Szukaj
No wiesz, w pewnym sensie jest się czym przejmować. Przykładowo, kupujesz aparat, bo wg informacji handlowych w systemie są określone obiektywy czy lampy błyskowe czy inne akcesoria, a potem okazuje się, że nie sposób je kupić. W prospektach, dostępnych w sklepach, było to, co nie było dostępne w sklepach. W prospekcie jest NX11, w danych technicznych - NX10, a w sklepie nie ma ani jednego, ani drugiego. Firmowy akumulator - nieosiągalny. Itd. To nie jest poważne podejście do rynku, do klienta.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Moduł GPS XD
Mieli coś takiego... Bardzo wirtualny dodać należy. Samsung to kompletnie niepoważna i nieodpowiedzialna firma. Żaden profesjonalista ich nie firmował, od dawna wiemy już dlaczego... Z takimi ludźmi odpowiedzialnie i profesjonalnie nie sposób rozmawiać.
Za to kilka obiektywów wyszło im całkiem fajnie...
Brakuje mi jeszcze 16 i 30. Tego pierwszego raczej kupię, drugiego niekoniecznie.
Teraz myślę nad drugim body... Najlepiej NX 500 z 16-50pz. Ale śpiewają sobie trochę za dużo...
Ceny NX 300 oraz 3000 - te są świetne.
Teraz pytanie, co lepiej? Nx3000 z 16-50pz czy Nx300 z 20-50 lub 18-50. W drugim wypadku obiektyw bez znaczenia. Ani ten drugi ani trzeci wymieniony nie będzie używany.
Które body lepiej? 300 czy 3000?
3000 ma chyba ten nowy system - program obsługi ze smartfona... 300 ma 3D i af hybrydowy... Jakieś ważniejsze różnice, dla których lepiej wybrać jeden lub drugi? Cena podobna... Dokładać do nx500 trochę dużo ...
Do NX100 - pierwszego bezwizjerowca - zrobili jeszcze dokładany celownik elektroniczny, wsuwany w stopkę do lamp błyskowych, i łączący się z aparatem przez specjalne wielowtykowe gniazdo umieszczone z tyłu poniżej stopki. Wizjer miał "oszałamiającą" rozdzielczość chyba QVGA (Quarter VGA), kosztował teoretycznie jakieś 800 zł i był nie do kupienia.
Zdecydowanie lepszym aparatem jest NX300 niż NX3000. Przez krótki czas miałem oba do dyspozycji. NX300 ma o wiele lepszy, skuteczniejszy AF. Pisałem tu trochę o porównaniu - poszukaj moich wpisów z pierwszych dni maja 2015. Za to obiektyw wybrałbym PZ16-50. Przy bliższym porównaniu być może 18-55 jest lepszy optycznie, ale PZ16-50 jest mniejszy i o wiele wygodniejszy w użyciu. 18-55 był projektowany do większego, lustrzankopodobnego NX10 i jego następców, i z nimi lepiej się komponuje. Z mniejszymi, bezwizjerowymi modelami PZ16-50 jest o wiele przyjemniejszy. Natomiast będę zniechęcał Ci do 20-50. To niby niezły optycznie obiektyw, nawet, gdy się pojawił z NX100, dostał nagrodę EISA, bo jest mały i optycznie dobry, ale mechanicznie to porażka - trzeba go ręcznie wysuwać i chować, nie ma OIS, ma głośny AF działający przez obrót przedniej soczewki obiektywu, która przez to chodzi tak leciutko, że strach nawet filtr w nią wkręcić. Poza tym filtr obraca się przy ustawianiu ostrości.
Aha, obsługa ze smartfona przez WiFi jest taka sama dla NX300 i NX3000 - tylko absolutnie podstawowe funkcje. W przypadku PZ16-50 można jeszcze zoomować zdalnie.
Ten lepszy program sterujący współpracuje chyba tylko z NX1 i NX500.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 29-12-2015 o 19:01
Ma ktoś wiedzę, jaką skalę odwzorowania uzyska się poprzez zamontowanie do korpusu obiektywu typu helios 58mm z zamontowanym do niego odwrotnie heliosem, też 58mm?
Poszukaj w sieci, są wzory, z głowy nie przytoczę. Helios zamocowany odwrotnie będzie działał jak soczewka nasadkowa o mocy ok. 17 dioptrii (1/0,058m).
Przesiadłem się z NX300 na NX500 i mogę tyle powiedzieć, że matryca jest świetna choć ta w NX300 wcale nie była zła. AF działa tak samo w trybie foto, trochę poprawili w trybie filmowania no i jest 4K, którego próżno szukać w tej cenie. Jednocześnie przesiadłem się z 18-55 na 16-50pz i dla mnie ten drugi jest słaby optycznie na 50mm i akceptowalny w zakresie 16-35mm, do tego upierdliwe zoomowanie przyciskiem, ja zawsze wpierw trafiam w iFN. 18-55 był bardzo dobry optycznie w całym zakresie - ostrość i korekcja beczki. Priorytetem była kompaktowość zestawu, a tu 16-50pz zdecydowanie wygrywa.
W NX300 już nie pamiętam co dało się uzyskać ze smartfona ale w NX500 można sterować trybami pracy, ISO, przysłoną, czasem, AFem, zoomem, nagrywaniem także trochę tego jest.
Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 30-12-2015 o 01:59
Ja się zastanawiam dlaczego żadne bezlustrkowce nie mają możliwości theteringu w lightroom, to by otwarło drogę wielu do zastosowań bardziej profesjonalnych.
Znajoma wygrała w loterii w pracy NX30, no i chyba poleci na alledrogo, czy tu na forum można dać ogłoszenie czy nadal tylko nikon sprzęt ?
W jakiej to cenie chodzi ?
Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 31-12-2015 o 16:26 Powód: To nie giełda
No powiem, że "full szacun" dla fotografa za takie fotki takim sprzętem - dla mnie więcej warte niż podobne strzelone jakimś reporterskim sprzete z hiper doskonałym AF.
Mając 45/1,8 do Heliosa mnie nie ciągnie, prędzej bym zanabył jakieś długie tele w zakresie 300-500 mm za jakieś małe pieniądze - polecicie coś? System nieważny - wiadomo adapter.
Wychodzi na to że pierwsza focia w Nowym roku 2016 będzie moja
Z wojażu świątecznego "cyknięte" za pomocą mojego ulubionego naleśnika 16/2,4:
- - - - kolejny post - - - - - -
Chyba Valdek szuka NX30?.
Swoją droga po co pozbywać się tak świetnego aparatu?
Nic lepszego za te pieniądze nie kupi - nawet kompaktu.
Lepiej kupić naleśniki i "zajadać"
- - - - kolejny post - - - - - -
Wszystko prawda ale z drugiej strony żaden "poważny" producent nie oferuje tak dobrego sprzętu w tak korzystnych cenach.
Taki sprzet micro 4/3 ani nie jest poważny ani nie ma poważnych cen - nadmuchany PR za który płaci nabywca.
Żeby w micro 4/3 nabyć coś konkurencyjnego dla 16/2,4 (za który dałem 500 PLN) trzeba kupić jako techniczny odpowiednik np Zuiko 12/F2 a to kosztuje blisko 3 tysiące PLN - żart?
Ja traktuję NX30 z naleśnikami jako taki super kompakt coś jak Coolpix A - tyle, że obiektyw mogę sobie wymienić na jaki chcę
a do tego jakościowo wychodzi to lepiej i sporo taniej więc żalu do Samsunga nie mam![]()
Skontaktuj się z nami