Close

Strona 77 z 217 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 2164

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem sprzet ma znaczenie. Na szczęscie niektórzy mają resztki mózgu i mówią o tym otwarcie:

http://www.huffingtonpost.com/sylvia...b_6891466.html

Tylko nie wszyscy rozumieją kiedy, gdzie i dlaczego ma znaczenie ten sprzęt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    Franek (...)
    Prawda jest taka, że jak zobaczysz dajmy na to 20 odbitek, 5 robionych leiką, 5 sony, 5 canonem i 5 nikonem, ładnie wydrukowanych i wprawnie obrobionych, to nie dostrzeżesz różnicy, co czym robione (pomijam unikalne szkła jak np. Noctilux). A jeszcze reportażowe zdjęcia, robione na 28mm/35mm i f/5.6-8, to już w ogóle. Natomiast każdy z tych 4 fotografów będzie miał inne odczucia co do procesu fotografowania (kadrowanie, zoomowanie, żywotność baterii, cichość pracy itd). I to jest różnica. MOIM zdaniem, za wyborem Leiki przemawia wyłącznie najlepszy z dostępnych systemów do manualnego ostrzenia oraz wizjer (choć np. Fuji też mają optycznie wizjery). I to jest rzeczywista różnica. Ostatnio Mario wrzucił zdjęcie swojego syna zrobione Sony. Nie do odróżnienia z leiką.

Współczesne aparaty i obiektywy są już na tyle doskonałe, że różnice w sposobie obrazowania są pomijalne. Można narzekać na pracę autofocusa i pod tym względem rozróżniać sprzęt, można na żywotność baterii czy sposób obsługi (w Canonie Mirka nie potrafię np. zmienić przysłony). Kiedyś te różnice były dużo większe. Z drugiej strony, niby wszyscy mówią, że leica ma tą swoją legendarną jakość optyki, a sporo fotografów w latach 50 i 60 na ten przykład fotografowało leikami właśnie ze względu na sposób ich użytkowania, ale szkła podpinali od Canona czy Nikona.

I trochę nie zgodzę się ze wspominanym hasłem, że leica to narzędzie, bo - to chyba Keek gdzieś zwrócił uwagę - że jako narzędzia to nikt tego praktycznie nie używa (zakładamy, że narzędzie ma służyć do pracy). Zaś cała dyskusja w ogóle nie miałaby miejsca, gdyby m240 kosztowała 7 tys. a nie 4 razy tyle. Byłby to po prostu jeden z dostępnych aparatów, zaś na kurczowe trzymanie się manualnego, dalmierzowego ostrzenia ludzie patrzyliby jak na ficzer a nie jak na snobizm, mający nabijać kabzę bazując na odwołaniu się do tradycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    To oczywiste. Jednak to forum jest głównie SPRZĘTOWE i służyć ma do "onanizmu sprzętowego" Zresztą nawet w tym wątku jest to wyraźnie widoczne. Wiadomo, że nie ważne czym ale... I tu się zaczyna cała demagogia sprzętowa
    oNanizmu czy oMamizmu?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    oNanizmu czy oMamizmu?
    Maoizmu sprzętowego

Dlaczego narzędzie ma służyć wyłącznie do pracy ? Więc taka leika w większości przypadków to tylko droga zabawka ? Jak informatyk użyje amatorsko młotka to używa go jako narzędzia. Dlaczego miało by być inaczej w przypadku leik ?

