Szukaj
KARLOS_vu , dokladnie, D200 jest dla ludzi pomiedzy amatorem a profi, czyli wymagajacego amatora
Tak to nawet Nikon okreslil w opisie tego body.
Ja wiem, kosztuje duzo i dlatego jest postrzegany jako aparat z bardzo wysokiej polki.
A na Zachodzie takim body D-costam to nawet Paris Hilton robi foty
Sam chce kupic body i jestem amatorem, mialem D50, D40 dla mnie nie spelnia oczekiwan, D80 jest ok a jakbym mial kase to moze bym wzial D200, czemu nie.
Ostatnio ceny D200 na tyle spadły (no może poza naprawdę ostatnio kiedy to nieznacznie wzrosły), że argument cenowy jest już dość słaby. Kiedyś to była różnica ponad 100% ceny D80. Teraz przy różnicy rzędu 50% ceny D80 jest już nad czym podumać. Ja wydumałem, że ... kemfort przede wszystkiem.
![]()
no wiadomo kasa jest głównym hamulcem w zakupie czegokolwiek
ja jestem zwykłym amatorem - a też bym chciał aparat z najwyższej półki
choć wiem że w 90% wykorzystywał bym funkcje które ma D40 - przynajmniej narazie
Ja kupiłem D80 mimo że bawiłem się D200 i nie kierowałem się tutaj kasą
Bo i tak wpakowałem to w koszty firmy więc jak bym kupił D200 jeszcze mniejszy bym podatek zapłacił
Ja powróciłem do pasji po wielu latach - mój sprzęt na jakim zakończyłem swoją karierę to radziecki ZENITH TTL - fakt że miałem pełen zestaw obiektywów począwszy od "rybiego oka" na 800mm skończywszy. Zestaw mieszków do MACRO i sporo innych gadżetów kupionych wtedy za grosze od "mrówek" ze wschodu. Mój konik to slajdy które sam wywoływałem i obrabiałem.
D80 to mój wielki com back i nowe doświadczenia z tak zaawansowanym elektronicznie sprzęcie
I mogę powiedzieć że jako fotografujący wtedy na ZENICIE byłem "kozakiem" to teraz czuje się czasem
mając w ręku D80 jak małe dziecko w środku lasu.
Jeśli ktoś ma w sobie trochę pasji w foceniu to się wciągnie i myślę że i ja kiedyś wskoczę na wyższą półkę
narazie D80 to dla mnie sporo do odkrycia
D200 to trochę większe możliwości i znacząco większy komfort obsługi
każdy sam musi ocenić, czy potrzebuje tych większych możliwości ( czasem tak ) i ile jest dla niego wart większy komfort obsługi, bo różnica w cenie nowych D80/D200 to ciągle ok. 2kzł
i wcale D200 nie jest nieodpowiedni dla amatora, bo to korpus na tyle uniwersalny, że niesprecyzowanemu w fotograficznej pasji amatorowi umożliwi zrobienie wszystkiego, czego nawet o D80 już powiedzieć nie można
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Mam D200 i jestem bardzo zadowolony, sprawdza sie doskonałe na ślubach i innych imprezach, moja żona ma D80 i jest jeszcze bardziej zadowolona. Jendo i drugie body jest rewelacyjne, nie wierzę żeby ktoś kto nie robi zdjęć zawodowo powiedział że D80 jest za słabe i do niczego się nie nadaje.
Obydwoje fotografujemy amatorsko.
Dodam tylko że przesiedliśmy się z cwanona, 300D i 20D
Ps.
A i tak ładniejsze zdjęcia wychodzą mojej żonie.![]()
Pozdr. - Grzesiek
Semi, bo pewnie więcej kombinujesz.. a ona ma poprostu do tego rękę
pozdr.
przem
Skontaktuj się z nami