Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie video RAW BMCC BMPCC 5/6d co wybrać?

Hej
    przerwę sezonu chciałbym poświęcić na doskonalenie umiejętności obsługi sprzętu i oprogramowania
    wymagania tylko RAW video, zakres obsługa teledysków i małe reklamy do internetu
    moje 3 typy
    BMCC :
    + 2,5K raw
    + dyski ssd
    + podobno piekny obrazek nie do zrobienia w 5d
    + wbrew pozorom dobra głębia do filmu
    +/- kamera do filmowania
    +/- mocowanie canon (używka)
    -przelicznik *2,4
    - specyficzne dodatki/cena
    -używana
    BMPCC
    +cena
    +mocowanie 3/4
    -przelicznik

canon 6d
    +raw ale nie pełny FHD i tylko z ML
    + dobry aparat
    +dużo łatwiej odsprzedać
    + przelicznik 1:1

Są jeszcze tańsze canony x1,6, który polecacie do formatu raw z ML?

Z oprogramowania zabawa w DaVinci i LR

Może ktoś już miał podobny dylemat? Wszyscy filmowcy chwalą BMCC, natomiast u nas dużo większe zapotrzebowanie jest w 5/6d. Osobiście nie znam nikogo kto by używał jakiejkolwiek BM i nie wiem nawet za bardzo kogo spytać.
    Do BM może dojść np canon 550/600/650d.
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

BMCC jest nieporęczna do filmowania "z ręki" - bez dobrego riga się nie obejdzie - chyba że teledyski tylko ze statywu
    BMPCC - dobra jakość, mały gabaryt, choć i tak raczej trzeba będzie dodać kilka rzeczy - choćby lepsze zasilanie.
    Najlepszy do kręcenia w RAW byłby chyba stary 5D II + ML - jeśli nie jest brane pod uwagę nic innego.
    Jeśli lepsza byłaby trochę większa głębia ostrości, to dla mnie chyba optymalny byłby GH4 z płaskim profilem - 4K jeśli nie jest potrzebne od razu, to przynajmniej pozwoli kadrować i stabilizować dodatkowo w postprodukcji

Domyślnie

BMCC nie mialem, ale na wstepie bije reszte na glowe.
    kolega wyzej mowi ze nie poreczny z reki... a BMPCC jest poreczny?
    mialem BMPCC, jakosc jest ok, zakres tonalny bije na glowe 5dmk2 - mam i znow kolega wyzej jakies dziwne rzeczy pisze bo mam to z ML i rawow tu nie uswiadczysz... no chyba ze interesuja CIe takie sekundowe rawy po czym zawiesza CI sie puszka - tak mam szybkie karty, ale robilem tylko jeden szybki test i moge sie mylic
    Generalnie jeszcze jesli chodzi o BMPCC to natywne iso masz 800 (a maksymalne 1600, ale lepiej wyciagac z 800 - jest wystarczajaco, w koncu to nie alexa ), czyli jak chcesz krecic w dzien z otwarta przyslona to filtry ND - doatkowy koszt... no i klatka, baterie... klatka wsumie niezbedna jak chcesz podlaczac kable bo bmpcc, bo tam masz wtyki wlutwane bezposrednio w plyte glowna - latwo wylamac a jak wylamiesz to kicha

Domyślnie

Do rawów 6d się nie nadaje bo ma tylko SD slot który jest wolniejszy od CF. Jak już to 5D3.
    ;]

Domyślnie

Tak właśnie myślałem
    z dodatkowych:
    rawy z puszek canon to rzeczywiście krótkie ujęcia.. plus menu nie do końca proste

bmcc ma:
    przerąbany mnożnik, ale idąc za takim mnożnikiem otrzymujemy najlepszy wycinek szkła..
    bateria jest, zasilanie też można zrobić domowym sposobem
    golutki raw na ssd
    wygląd profi(co jednak ma znaczenie u klienta)
    ekran, jaki jest, ale jest
    statyw, slide i kran mam
    zastanowiłbym się nad jakąś stabilizacją jedynie, chociaż kupiłem ostatnio canon 10-18 IS za 950 + zwrot 120, także takie polowe szkło ze stabilizacją jest

Macie jakieś sugestie dla świeżego nabywcy BMCC?
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Przede wszystkim rig. Zewnętrzna bateria, monitor poglądowy lepszej jakości niż wbudowany, rejestrator dźwięku itp. Matryca BMCC da Ci świetną jakość obrazu, pozostaje kwestia wygody pracy i jakości dźwieku. Zewnętrzna bateria przyda Ci się szczególnie jeśli zechcesz używać szkieł ze stabilizacją. Dobrze mieć klatkę naramienną + klatkę do mocowania na statywie/sliderze/kranie, chyba że skonstruujesz taką od której łatwo i szybko odepniesz niepotrzebny shoulderpad czy rączki, to by było najszybsze w pracy rozwiązanie, bo przepinanie kamery z całym osprzętem trochę trwa.

Do stabilizacji możesz pomyśleć o Roninie lub jego odpowiednikach, z glidecamem będzie Ci ciężko bez kamizelki, Ronin też ładnie "idzie" za Twoimi ruchami.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 19-01-2016 o 15:11
    ;]

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta

Macie jakieś sugestie dla świeżego nabywcy BMCC?
    Ja bym jeszcze poczekał na to:

https://www.slashcam.de/news/single/...run-12631.html

Domyślnie

Sven, możesz rozwinąć? Ta kamera ma mniejszy sensor, nie ma monitora poglądowego więc zakup zewnętrznego jest niezbędny (zmniejsza się różnica w cenie), dostępne jest tylko złącze MFT a przy BMCC jest EF więc cała szklarnia z lustrzanek Canon spasuje (w tym też szkła nikona FF/DX oraz MFT na przejściówce) co jest ogromną zaletą, BMCC nagrywa 2.5k raw, Micro 1080p, skalowanie w dół do FHD da zawsze lepszy obrazek niż natywne nagrywane w FHD. DR ten sam tu i tu, szumy większe na micro bo mniejsza matryca, choć w reklamie to niewiele zmienia bo się nagrywa w kontrolowanych warunkach z oświetleniem, ale przy klipach nocą zawsze to plus dla BMCC. BMCC ma mniejszą GO. Jedyny minus BMCC to crop x2.3, Micro będzie miało standardowe MFT więc jest crop x2.0, jednak różnica nie jest ogromna (50mm FF = 100mm MFT = 115mm BMCC).

Sam będę chciał kupić BMCC dla RAW i krótkich produkcji (teledyski, reklama) i ciekaw jestem co by mi dał zakup wersji MICRO.
    ;]

sv
    Gość

Domyślnie

Dla mnie podstawową wadą BMCC jest właśnie mocowanie EF. Mimo, że używam właściwie wyłącznie szkieł Canona, to wolę podpiąć te szkła przez speedbostera Metabones, bo to ma same zalety: zyskuję na "jasności" szkieł i na ogniskowej (mniejszy crop). To prawda, że Micro nie ma monitora, ale to co udaje monitor w BMCC i w Pockecie, to i tak się do niczego nie nadaje. Trzeba i tak kupić jakiś wyświetlacz (np Video asist) Micro oferuje 2 fajne funkcje: 60p i centralną migawkę.

Gdybym miał jednak kupować kamerę do reklamy, to i tak pewnie wybrałbym 4,6 k.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 20-01-2016 o 01:51

Domyślnie

BMCC jest z bagnetem MFT dostępny jeśli wolisz używać speedbostera. Reszta jest jak piszesz.
    ;]

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni