Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: FX do kotleta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Assire Zobacz posta
    @up: Jakiego trybu AF używałeś w D610?

Bo patrząc na to co piszesz to zmiana na D750 nie podniesie zbytnio ilości trafionych zdjęć.
    AF-S przy statycznych scenach, np. gdy młodzi siedzą w kościele, oraz AF-C z ustawionym priorytetem ostrości (komunia), wszystko na centralnym punkcie. Jeśli inaczej ustawiasz to chętnie przyjmę poradę.

Domyślnie

Sensowne ustawienia.

Napisałeś "Próbowałem różne ustawienia AF ale nic to nie pomagało.", brzmiało to jak byś trochę na ślepo wybierał tryby AFu. W dobrym świetle puszka trafia? Obiektyw jest poprawnie skalibrowany?
    Bo szczerze mówiąc, po doświadczeniach jakie mam z moim D610 (w prawdzie nie foty ślubne, ale całkiem sporo rodzinnych w kiepskim oświetleniu, typu dwie stojące lampy w dużym pokoju), nie chce mi się wierzyć że są problemy z ostrością w kościele, nawet ciemnym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wg bardzo wielu opinii D750 się trzyma najlepiej, bo ma głęboki uchwyt. W dodatku jak możesz porównywać uchwyt dwóch body, gdy jedno ma grip a drugie nie? To mocno zmienia sprawę.
    Ja właściwie nie przywiązuję żadnej wagi do tego jak się trzyma body. Dla mnie liczą się inne cechy, parametry.

No, porównywać nie mogę, ale bez gripa D800 trzymało mi się wygodniej niż d750, gdyż D800 był po prostu większy
    Z istotnych parametrów, to jedynie wyższe iso w D750 i szybszy AF. Reszta dla mnie bez znaczenia.
    Minusem natomiast mogą być: problem z AF d750 przy świetle żarowym - (nie potwierdzone); problem z kompatybilnością z wyzwalaczami Pixel king PRO - kilka osób ma problem a kilku osobom działa więc nie wiem jak w końcu z tym jest.

Moim zdaniem na niekorzyść D750 przemawia również gorsza ergonomia niż w d800, ale do wszystkiego będzie można się przyzwyczaić zapewne.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Kwestia trzymania to przede wszystkim wielkość dłoni- D750 lepiej leży "długopalczastym", D800 "szerokołapnym"

Domyślnie

na zachodzie cześć kotleciarzy żywa df'a, zastanawia mnie czemu w Polsce jest skreślany z automatu? (chociaż przynajmniej jeden użytkownik na forum sobie go chwali).
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

@up: Bo AF z D600. A to podobno nie trafia ostrością nawet w dzień

Hm, chciałem napisać o różnicy w cenie między takim df a D750. Ale tej różnicy prawie nie ma z tego co widzę. Mówię o normalnych sklepach, nie o wynalazkach typu valuebasket.

Dołączam sie, czemu Df jest skreślany w foto ślubnym?

Domyślnie

Bo ma niewygodny grip?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Bo ludzie by się bali, że analogiem robisz i dostaną zdjęcia w ilości 72 szt, a to w dzisiejszych czasach nie przejdzie.

Trochę offtopic się robi.
    Zatem wracając do tematu, skłaniam się ku 2xd750, ale nadal nie rozwiałem wątpliwości w temacie problemów z AF w świetle żarowym - na optycznych pojawił się wątek, że jest z tym problem, pojawia się FF.
    Jak wygląda temat zamienników orginalnego gripa? Czy to działa ? widziałem informacje, że samoczynnie rozładowują się w nich baterie, prawda to? Cena oryginalnych to jakiś dowcip - jeszcze droższe niż do D800/d810
    No i zagadka kolejna - wyzwalacze Pixel King PRO - sprawdzałem przed chwilą, mają identyczny rozstaw pinów jak lampa SB910, zastanawiam się, dla czego mogą być z nimi problemy?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin szyszkowski Zobacz posta
    W D750 jest przycisk AE-L - do którego przypisujesz funkcję AF-ON. Myślę, że to rozwiązuje Twój problem (mój rozwiązało)
    Wiem, że jest taka możliwość, ale umiejscowienie AE-L jest dla mnie suboptymalne w stosunku do tego co mam na D300s. Mówi się, że przyzwyczajenie to druga natura. Z pewnymi rzeczami ciężko wygrać.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

akurat przycisk af-on zmieniał swoje położenie w różnych modelach w f100, f6, d2x i d3/d4 co najciekawsze w puszkach jednocyfrowych przycisk jest jeden i usytułowany jest pomiędzy AE a AF w d800

Co do AF to opinia jest jedna d750 ma chyba najlepszy (są głosy że jakby nikon połączył matrycę z df, a af z d750 to byłby kolejny kultowy sprzęt). Zawsze możesz w kingu czy w youngnuo włączyć wspomaganie af i problem zniknie (tutaj bardziej problematyczne są szkła niż sam moduł af). Sprawa ostatnia z nieoryginalnych gripów się wyleczyłem, ale to każdy musi przeżyć sam
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów