Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: FX do kotleta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 22gavin22 Zobacz posta
    Hehe widzę ze Koledze się coś humor wyostrzył po Świętach
    Dopiero wstałem od stołu, więc nie załapałem, że to o ślubach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie, nie testowałem go wystarczająco dużo, ani w wystarczająco ciężkich warunkach, ale opieram się na informacjach z pierwszej ręki, od osoby która zrobiła zamianę D610 -> D750 właśnie ze względu na AF ( również robi kotlety, koncerty, imprezy ).
    Moje testowanie AF w D750 skończyło się na tym, że nie znalazłem AF-ON. W ocenie AF nie chodzi tylko o trafianie przy statycznych scenach, ale też o śledzenie, AF na obiektach w ruchu w zmiennych warunkach oświetleniowych.
    W D750 jest przycisk AE-L - do którego przypisujesz funkcję AF-ON. Myślę, że to rozwiązuje Twój problem (mój rozwiązało)

Ja natomiast zastanawiam się nad tym czy kupić 2xd750 czy 2xd800. Poprzednie puszki (d800) musiałem sprzedać - zawiła historia. Mam do nich jeszcze oryginalne gripy, zatem najlepiej byłoby dokupić 2xd800, ale średnio mi się widzi płacić po 6000 za aparat z przebiegiem ~50K, gdy mogę mieć mowy z gwarancją, ponoć pewniejszym AF. Od razu uprzedzam, że na 2xd810 mnie nie stać w chwili obecnej
    Jakie rozwiązanie sugerujecie?
    Fotografuję głównie śluby, ale do 10 razy wchodzę również do studia na zdjęcia modowe, tyle, że zdjęć do formatu B0 nie powiększam więc problemu jako takiego nie ma z matrycą 24mp, z resztą i tak pewnie by nie było.
    Ostatnio edytowane przez marcin szyszkowski ; 28-12-2015 o 11:59
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

U mnie jest niestety zauważalna w studiu różnica w ostrości obrazka między D810 a D750 (pomijam rozdzielczość). D750 ma chyba inny filtr na matrycy niż miał D610 lub lekką tendencję do mikro poruszeń, D810 jest dużo pewniejszy. Proponowałbym zestaw D810 + D750 jeśli finanse pozwolą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    U mnie jest niestety zauważalna w studiu różnica w ostrości obrazka między D810 a D750 (pomijam rozdzielczość). D750 ma chyba inny filtr na matrycy niż miał D610 lub lekką tendencję do mikro poruszeń, D810 jest dużo pewniejszy. Proponowałbym zestaw D810 + D750 jeśli finanse pozwolą
    Trochę dziwi mnie Twoja opinia o AF - wszyscy twierdzą, że AF w d750 jest najlepszy z w/w puszek.
    Dla mnie to trochę problematyczne, gdyż pracuję na dwa body jednocześnie. Jeżeli bym się zdecydował na dwa różne, to wybrałbym d810 i d800 używane nawet z dużym przebiegiem. Inne rozwiązanie to same kłopoty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez marcin szyszkowski Zobacz posta
    Trochę dziwi mnie Twoja opinia o AF - wszyscy twierdzą, że AF w d750 jest najlepszy z w/w puszek.
    W którym miejscu jest tam coś wspomniane o AF?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

.Dla mnie to trochę problematyczne, gdyż pracuję na dwa body jednocześnie. Jeżeli bym się zdecydował na dwa różne, to wybrałbym d810 i d800 używane nawet z dużym przebiegiem. Inne rozwiązanie to same kłopoty.
    Ja bym wybrał 2xD750, nawet gdyby D810 były w tej samej cenie co D750. Albo bym polegał na jednym D4 - D3s (uzywki z małym przebiegiem) mając cokolwiek na zapas w razie awarii.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To może ja wyrażę swoją opinię. Robiłem do tej pory dwa wesela zestawem D610 + Nikkor 24-70 f/2.8 i w obu przypadkach właśnie w ciemnym kościele czy też sali miałem sporo zdjęć nie trafionych.
    Próbowałem różne ustawienia AF ale nic to nie pomagało. Być może coś robiłem źle bo na razie to tak naprawdę uczę fotografii ślubnej i chodzę jako drugi fotograf za friko, ale podejrzewam że to kwestia słabego AF w D610 (bo szkło raczej znane z dobrego af-u) i z tego też powodu będę w najbliższym czasie zmieniał na D750.

Domyślnie

@up: Jakiego trybu AF używałeś w D610?

Bo patrząc na to co piszesz to zmiana na D750 nie podniesie zbytnio ilości trafionych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Assire ; 28-12-2015 o 14:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    W którym miejscu jest tam coś wspomniane o AF?

Tak, to moja zła interpretacja - być może rzeczywiście jest to kwestia filtra AA.
    Nie mniej jednak, tak jak pisałem, nie robię wydruków w formacie B0 i nie oglądam ich z odległości 10 cm więc dla mnie to znaczenia nie ma.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja bym wybrał 2xD750, nawet gdyby D810 były w tej samej cenie co D750. Albo bym polegał na jednym D4 - D3s (uzywki z małym przebiegiem) mając cokolwiek na zapas w razie awarii.
    Jacek - dlaczego taka opinia? możesz rozwinąć to jakoś?
    Do tej pory używałem d800 z gripami i było ok jeżeli chodzi o komfort pracy. Nie dawno wziąłem do ręki d750 bez gripa, bo innej opcji nie było i powiem szczerze, trochę się przestraszyłem (mam duże dłonie). Czułem się, jak bym wziął do ręki body z niższego segmentu.
    Małe to takie, cienkie. Być może z gripem sytuacja się poprawi. Przed zakupem wezmę sobie body na testy z NPS. Zobaczymy jak się z tym pracuje.
    Na temat obrazka wypowiadać się nie mogę. Jedyne o czym słyszałem, to problemy z AF w świetle żarowym, ale to test na Optycznych. Ile w tym prawdy?

Domyślnie

Do tej pory używałem d800 z gripami i było ok jeżeli chodzi o komfort pracy. Nie dawno wziąłem do ręki d750 bez gripa, bo innej opcji nie było i powiem szczerze, trochę się przestraszyłem (mam duże dłonie). Czułem się, jak bym wziął do ręki body z niższego segmentu.
    Małe to takie, cienkie. Być może z gripem sytuacja się poprawi. Przed zakupem wezmę sobie body na testy z NPS. Zobaczymy jak się z tym pracuje.
    Wg bardzo wielu opinii D750 się trzyma najlepiej, bo ma głęboki uchwyt. W dodatku jak możesz porównywać uchwyt dwóch body, gdy jedno ma grip a drugie nie? To mocno zmienia sprawę.
    Ja właściwie nie przywiązuję żadnej wagi do tego jak się trzyma body. Dla mnie liczą się inne cechy, parametry.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów