g. click “calibrate & profile” or “profile only”).

Ale nie do końca jestem pewny czy to jest potrzebna mi opcja. Dzisiaj postanowiłem po prostu iść na spacer i zostawić sprzęt na te dwie godzinki, jednak pewnie nie zawsze będę miał taką możliwość i przyda mi się taka opcja na przyszłość
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234