Piękne okolice, jednak Polska to piękny niedoceniany przez rodaków kraj.
ale faktycznie albo przepaliłeś zdjęcia albo obróbka trochę nie wyszła
Szukaj
Piękne okolice, jednak Polska to piękny niedoceniany przez rodaków kraj.
ale faktycznie albo przepaliłeś zdjęcia albo obróbka trochę nie wyszła
To strzelam: HDR?![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
idzie się przyzwyczaić
NX30 ma jednak sporo fajnych opcji dla zaawansowanych i został naprawdę świetne zaprojektowany/oprogramowany
drugie pokrętło z trybem seryjnym itd
świetna aplikacja do sterowania poprzez smartfon/tablet z pełną kontrolą, z zapisem RAW, można nawet z poziomu smartfona zmienić tryby P,A,S,M a myślałem że będzie ubogo jak w NX300 a tutaj jest wypas![]()
O to mam kolegę
Co do ekranu to przecież możesz go ustawić" taflą do oczu" i nie rozkładać.
Ja jednak używam wizjera a ekran otwieram kiedy muszę np. na koncercie kiedy trzeba rękę w górę wyciągnąć itp.
Żywotność akumulatora dla mnie bardzo dobra - za jednym zamachem trzasnąłem prawie 800 fotek w tym kilka z lampą wbudowaną...
Może to całe fi fi miałeś włączone?
A z ciekawości- jak oceniasz w kwestii porównania AF?
Mój egzempel już pół roku mi służy i bardzo go lubię.
Większy rozmiar owszem ciut większej kieszeni wymaga ale przy dłuższym użytkowaniu jest jednak wygodniejszy w trzymaniu i obsłudze.
Do tego jest lekki więc "imprezowe" fotografowanie nie męczy jak lustrzanką.
Może to kogoś zdziwić ale w sztucznym oświetleniu, bez doświetlania sceny przez aparaty NX300 jest szybszy od NX30 nie było tak za każdym razem ale w większości przypadków (70%) jednak tak
W obu body jak i szkłach najnowszy firmware, szkła dla pewności były zamieniane a opcje w aparacie takie same.
jak nNX300 był szybszy to tak około 0,3-0,6s.
a jak doprowadziłem do sytuacji gdzie obydwa body musiały sobie doświetlać scenę testową to w NX300 od razu sobie doświetla a w NX30 jest zawsze lekka zwłoka
a jak w dziennym to dam znać jutro.
W świetle żarowym robiłem test tylko na nastawie A - priorytet przysłony.
W trybie AUTO w świetle dziennym gdzie aparaty miały za mało światła i musiały doświetlać zielonym światłem , jednak NX30 od razu sobie doświetla (czego nie robi na innym nastawach) i AF pracuję bardzo szybko i tak samo jak w NX300.
W świetle dziennym AF w NX300 i NX30 pracuję podobnie ale dziwna sytuacja.
w trybach P i A aparaty pracują podobnie w S NX30 jest nieznacznie szybszy
natomiast jeszcze szybszy jest w trybie ... AUTO którego Ja nigdy nie uzywam.
Wniosek taki że wystarczy zmienic algorytmy w firmware AF NX30 i będzie OK.
Na dzień dzisiejszy ogólną pracę AF oceniłbym na:
NX300 - 4,9/5
MX30 - 4,5/5
natomiast najfajniejsza rzecz to skuteczność AF
tam gdzie jest ustawiana ostrość to zawsze tam będzie.
Nie ma nigdy zjawiska back focusu czy front focusu jak to ma miejsce w lustrzankach.
to oczywiste, bo jest inny mechanizm ustawiania ostrosci.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Skontaktuj się z nami