A kalibrujesz programem X-Rite czy Adobe DNG Profile Editor?
Ponoć ten drugi lepiej sobie radzi.
Szukaj
A kalibrujesz programem X-Rite czy Adobe DNG Profile Editor?
Ponoć ten drugi lepiej sobie radzi.
X-T10: xf 35f2, xf90
D600:
Dołączę się do dyskusji. Używałem zarówno wtyczki X-Rite do LR jak i DNG i rzeczywiście daje to różne obrazy.
Z własnych doświadczeń. Zabierałem to cudo na kilka wesel pod koniec sezonu. Oświetlenie różne od świetlówek poprzez halogeny do wstrętnych podobno białych ( na zdjęciach zielonych ) LED. NIGDY nie użyłem profilowania podczas edycji w LR. Tak jak pisał któryś z kolegów, że wygląda to jak Adobe Standard a wyraźne zmiany można zauważyć na przykład w kolorach sukienek gości. Zdecydowanie używam karty szarej Kodaka do ustawienia WB a potem wbudowanych profili D2X Mode w LR.
D2X mode są tylko dla starszych puszek. Jak dobrze widzę, na D3000/5000 się skończyło, późniejsze body tych profili już nie mają.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Czy robicie profil pod każdą sesję? Zastanawiam się nad zakupem i najchętniej bym zrobił profile pod każdy obiektyw i różne rodzaje oświetlenia i tylko z nich korzystał zamiast Camera Standard lub Adobe Standard. Tylko pytanie czy warto?
D750 + T24-70-200 2.8 VC + 50 1.8G + SB-910
LP FS 400 AW + TT Retrospective 20 + Triopo (GT-3230X8C + B-2)
Jeżeli kogoś interesuje temat profilowania aparatów, rozumiany jako profil ekspozycji i koloru, to powinien się zapoznać z książką: "Tajniki ekspozycji i systemu strefowego dla fotografów cyfrowych" Lee Varis`a.
Książka zakresem oczywiście znacznie wykracza poza samo omówienie kalibracji aparatu, ale od tego się zaczyna. Myślę, że po jej przejrzeniu, każdy kogo ta tematyka zainteresowała, będzie mógł sobie odpowiedzieć, czy w jego przypadku warto się w to bawić. Jeżeli tak, to ma dokładną instrukcję jak to robić. Ja w to, puki co, nie wszedłem, z prostej przyczyny- omawiane metody kalibracji dotyczą LR i PS, a ja obrabiam głównie w CNX2, a w tym programie możliwość wykorzystania ColorChekera jest praktycznie zerowa. Książka jednak omawia szeroko sprawy naświetlania i postprocesingu, więc nawet jeżeli nie bedziemy przeprowadzać kalibracji przy pomocy X-Rite ColorCheker, to i tak warto ją poczytać. Ja przynajmniej nie zamierzam się jej pozbywać.
Profilowanie każdej sesji raczej nie ma sensu bo po pół roku będziesz mieć kilkadziesiąt profili. A ich usunięcie powoduje że jak jeszcze raz będziesz chciał obrobic / poprawić obróbkę tego samego Rawa a skasowałes profil to LR automatem wróci do np Adobe standard - bo coś musi mieć jako punkt wyjściowy.
Uważam że profiluje się raz dla danego aparatu (ewentualnie osobno z różnymi obiektywami) i potem go stosujesz. A balans bieli dostosowujesz na podstawie zdjęcia ze wzornikiem lub na oko jak nie ma czasu na wzornik.
Czyli traktujesz profil xrite jako kolorystyczny a balans bieli osobno ustawiasz na podstawie fotki wzornika (już bez robienia profila tylko synchronizacja ustawień między zdjęciem wzornika i reszty)
Czy przypadkiem nie uzyskamy tego tworząc profil w DNG Profile Editor, dostosowując go do naszych upodobań. Następnie tworzymy kolejne profile dla kolejnych aparatów, dostosowując je tak każdy kolor był oddany w identyczny sposób?
https://x-equals.com/blog/playing-wi...mera-profiles/
https://x-equals.com/blog/playing-wi...s-part-2-of-3/
https://x-equals.com/blog/playing-wi...s-part-3-of-3/
D50
Pytanie trochę w innym kierunku: jak jest z trwałością (wierność barw) X-Rite ColorChecker Passport ? O ile się nie mylę, to gwarantują 2 lata. Co potem ? Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia ?
Skontaktuj się z nami