Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 147

Wątek: Blenda

Domyślnie

I ja musze przyznać rację swoim przedmówcom. Mam blendę 5w1 i szczerze mówiąc nie kupiłbym jej drugi raz. Dlaczego? Albo mam srebrny z jednej strony a czarny z drugiej albo złoty i biały. Złotego nie używam, czarnego.. też. Najbardziej by mi pasowała blenda 2w1 srebrno-biała, czyli powierzchnie, które faktycznie używam często. Przy 5w1 jest problem bo nie mam takiego duetu... bez męczącego przekładania...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 10-09-2015 o 10:43
    Nikon

Domyślnie

Piszę tu, bo to w sumie też kwestia blendy, tylko problematyczna.

Kupiłam okrągłą quantuum srebrno-białą. Dzisiaj przyszła. Rozpakowałam, rozłożyłam. I biała strona jest brudna. Jest cała u********a od ramy blendy, mam biały okrąg w czarne paski, półokręgi i plamy. Woda tylko rozmazuje te czarne ślady.

To normalne? Da sie to wyczyścić? Pomocy, proszę? To mój pierwszy raz z blendą i nie wiem czy to bardzo wpłynie na odbite światło, ale i tak - zamawiałam białą przecież, a mam czarno-białą. Mieliście taki problemt może?

Domyślnie

ja kupiłem dużą 5w1 tylko dla powierzchni transparentnej i tutaj egzamin zdaje bardzo pozytywnie .
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Można kupić same transparentne - bez całej reszty. I co wazniejsze - ta transparentna jaka kupiłem jest największa - 190 cm.
    Ja mam zawsze 2 blendy. transparentną i biało-srebrną. Obie jak największe.
    No dobra - czasami mam trzy blendy - trzecia jest do portretu - mała, biała (a z drugiej srebrno - złota, nie zażółca aż tak jak złota, ale i tak nie używam tej strony).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja mam quantum 5w1 jako pierwsza blende i jak hostman22 kupilem ja dla dyfuzora. Poprostu jest fajna do experymentowania. Złota strona jest fajna bo doswietlasz bardzo cieplym swiatlem i ustawiajac wb na to swiatlo co jest bardzo ważne ochładzasz wszystko inne. Jak masz WB na slonce i doswietlisz złotem to nie dziwne ze efekty się nie podobaja. Zaskoczeniem dla mnie bylo jak mało odbija biała powierzchnia. Przez ta cala wojne chyba się pobawie i zrobie pare testów z odbijania
    COŚ TAM PSTRYKAM: FB , 500px ,

Domyślnie

W sumie ciekawe, dlaczego producenci blend 5w1 uparcie rozdzielają białą i srebrną na dwie osobne powłoki, wymagające przepinania? Przecież wystarczyłoby dać je razem i wtedy co najwyżej ktoś by stwierdził, że rzeczywiście nie przepina się na złoty/czarny, ale przynajmniej by nie klął pod nosem i nie wyrzucał 5w1 z ulgą po kupieniu porządnej blendy srebrno-białej?

Domyślnie

Jeśli komuś to wybitnie nie pasuje, to przerobienie tego u krawcowej, kosztuje 15 zł...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Podepnę się pod temat z pytaniem.
    Chciałbym kupić blendę w prezencie osobie, która z blendy nigdy nie posiadała, a interesuje ją robienie portretów ( nie tylko główki, ale też czasem trochę szersze kadry ). Czy to dobry pomysł? Ok, na to pytanie ciężko odpowiedzieć Chciałbym kupić coś dobrej jakości, w miarę poręczne i raczej składane. Przeglądałem ofertę Lastolite i w moim budżecie ledwo ale ledwo, ale mieszczą się Lastolite Collapsible 95cm. Czy to dobry wybór w podanej sytuacji? Może lepsza będzie TriGrip 75 cm ? Myślę o blendzie srebrno/białej, ze względu na to, że w swoim bardzo krótkim spotkaniu z blendami jedynie z takich korzystałem( po krótkim porównaniu złota i jeszcze jakaś odpadły :P ). Czy są jakieś tańsze, ale ciągle dobrej jakości alternatywy ?

PS
    Różnice w odbijaniu różnych powierzchni rozumiem i wiem mniej więcej jak wpływają na światło, które w fotografii jest jednym z najistotniejszych elementów, więc rozumiem potrzebę wysokiej jakości produktu.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

95 do portretów od pasa jest idealna.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Nie bijcie proszę. Nigdy się nie "bawiłem" blendami.
    Szwagierka na dniach urodzi i chce żebym porobił parę fotek. Jaka blenda (kolor) będzie najlepsza do niemowlaczka? Światełko dzienne z okna.

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów