Close

Strona 99 z 110 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

chmura nie zawsze jest idealna; u mnie np. najlepszy transfer obecnie dostępny jest na LTE. Ale w swoim szczycie osiąga on 30-40Mb/s a w szczycie obłożenia siecie zaledwie 2-4Mb/s. Trudno mi sobie wyobrazić przepychanie takim łączem na pierwszy ogień np. 5TB danych
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Czy ja powiedziałem, że to się zrobi w 1 dzień? Konwersja tych rawów też chwilę potrwa.
    Ja swoje niecałe tera wrzuciłem w jakieś 2 tygodnie, korzystając z łączą w firmie (1mbps upload) i łączą w domu (realnie 15 Mbps - więcej serwer nie przyjmował). Więc nie przesadzajmy. W kwartał spokojnie da radę to wrzucić.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

generalnie chmury śledziłem jakieś 2 lata temu i nie było wtedy tak dobrej oferty jak obecnie od amazon.
    Chyba wrócę do tego tematu, który jakieś 2 lata temu zarzuciłem z powodu kosztów. Musze pobrać aplikację do Synology NAS która będzie wysyłała dane do chmury rzeczywiście to będzie najtańsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie.
    12$ rocznie za nielimitowaną przestrzeń na RAWy to super tanio.
    Testowo zapodałem wysłanie 65GB RAWów i JPGów. Ciekawe co na to powie PLUS GSM z nielimitowanym planem internet LTE ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Obyś się Pawle nie zdziwił. Ostatnio czytałem gdzieś, jak gościowi zablokowali (czy tam naliczyli $$$) za to, że dzwonił za dużo na nielimitowanym pakiecie.
    Wytłumaczeniem było: ok, nielimitowany, ale bez przesady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    Nie wiesz?
    Zabawny albo wręcz żałosny jest twój upór. Ty po prostu Wymyśliłeś jakiś sposób, sposób kompletnie niedorzeczny i po prostu czekasz aż ktoś ci przytaknie, że to jest najlepsze, wręcz jedyne słuszne rozwiązanie.
    Przyjmij więc do wiadomości, że tak nie jest i się to nie zmieni.
    [...]
    Jeśli uważasz, że mój sposób jest niedorzeczny to go nie stosuj ... setki tysięcy ludzi korzysta z .dng
    Upór... bo nie idę na łatwiznę tylko chcę coś zrobić porządnie, a nie potem pukać się po głowie, że ktoś handluje moimi zdjęciami z chmury...
    Zacznij coś robić, a później komentuj...

Jeśli masz wnosić takie bzdury do dyskusji to sobie oszczędź.
    A jeśli już coś krytykujesz to dodaj swoje argumenty do tego... może ktoś coś z tego wyniesie i wymyśli coś jeszcze lepszego.
    I wspólnie sobie pomożemy...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 11-12-2015 o 11:44
    "Nikon"

Domyślnie

Co prawda mam problem z LR6, jednak na tyle ogólny, że pozwolę sobie zapytać tutaj:

nie mogę zaimportować jednego folderu ze zdjęciami.
    LR używam tylko do obróbki zdjęć prywatnych i niekomercyjnych, zdjęcia te "siedzą" na innej partycji. Robiąc porządek na dyskach przerzuciłem jeden folder z dysku ogólnego na prywatny, próbując zaimportować go do LR program pokazuje mi owe zdjęcia, jednak po kliknięciu importuj, kilka sekund mieli i wyskakuje komunikat, że brak zdjęć w folderze.
    Synchronizacja też nie pomaga.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Jeśli uważasz, że mój sposób jest niedorzeczny to go nie stosuj ... setki tysięcy ludzi korzysta z .dng
    Upór... bo nie idę na łatwiznę tylko chcę coś zrobić porządnie, a nie potem pukać się po głowie, że ktoś handluje moimi zdjęciami z chmury...
    Zacznij coś robić, a później komentuj...

Jeśli masz wnosić takie bzdury do dyskusji to sobie oszczędź.
    A jeśli już coś krytykujesz to dodaj swoje argumenty do tego... może ktoś coś z tego wyniesie i wymyśli coś jeszcze lepszego.
    I wspólnie sobie pomożemy...

Pozdrawiam
    Setki tysięcy być może... Ty jeszcze 2 dni temu nie miałeś pojęcia, że można a teraz jesteś ekspertem...

Dałem Ci kompleksowe rozwiązanie twoich problemów z pełnym wytłumaczeniem co i dlaczego oraz za ile i ile ci to mniej więcej zajmie. Nie boję się tego powiedzieć - twój upór jest idiotyczny a przeświadczenie o wyższości i nieomylności olbrzymie.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

@ josephebeloki

Pytasz co w tym śmiesznego? Wiesz, cały świat archiwizuje, ludzie mają na to milion swoich patentów - ale taki sposób jaki wymyśliłeś jest na tyle niespotykany, że słyszę o nim po raz pierwszy, i jak sądzę koledzy wypowiadający się o tym też. Więc albo sposób jest genialny, albo - i chciałbym ująć to delikatnie - straszliwie wręcz przeciwnie.

Reasumując: proponujesz archiwizację nie plików oryginalnych, nie obrobionych, nawet nie wyeksportowanych jpgów, co jeszcze byłoby do zrozumienia - tylko pomniejszonych wersji oryginałów o niepełnej funkcjonalności i na dodatek twierdzisz, że to jest ta sama jakość - i nei widzisz w tym nic śmiesznego? I to chcesz backupować? Nie podejmuję się wytłumaczyć, co mnie śmieszy, skoro tego sam nie widzisz. Poważnie, nei podejmuję się...

Zresztą kwestia śmieszności jest drugorzędna. To Twój backup i to Ty będziesz musiał żyć z tym, co sam sobie wymyśliłeś, mnie to na szczęście nei zaboli nigdy nawet przez pół minuty. Natomiast ze względu na to, że to forum publiczne a nie nasza prywatna pogawędka chcę (dla czytających) zaznaczyć, że to jest jeden z najfatalniejszych sposobów backupowania o jakim słyszałem, i oczywiście szczęrze go odradzam. Czemu? O tym tak z 20 ostatnich postów, nie trzeba powtarzać,

I zaznaczywszy to mam czyste sumienie. Teraz każdy postąpi nie według tego, co mówię ja czy Ty, tylko według własnego rozeznania sprawy. Sam się zastanowi i sam podejmie decyzje.

@ emet_b

Próbujesz zaimportować zdjęcia, które LR ma już w swojej bazie (w Catalog), więc ich nie chce importować. To nic, że są w innej lokalizacji, na innym dysku; LR je rozpoznaje po nazwach, danych z EXIFów i się burzy. Da się go zmusić, żeby zaimportował, ale w sumie nie o to Ci chodzi przecież, żeby je mieć w 'dwóch miejscach' w LRZe: w starej i nowej lokalizacji.

Synchronizacja też nei zadziała, bo służy czemu innemu: updateowaniu zmian w bieżącym folderze, a nie zmianie lokalizacji całych folderów. Gdybyś jeszcze przenosił zdjęćia pomiędzy różnymi podfolderami w ramach jednego folderu... Na przykłąd, gdybyś przenosił pliki z podfoldera '2012' do '2014' w ramach jednego głównego folderu WAKACJE, synchronizacja mogłaby pomóc, gdyby ją wykonać na folderze WAKACJE, jako nadrzędnym. Ale jeśli przenosiłeś pliki pomiędzy dyskami, synchronizacja nic nie da.

Zmuś LRa, zeby odszukałte zdjęćia na nowym dysku: przy zdjęćiu, którego LR nei odnajduje powinieneś widzieć mały wykrzyknik - kliknij go. Pokaże się okeinko mówiące, że LR nie znajduje plików i 2 guziki, jeden z nich z opisem Locate. Kliknij go, odszukaj w nowej lokalizacji to zdjęcie i licz na to, ze LR na tej podstawie sam sobie odszuka pozostałe. Powinien to zrobić.

A na przyszłość - jeśli przesuwanie plików zrobisz nie zewnętrznymi managerami, tylko tym wbudowanym w LRa, wszystkie tego typu problemy znikną, bo LR sam sobie wszystko uaktualni. Nie jest to ta wygoda co w Total Commanderze, ale da się, idzie szybko i co najwazniejsze nei ma późniejszych problemów.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 11-12-2015 o 13:19
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Setki tysięcy być może... Ty jeszcze 2 dni temu nie miałeś pojęcia, że można a teraz jesteś ekspertem...

Dałem Ci kompleksowe rozwiązanie twoich problemów z pełnym wytłumaczeniem co i dlaczego oraz za ile i ile ci to mniej więcej zajmie. Nie boję się tego powiedzieć - twój upór jest idiotyczny a przeświadczenie o wyższości i nieomylności olbrzymie.
    Coś jeszcze?
    Jak już skończysz, to poprosimy admina o wyczyszczenie...

Pozdrawiam.
    "Nikon"

Domyślnie

Czy ja powiedziałem, że to się zrobi w 1 dzień? Konwersja tych rawów też chwilę potrwa.
    Ja swoje niecałe tera wrzuciłem w jakieś 2 tygodnie, korzystając z łączą w firmie (1mbps upload) i łączą w domu (realnie 15 Mbps - więcej serwer nie przyjmował). Więc nie przesadzajmy. W kwartał spokojnie da radę to wrzucić.
    Ja na swoim sprzęcie , a dupy owy sprzęt nie urywa (rMBP 15 +dyski HDD po USB 3.0 ) niecałe tera , a konkretnie 883 giga przewalam w ca. 4 godziny. Jakbym mial to robić "jakieś 2 tygodnie" to musiałbym chyba z czymś na łby się zamienić. A temu komuś, co to by mi polecał chmurę jako alternatywę to ja poleciłbym kopnięcie się w mózg.

Strona 99 z 110 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów