Szukaj
Świetne. Lepiej niż u niektórych z AFem.
44-2 jak dla mnie jest słaby, 44M lub 44M-4/6, zwłaszcza ten pierwszy ośmiolistkowy, ma powłoki i zdjęcia całkiem inne.
Pobieżnie przeszukałem neta w celu porównania heliosów, ale bez skutku. Jedni piszą tak, drudzy tak, a fotek potwierdzających twierdzenia brak.
@Valdek
Ja z samsungów tylko rawy produkuje i sprawdziłem czy ruszałem kontrast. Otóż tylko pierwsze ma clarity na +31, kontrast w obu nieruszany.
@FelTom , dzięki
Heliosy wymagają ustawienia profilu balansu bieli odpowiednio jeśli chcemy mieć gotowca jpg, ja obrabiam raw zazwyczaj tylko balans i poprawa ekspozycji, czasami jakiś kontrast, nie wyostrzam bo nie lubię nienaturalności.
Minolta 2/50mm i 1.7/50mm lub Olympus OM 1,8/50mm mają większą powtarzalność jakości niż helios.
Jakiś rzecznik samsunga:
"We do not have any official plans to withdraw from the camera business. We still have employees working in the division."
"Should Nikon seek Samsung's camera business, it could be for diversification of its product portfolio."
Plus info z rumors o patentach samsunga na super naleśnikowe obiektywy do systemu NX.
A pies ich ganiał. Przestałem się tym przejmować, bo wkurzają mnie te niusy. Samsung jest niepoważną firmą.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami