pytanie co chcesz uzyskać, kolejna sprawa że twoja szwagierka będzie miała w domu pewnie z 20 "naturalnych" blend pytanie, czy jest sens kupować![]()
Szukaj
pytanie co chcesz uzyskać, kolejna sprawa że twoja szwagierka będzie miała w domu pewnie z 20 "naturalnych" blend pytanie, czy jest sens kupować![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dobrą blendą jest białe prześcieradło albo pielucha z tetry. Gdyby to było lato i ostre słońce swiecace w duze okno to okno mozna wlasnie zaslonic czyms co moze robic za dyfuzor - taka pielucha byłaby OK..
Teraz jest na tyle malo swiatła ze biale raczej nie wystarczy i chyba bedziesz uzywał srebrnej strony blendy.
Mozesz kupic w aptece koc ratowniczy. Chyba 8 zl. Z jednej strony jest niby zloty - tego nie uzywaj. Ale z drugiej strony jest srebrny - to o to chodzi. Z tym ze koc ktoś będzie musiał trzymać a z blendą jest łatwiej bo ja mozna o coś oprzeć.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dla mnie temat jest już zamknięty
Kupię to, pieniążki małe a blenda może się przydać. Niech leży.
Mała. Wystarczy na portret albo na niemowlaka. Blenda im wieksza tym lepsza. Ona powinna rozjasnic nie tylko osobę ale i trochę tła przed i za osobą. Dobrze jak blenda jest 1.5x większa od obszaru jaki ma rozjasnić.
Myślę, że wystarczy mi taka. Większych "klamotów" nie mam gdzie trzymać.
Na razie myślisz, że Ci wystarczy - a na jakiej podstawie? Nie chcę Cię zniechęcać, ale sugeruję skorzystać z porady kolegi o "nieco" większym doświadczeniu.
Jest duże prawdopodobieństwo, że ta blenda będzie na raz. Nie pstrykam zawodowo i nie będę tego robił w przyszłości. Jestem "niedzielnym kierowcą". Czasami, jak mi się uda wyciągnąć żonę na spacer (sesję) to sobie popstrykam, albo na imprezach typu dni miasta czy w wakacje nad morzem itd. itp. Synom, szczególnie temu starszemu muszę za to płacić (życie)
![]()
To sa rozmiary blend po rozłożeniu. Złożona jest prawie 3x mniejsza.
Sugeruje kupić 90 - 120 cm. Taka 110 cm jak jest złożona ma rozmiar 45 cm https://mitoya.pl/blendy-okragle/881...2w1-110cm.html - koszt 35 zł
Dla mnie osobiście to i tak maluchy. Używam 180 cm. Na plenery fotografowie przywożą 120 cm, zaraz okazuje się, że sa małe i pożyczają moje blendy (mam 3).
60 cm to blenda do trzymania samodzielnego przez modelkę pod twarzą, na wysokości dekoltu. Do tego się sprawdza. Choć do tego lepsze sa może blendy trójkątne.
Praktyczniejsze sa blendy prostokątne (tzn owalne) - tu masz 90x120 http://allegro.pl/blenda-owalna-2w1-...742640486.html
Blenda nigdy nie jest za duża.No chyba, że wieje wiatr - wymaga wtedy pomocnika
![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-01-2016 o 16:35
Skontaktuj się z nami