Tu jest jeden z przykładów, dlaczego tak prześmiewczo ludzie wypowiadają się w temacie leiki http://www.fotopolis.pl/n/21677/Brak...la-fotografow/
    Ubolewam, że akurat dostaje się tak ulubionej przez nas serii M. Z drugiej strony świadczy to o jej wyjątkowości
    Ostatnio edytowane przez burton ; 30-11-2015 o 15:33
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Noo... Właśnie! A już miałem wkleić ten link... Szczyt nie wiem czego... Fakt, Leica od zawsze mi się marzyła a zastąpił ją od niedawna X-Pro1 od Fuji a kiedyś pewnie przyjdzie czas na model wyższy. I obejdzie się nawet bez T-shirta z czerwonym kołem a na nim "Like my fuji!" w stylizacji liter Leici... I bez czerwonego miekkiego spustu także...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    +1
    Czy dalej trzeba tłumaczyć, dlaczego Leica budzi u niektórych większe emocje niż np. Smiena?
    Udawanie zdziwienia i powtarzanie, że "to tylko narzędzie" jak "młotek" jest dosyć rozbrajające (delikatnie mówiąc)
    Rozbrajające (delikatnie mówiąc) jest Twoje porównywanie Leici do Smieny.
    Porównaj sobie ceny body topowych lustrzanek i zobaczysz że między nimi a Leica jest tylko ok. 20% różnicy w cenie. Np: D4S - 24.000 PLN Leica M240 - 29.000
    Nie są to róznice aż tak kolosalne żeby z Leiki robić obiekt kultu.
    Nie sugeruj mi proszę "udawania zdziwienia" bo naprawdę mnie zawsze dziwiło dlaczego np. posiadacze 2 korpusów "jednocyfrowych" plus 400/2.8 , 600/4 i kilka innych drogich szkieł nie budzą takich emocji jak jakiś żuczek z Leiką. Pewnie to nienawiść do Niemców...
    Pozdrawiam. Piotrek

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez hudybart Zobacz posta
    A czy w Polsce najlepiej Kraków da się wypożyczyć m9 lub m240 + obiektywy. Słyszał ktoś z Was o takiej możliwości.??
    Kolega pożyczał Leice M240 w Wawie w firmie 6x7 na Gwiaździstej. Zabezpiecznie to był weksel i podpisana umowa.
    Najlepiej sam zapytaj: www.6x7.com.pl
    Z tego co pamiętam to nie było problemów z wypożyczeniem sprzętu od nich. Wziął na weekend.
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Rozbrajające (delikatnie mówiąc) jest Twoje porównywanie Leici do Smieny.
    Porównaj sobie ceny body topowych lustrzanek i zobaczysz że między nimi a Leica jest tylko ok. 20% różnicy w cenie. Np: D4S - 24.000 PLN Leica M240 - 29.000
    Nie są to róznice aż tak kolosalne żeby z Leiki robić obiekt kultu.
    Nie sugeruj mi proszę "udawania zdziwienia" bo naprawdę mnie zawsze dziwiło dlaczego np. posiadacze 2 korpusów "jednocyfrowych" plus 400/2.8 , 600/4 i kilka innych drogich szkieł nie budzą takich emocji jak jakiś żuczek z Leiką. Pewnie to nienawiść do Niemców...
    Pozdrawiam. Piotrek
    Obawiam się, ze nie uda nam się dojść do porozumienia.
    Proponuje zakończyć
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    no to porównajmy sobie tego Lejka np.TUTAJ
    albo TU
    hahaha nawet nie wiedziałem, że Ken zrobił takie porównanie - utwierdzam się, że dobrze zrobiłem odpuszczając d800 na rzecz d600 i odkładając nadwyżkę do świnki skarbonki i czerwoną kropką na brzuszku... .
    Link nr2 to już abstrakcja M9 ME mają matrycę ICC, porównuj z kodakiem 14n... .
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Ubolewam, że akurat dostaje się tak ulubionej przez nas serii M. Z drugiej strony świadczy to o jej wyjątkowości
    Ulubiona przez fotografów seria M zakończyĺa się na M6. Później wyszła jeszcze MP (M6 w nowej odsłonie) i również udana M7 (tez to samo, tylko z elektronicznie sterowaną migawką), ale nie zrobiły gigantycznej kariery z prostego powodu - wszyscy już przeszli na cyfrę. Następnie Leica splajtowała. Ktoś wykupił markę i próbował ją reanimować, ale również padł. Tak było 2 albo 3 razy, aż w końcu obecny właściciel marki dał radę opierając cały marketing na historii firmy, na wyjątkowości i prestiżu. Wypuścili też pierwszy dobry aparat od dziesiątek lat w historii firmy (M9), ale czy to jest jeszcze prawdziwa linia M... podobno aparaty robione po plajcie Lajki a po 2005 r. w szczególności juz nie mają już ani homologacji Henriego, ani magii Leitza tylko czerwoną kropkę na pamiątkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Wypuścili też pierwszy dobry aparat od dziesiątek lat w historii firmy (M9),
    Dobrym modelem jest m7, dobrym modelem jest Q. Akurat nazywanie m9 dobrym modelem, przy wadach oprogramowania, zacinaniu się, nieużytecznym wysokim ISO czy rdzewiejącej matrycy jest chyba nieco karkołomne.

Strona 77 z 217 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni