Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Domyślnie

ładnie koledzy odjechali od tematu.
    Pytającemu - polecam CNX2. Na tym forum były dziesiatki walk i porównań - i zawsze efekty obróbki z CNX2 wygrywały.
    Ja mam do dziś - mimo PSa i NX-D dla nowych body, czasem sięgam do X2. Jeśli nie planujesz nowego body (a nawet jak planujesz za rok czy dwa - to kilka stówek to nie jest majątek) - ten soft daje doskonałe efekty, i jest najlepszy do RAWów nikonowskich

Domyślnie

Wybaczcie, że wyłączyłem się z dyskusji ale wolny czas poświęcam na naukę wersji testowej Capture NX2.
    Wydrukowałem nawet obszerną instrukcje , która jednak w wielu miejscach pozostaje dla mnie niejasna.

Wytłumaczcie mi jak najprościej wywoływanie zbiorcze.
    Staram się postępować jak robiłem w w poprzednim NX.

Wywołuję dowolne zdjęcie z "serii",
    zaznaczam na liście operacje do powtórzenia
    "copy adjustments"
    wybieram zdjęcia do wywołania i daję "paste adjustments"

i tu pojawia mi się komunikat :
    Some of the setting image have already been altered.Please select one of the options bellows:
    -zaznaczam "show difference"

w rezultacie wywołuje te zdjęcia ale bez wprowadzonych zmian.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Wybaczcie, że wyłączyłem się z dyskusji ale wolny czas poświęcam na naukę wersji testowej Capture NX2.
    Wydrukowałem nawet obszerną instrukcje , która jednak w wielu miejscach pozostaje dla mnie niejasna.

Wytłumaczcie mi jak najprościej wywoływanie zbiorcze.
    Staram się postępować jak robiłem w w poprzednim NX.

Wywołuję dowolne zdjęcie z "serii",
    zaznaczam na liście operacje do powtórzenia
    "copy adjustments"
    wybieram zdjęcia do wywołania i daję "paste adjustments"

i tu pojawia mi się komunikat :
    Some of the setting image have already been altered.Please select one of the options bellows:
    -zaznaczam "show difference"

w rezultacie wywołuje te zdjęcia ale bez wprowadzonych zmian.

Z tego co pamiętam trzeba wybrać opcję REPLACE albo OVERWRITE current settings. Później sprawdzę dokładnie a póki co może Cię naprowadzę
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Nie mam pod ręką komputera z CNX2 wiec też trochę w ciemno z pamięci.
    Na początek zwrócę uwagę, że są dwa sposoby wprowadzania korekt w CNX2: paste adjustments i load adjustments, które to komendy wybieramy po zaznaczeniu plików które mają być poddane korekcie. Róznica miedzy nimi jest dość oczywista, pierwszy sposób dokleja kolejne kroki do obróbki na końcu listy, a drugi zmienia wszystko na wybrany z listy profil. Ja z reguły korzystam z tego drugiego sposobu, ponieważ jeżeli obrobię pierwsze zdjęcie z serii to chcę mieć w pozostałych to samo. Po załadowaniu profilu pokazuje się lista korekt. Zostaną wykonane te korekty z listy przy których są "ptaszki". Listę można korygować przed naciśnięciem "start" poprzez manipulowanie "ptaszkami". Po naciśnięciu "start" pokazuje się ostrzeżenie, że wcześniejsze korekty zostaną utracone i trzeba się na to zgodzić żeby program wprowadził zmiany. W przypadku braku zgody program oczywiście kończy bez dokonania zmian. Nie pamiętam jak jest to w przypadku "paste adjustments", tam korekty są dodawane, ale z wyjątkiem "develop" który jest zmieniany, a nie dodawany, więc jeżeli jest przy nim "ptaszek" to pewnie też trzeba zaakceptować ostrzeżenie CNX2.

Domyślnie

CNX2 jest super, ale ostatnie lustro z którego czyta RAW-y to bodaj D3300 Jak ktoś ma nowsze body, to są zewnętrzne programy do konwersji RAWów pod CNX2, ale IMO to już gra nie warta świeczki (nieco upierdliwe, niewiadomo czy to nie wpływa na jakość?).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty44 Zobacz posta
    Aktualnym "następcą" CNX2 (płatny) jest Capture NX-D (darmowy). Funkcjonalnością podobny jest do CNX2 (chociaż w aktualnej wersji brakuje U-Point a nawet ... redukcji czerwonych oczu).
    CNX-D nie zmienia rozmiaru NEFów - dane edycyjne zapisywane są w oddzielnych plikach. Może warto trochę "poćwiczyć" z Capture NX-D ... ???
    http://downloadcenter.nikonimglib.co...ture_NX-D.html

Sorry, ale nie jest żadnym następcą tylko wykastrowanym klonem NX 2.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Romuś Zobacz posta
    CNX2 jest super, ale ostatnie lustro z którego czyta RAW-y to bodaj D3300 Jak ktoś ma nowsze body, to są zewnętrzne programy do konwersji RAWów pod CNX2, ale IMO to już gra nie warta świeczki (nieco upierdliwe, niewiadomo czy to nie wpływa na jakość?).
    jak nie wiadomo to po co to pisac?

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    ładnie koledzy odjechali od tematu.
    Pytającemu - polecam CNX2. Na tym forum były dziesiatki walk i porównań - i zawsze efekty obróbki z CNX2 wygrywały.
    Ja mam do dziś - mimo PSa i NX-D dla nowych body, czasem sięgam do X2. Jeśli nie planujesz nowego body (a nawet jak planujesz za rok czy dwa - to kilka stówek to nie jest majątek) - ten soft daje doskonałe efekty, i jest najlepszy do RAWów nikonowskich

100 % racji.

Ostatnia wersja NX2 to 2.4.7 , mozna pobrac 2.4.6 i ten mały, darmowy programik: http://www.bagnon.com/raw2nef/ i korzystac z nowszymi modelami (sa na stronie). ja akurat tak własnie robie, a opinie sa rózne. program robi "nowe rawy" które mozna otworzec w NX2, zeby bylo prosciej mozna go zarejestrowac w menu kontekstowym NX2
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 06-12-2015 o 17:35

Domyślnie

Kupię jeszcze gdzieś upgrate do Capture NX2 ?
    W Foto-Plusie naobiecywali i jak zwykle g... z tego wyszło

Domyślnie

Miesiąc czekam bezskutecznie na zamówiony upgrate CNX do CNX2. Utraciłem juz nadzieję na zakup legalnej wersji, a trial wkrótce wygaśnie. Jakieś pomysły ?

Domyślnie

Obserwuję trochę temat CNX2 z przyzwyczajenia i według mnie, masz szansę tylko na rynku wtórnym, w oficjalnej dystrybucji już od mniej więcej dwóch lat w Polsce nie widziałem ofert sprzedaży. Najdłużej był sprzedawany przez FotoPlus.
    Może gdzieś na ebay, albo podobnych wynalazkach.

Domyślnie

Możecie mi pomóc w ustawieniach odszumiania i wyostrzania ?
    O ile Scott Kelby stanowił wsparcie dla PS o tyle z CNX polegam na intuicji :/
    Odszumianie ustawiam na 6-7 dla ISO 3200, ostrość 5.
    Wyostrzanie dla miękkiego portretu 50 / 5 / 30.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów