Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    przy BMCC jest EF więc cała szklarnia z lustrzanek Canon spasuje (w tym też szkła nikona FF/DX oraz MFT na przejściówce) co jest ogromną zaletą
    Możesz dać linka do przejściówki MFT? szukałem i nie znalazłem, a chętnie nabędę taką przejściówkę. co prawda jest 11-16 2,8 i myślę że nie ma co kombinować, ale chętnie bym nabył do prób

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Dla mnie podstawową wadą BMCC jest właśnie mocowanie EF. Mimo, że używam właściwie wyłącznie szkieł Canona, to wolę podpiąć te szkła przez speedbostera Metabones, bo to ma same zalety: zyskuję na "jasności" szkieł i na ogniskowej (mniejszy crop). To prawda, że Micro nie ma monitora, ale to co udaje monitor w BMCC i w Pockecie, to i tak się do niczego nie nadaje. Trzeba i tak kupić jakiś wyświetlacz (np Video asist) Micro oferuje 2 fajne funkcje: 60p i centralną migawkę.

Gdybym miał jednak kupować kamerę do reklamy, to i tak pewnie wybrałbym 4,6 k.
    teraz ceny BMCC są niskie a BMPCC bardzo niskie pomimo wysokiej waluty. BMPCC kupisz taniej niż przejściówkę "speedbostera Metabones" która notabene jest układem optycznym, oraz elementem z elektroniką i nie wiem czy to takie dobre rozwiązanie. Sam się zastanawiałem kilkukrotnie, ceny są niskie więc można eksperymentować. BMCC ma dyski SSD co dla mnie jest ogromną zaletą w przypadku produkcji RAW.

Wesel jeszcze tym nie nakręcisz, klienci są zbyt mało świadomi i nie chcą płacić za obróbkę.. Więc kotleciki odpadają
    4,6K to żeś pojechał , naturalnie jak są klienci to nic tylko robić, ale osobiście wole 2,5K, a jak przyjdzie zlecenie(odpowiednia ilość dudków) na 4,6K, wypożyczyć i mieć arsenał szkieł i wszelakich pierdół które będą na np 10-15Lat.

Piszesz że są kiepskie monitory, znam gro ludzi którzy na jeszcze gorszych pracują i jakoś dają radę.

30min 2,5K raw= 240GB, to ile 4,6K raw będzie na 240GB? 4k to chyba 4 razy więcej niż 2K jak się nie mylę? czyli 7,5 minuty?
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    BMPCC kupisz taniej niż przejściówkę "speedbostera Metabones" która notabene jest układem optycznym, oraz elementem z elektroniką i nie wiem czy to takie dobre rozwiązanie.
    To jest bardzo dobre rozwiązanie. Używam speedboostera z Pocketem i z GH4 i w obu wypadkach sprawdza się znakomicie. Ze szkła Sigmy 18-35/1,8 robi się 1,2 co pozwala znacznie obniżyć szumy i poprawia plastykę obrazu.

Domyślnie

Możesz dać linka do przejściówki MFT? szukałem i nie znalazłem, a chętnie nabędę taką przejściówkę. co prawda jest 11-16 2,8 i myślę że nie ma co kombinować, ale chętnie bym nabył do prób
    Faktycznie zapędziłem się, myslałem o m42 a napisałem MFT. Z MFT nie da rady bo to szkło nie pokryje ani pełnej klatki ani Cropa x1.6 ale to pewnie już wiesz

BMCC do wesel się nie nadaje głównie ze względu na wysokie szumy na wysokim iso, które trzeba będzie użyć na ciemnych salach. BMCC pracuje zawsze na swoim natywnym ISO800, jeśli ustawisz inne to materiał i tak zostanie zarejestrowany z iso800 ale dodatkowo cyfrowo podbity do np 1600 czy 3200 lub obniżony do 200-400 jeśli taką wartość ustawisz. ISO1600 na BMCC ociera się o używalność, gdzie na takim zwykłym 6D jest czyściutko. Dodatkowo, cyfrowe podbijanie/obniżanie iso z nagranego materiału z natywnym iso800 powoduje zmniejszenie zakresu tonalnego, a nie po to się kupuje BMCC żeby go obniżać, tylko żeby mieć jak najlepszy. Dlatego jak kręcisz w biały dzień to lepiej użyć filtrów ND niż obniżać ISO na 200, zakres tonalny zostanie zachowany.

BMCC to skomplikowana kamera, natywne ISO800, crop x2.3, dziwna ergonomia (bez riga się nie obejdzie), utrudnia znacznie wykorzystanie jej do reporterki, zresztą, co się dziwić, nie została do takich zastosowań stworzona.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 20-01-2016 o 13:51
    ;]

Domyślnie

jeszcze co do zasilania... to ja kupilem sobie po prostu dwie ladowarki canona najtansze i przerobilem je na zasilanie do pocketa - koszt 30-40zl i mamy zasilanie z dwoch aku Canona.

a tak to wygladalo:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    To jest bardzo dobre rozwiązanie. Używam speedboostera z Pocketem i z GH4 i w obu wypadkach sprawdza się znakomicie. Ze szkła Sigmy 18-35/1,8 robi się 1,2 co pozwala znacznie obniżyć szumy i poprawia plastykę obrazu.
    tak, wiem, czekam jak jakiś chinczyk wymyśli ten sam produkt ale nie za 3500 a za np 1000zł.
    BMPCC już widziałem nowe za 3800-3700 i kiedyś go do kupie jak spadnie dolar lub będzie obniżka. Może trafi się jakaś tania BMCC MFT jak drugie body.

BMPCC odpadł puki co, Ze względu na mus dodatkowych akcesoriów. Jak wiemy życie idzie coraz szybciej. Kiedyś wykonywało się jedno zlecenie dziennie lub tygodniowo teraz nawet jest po 3 dziennie i jednak (ekran-bateria-ssd) które daje BMCC jest na idealnym poziomie(posiadania wszystkiego) i wbrew pozorom nie trzeba wiele poza zwykłą kamerę czy lustrzankę. SSD chyba nawet teraz taniej wychodzą niż karty pamięci

- - - - kolejny post - - - - - -

Faktycznie zapędziłem się, myslałem o m42 a napisałem MFT. Z MFT nie da rady bo to szkło nie pokryje ani pełnej klatki ani Cropa x1.6 ale to pewnie już wiesz

BMCC do wesel się nie nadaje głównie ze względu na wysokie szumy na wysokim iso, które trzeba będzie użyć na ciemnych salach. BMCC pracuje zawsze na swoim natywnym ISO800, jeśli ustawisz inne to materiał i tak zostanie zarejestrowany z iso800 ale dodatkowo cyfrowo podbity do np 1600 czy 3200 lub obniżony do 200-400 jeśli taką wartość ustawisz. ISO1600 na BMCC ociera się o używalność, gdzie na takim zwykłym 6D jest czyściutko. Dodatkowo, cyfrowe podbijanie/obniżanie iso z nagranego materiału z natywnym iso800 powoduje zmniejszenie zakresu tonalnego, a nie po to się kupuje BMCC żeby go obniżać, tylko żeby mieć jak najlepszy. Dlatego jak kręcisz w biały dzień to lepiej użyć filtrów ND niż obniżać ISO na 200, zakres tonalny zostanie zachowany.

BMCC to skomplikowana kamera, natywne ISO800, crop x2.3, dziwna ergonomia (bez riga się nie obejdzie), utrudnia znacznie wykorzystanie jej do reporterki, zresztą, co się dziwić, nie została do takich zastosowań stworzona.
    Może będzie jakiś tip jak przerobić BMCC na MFT i mieć dwie możliwości, w każdym razie sprzęt robi się tak tani że opłacać się będzie nawet kupić dwa różne body, canon ma to do siebie że ma stabilizację i nie potrzeba "jeszcze jednego elementu optycznego" -drogiego elementu
    tak czytałem, obecny właściciel też tak sugerował że tylko 800, ciekawi mnie jak te rawy będą działały, nie ukrywam że chce mieć powód by siedzieć w DaVinci i go "wyszlifować" do sezonu
    Ostatnio edytowane przez njght_84 ; 20-01-2016 o 14:42
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Szczególnie biorąc pod uwagę dostępną szybkość, SSD ma bez problemu 450MB/s zapis, weź sobie kup kartę SD (jeśli w ogóle istnieje) czy CF z takim zapisem za takie same pieniądze...

Też własnie zassałem DaVinci Resolve 12 bo jest za friko i będę obczajał export z premiera po montażu do resolve, obróbkę i powrót do premiera. Chociaż nie powiem - premiere po ostatnich aktualizacjach wdrożyło fajne narzędzie Lumetri Presets, zarządza się tam masą rzeczy w 1 miejscu, doszła zmiana temperatury normalnie 2 suwakami jak w PS ACR. Ale przyda się obsługa Resolve szczególnie po zakupie BMCC.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 20-01-2016 o 14:45
    ;]

Domyślnie

Szczególnie biorąc pod uwagę dostępną szybkość, SSD ma bez problemu 450MB/s zapis, weź sobie kup kartę SD (jeśli w ogóle istnieje) czy CF z takim zapisem za takie same pieniądze...
    jak się pracowało na CFach karty były niezniszczalne, SDków dobej marki już pochowałem 4 sztuki i każda koszt ok 100-200zł/szt a to dopiero 128GB, przechowywanie SD i ich zczytywanie to też nic dobrego, czytniki 3 po 80zł pochowałem w 5 lat.
    BMCC to była zimna kalkulacja

sv
    Gość

Domyślnie

jak się pracowało na CFach karty były niezniszczalne, SDków dobej marki już pochowałem 4 sztuki i każda koszt ok 100-200zł/szt a to dopiero 128GB, przechowywanie SD i ich zczytywanie to też nic dobrego, czytniki 3 po 80zł pochowałem w 5 lat.
    BMCC to była zimna kalkulacja
    Nigdy nie padła mi karta SD. Do Pocketa (RAW) używam 128 GB Sandisca. Karty SD są teraz tanie jak barszcz.

Domyślnie

jedna mi się spaliła, a 3 rozwarstwiły co je dyskredytuje. W sensie jak zobaczę choćby 2 mm pęknięcia - śmietnik żeby nawet nie kusiły. Tyle że w sezonie karty są wpinane po 2-4 (aparat-czytnik) na tydzień.

Dzisiaj kupiłem sandisc chyba 60-68zł 32GB, prędkość 533X 80MB/s
    x8 kart masz 480-544zł
    x1 ssd z zapisem >500 masz od 300zł
    Gdzie tu jakiekolwiek porównanie?
    Ostatnio edytowane przez njght_84 ; 20-01-2016 o 16:03

sv
    Gość

Domyślnie

Gdzie tu jakiekolwiek porównanie?
    Przecież ja nie neguję tego, że ssd są szybsze i tańsze, miałbym jednak ciężko to ssd wpiąć do 5d mk III, GH4 i pocketa, a karta SD pasuje do każdego z nich

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni