Ponoć tak, ale sprawdzałem sample i z ostrością na brzegu jest słabo:
Szukaj
Ponoć tak, ale sprawdzałem sample i z ostrością na brzegu jest słabo:
Bardzo chętnie, ale obecnie nie mam ani D7200, ani D610. Ten pierwszy wysłałem do serwisu Sigmy na kalibrację, drugi oddałem koledze. Niemniej jak będę miał okazję, to zrobię również i taki test, chociaż ja osobiście wątpię, aby wyniki różniły się. Szum nie jest uzależniony od ilości (i jakości) światła, tylko bardziej od ISO, długości naświetlania klatki i poziomu wyostrzenia i odszumienia.
Jednocześnie jeszcze przesyłam zdjęcie, które wykonałem do celu testu wyciągania z cieni. ISO 400, f5, 1/5 (to zdjęcie rozjaśniałem o 7EV), wszystkie suwaki na 0. Chodzi o zobrazowanie punktu wyjścia
D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów
Poniżej link do zdjęcia o pełnej rozdzielczości:
http://www.megafileupload.com/a4j5/DSC_4486.jpg
ps. Jest możliwość ściągnięcia za darmo.
D610 + Irix 15/2.4 + S24/1.4 Art + S35/1.4 Art + N85/1.8G + S70-200/2.8 OS + N200-400/4 VR + SB900 + trochę pomniejszych klamotów
Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobryFajne hobby i tyle
http://pawelmeszynski.flog.pl/
Domyślam się, że to nie jest rozwiązaniem dobrym, podpinałem tą Tokine do analoga i w wizjerze widziałem, że na 15-16 wygląda ok, ale na zdjęcie było szkoda kliszy![]()
A rzeczywiście, są tam takie drobne druczki w narożniku![]()
Pytam, bo aż trudno mi uwierzyć, że D7200 daje o tyle lepsze odwzorowanie szczegółów. Wyznawcy św. Pełnej Klatki twierdzą, że przy takiej samej ilości pikseli matryca FF da "oczywiście znacznie lepsze" odwzorowanie szczegółów niż APS-C. Gdy raz na forum optycznych ośmieliłem się zakwestionować ten dogmat, pokazując wycinki z dpreview, na których było widać, że D7200 w zasadzie nie ustępuje pod tym względem D750, a już z pewnością nie jest gorsze niż D610 (o ile nie lepsze), o mało nie zostałem zlinczowany, a użytkownicy (tj. rzeczeni wyznawcy) ukuli teorię, że mam zły monitor
No więc jeśli rzeczywiście dałeś dobry opis, to bardzo mi miło, choć - jak mówię - aż trudno w to uwierzyć, że różnica jest aż tak wyraźna; na wycinkach z dpreview różnica na korzyść D7200 była, ale minimalna, wyraźnie mniejsza. Na pewno nie ma tu wpływu jakichś innych czynników, np. złego ustawienia punktu ostrzenia? Upewnij mnie![]()
Ha - a więc w tym rzecz. Ja też od razu napisałem, że widać wyraźnie, że D7200 daje znacznie ostrzejszy obraz, co pewnie jest spowodowane brakiem filtra AA, który D610 jednak posiada. Aby być całkiem bezstronnym robiłem zdjęcia ze statywu (zawsze ten sam kadr i odległość) na samowyzwalaczu (żeby przypadkiem nie poruszyć) i w RAWach (żeby uniezależnić się od algorytmów zaimplementowanych w aparatach).
Następnie osobiście wywoływałem te RAWy przy użyciu tego samego oprogramowania (żeby nie było, że program inny), każde zdjęcie wywoływałem w 4 wariantach:
1. Wszystkie suwaki na 0 lub neutral,
2. Jak w pkt 1, ale włączałem odszumianie i przesuwałem pasek luminacji na 20,
3. jak w pkt 1, ale włączałem wyostrzanie i przesuwałem na "1",
4. Jak w pkt 1, ale włączałem odszumianie z pkt 2 oraz wyostrzanie z pkt 3.
Tak postępowałem dla każdego ujęcia, dla każdego ISO po kolei, dla obu aparatów.
Następnie przy użyciu programu (żeby znowu nie było, że sam coś źle wycinam) wyciąłem identyczny fragment kadru znajdujący się zawsze w tym samym miejscu na zdjęciu - idealnie na środku. W tym momencie wspomnę, że używałem AF-S i centralnego punktu we wszystkich przypadkach. Tak postąpiłem we wszystkich wywołanych zdjęciach z RAWów. Następnie je opisałem (drobny druczek, bo po pierwsze nie chciałem zasłaniać zdjęcia, po drugie ja to mam w wyższej rozdzielczości, tylko nie chciałem na forum wrzucać takich wielkich zdjęć, więc zmniejszyłem). Opisy wrzucałem za pomocą programu (żeby nie było, że ręcznie coś skopałem), a następnie zapisywałem je jako JPG przy użyciu tych samych ustawień w programie co do jakości JPG - ustawiałem najwyższą możliwą jakość.
W ten sposób powstała seria par, które zamieściłem. Analogicznie zrobiłem z pełnymi kadrami, tylko tam zamiast wycinać centralnego cropa zmniejszałem zdjęcia - również programowo z użyciem tych samych ustawień.
Reasumując - nigdzie niczego nie robiłem ręcznie. Wszystko odbywało się automatycznie przy tych samych parametrach/ustawieniach. Wobec tego można uznać, że mój "test" był w 100% bezstronny i obiektywny. Wyniki zaprezentowałem, swoje zdanie o nich również. Każdy może wyciągnąć swoje wnioski.
Moje są takie, że D7200 daje znacznie ostrzejsze zdjęcia, na wysokich ISO na ciemnym tle szumi tak samo, na jasnym tylko troszkę bardziej, przy wyciąganiu z cieni ustępuje D610 tylko w przypadku wyciągania aż o 7EV, we wszystkich pozostałych wariantach daje porównywalne efekty (ale nadal znacznie ostrzejsze).
Wyciągnąłem również drugą hipotezę, że jakby chcieć otrzymać równie ostry obraz, to zdjęcia z D7200 można by poddać znacznie mocniejszemu odszumianiu, co na pewno spowodowałoby poprawę ich jakości w tym względzie. W tym przypadku D610 wypadłby prawdopodobnie wyraźnie gorzej jak chodzi o szumy.
Czy taki opis Cię zadowala?![]()
Skontaktuj się z nami