FelTom,
pytanie było o 1,4/85, a nie o 1,8/45...prawie to samo, ale nie to samo...
![]()
Szukaj
FelTom,
pytanie było o 1,4/85, a nie o 1,8/45...prawie to samo, ale nie to samo...
![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Przepraszam zainteresowanych.
Od tego streeta, chyba mi się wzrok po...ył , posolił miało być.
1,4,5,8 - wszystko się zgadza. Kolejność jakby inna...
Telefon 5,5" wydawał się wystarczający... Ale nie okiełznał koreańskiej magii cyfrAż dziwne, gdzie w takim razie obiektyw 18/4,5 ja się pytam?? Dlaczego wypuścili 20/2,8?? Żadna cyfra się nie zgadza poza 8. Numerologia się zemściła
![]()
ahaha, no to 1.7/45mm dla mnie rewelacja jest, pytanie o 1.4/85mm pozostaje![]()
1.8/45, nie 1,7. Różnica nieistotna użytkowo, ale istotna dla nazwy obiektywu.
No to poprawnie 45mm f/1.8 lub 85mm f/1.4 i już nikt się nie pomyli![]()
Niekoniecznie "poprawnie". Oznaczenie 1,4/50 itp. jest typowe w "skrótowej" tradycji niemieckiej, która "obowiązywała" także u nas i np. w ZSRR. Zdaje się, że np. Leica do tej pory stosuje taki zapis. Pełen zapis wygląda 1:1,4 50 mm. Zapis otworu względnego jako f/1,4 jest typowy dla literatury anglosaskiej. Ja jestem tradycjonalistą pod tym względem.... Czułość jeszcze niedawno mierzyłem w DINach...
![]()
hehe... a tym czasem leci do mnie z UK nówka obiektyw 1.4/85mm i będzie fajna mikołajowa zabawka
Kupiony razem z białym NX3000, dziwny zestaw, muszę go odsprzedać za jakieś parę stów bo trzeciego body już nie zmieszczę do torby![]()
Ostatnio edytowane przez ksh ; 28-11-2015 o 11:52
A ja właśnie noszę się z trzema, przeważnie: NX2000 z fishem NX10 mm, NX300 z PZ16-50 i NX20 z 50-200. Bezproblemowo mieszczą się do Tamrach Rally 6, która niezbyt wygląda na torbę foto. Do tego jeszcze parę rupieci (obiektywy naleśniki, flesz, itp.). Wygodne rozwiązane wycieczkowe.
A tam nie zmieścisz, weź większą torbę od Nikona, zapnij 16/F2,4 i wejdzie
- - - - kolejny post - - - - - -
Wygląda to jak dyskusja marketingowców z użytkownikami bo raczej nie liczyłbym na to że marketing Samsunga bierze w niej udział.
- marketing konkurencji przekonuje użytkowników NX, że powinni zmienić system na 2x droższy albo 2x gorszy bo NX1 wycofano z Niemiec.
A ja bym miał z nich polewkę jakby Samsung ogłosił w styczniu NX2 albo nowy system FF
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie bardzo z tym się zgodzę.
Po pierwsze kompakt, który się zepsuje wpłyni ena brak zufania użytkownika do tej marki.
Mi się popsuł kompakt Canona i już ....nie kupuję Canonów ....
Po drugie bezlusterkowce.
Owszem tak, sytuacja może wyglądać inaczej o ile są one tej samej klasy i w podobnych cenach.
Spójrzmy na NXy co tu mamy? - przecież ich ceny są niższe od kompaktów i to nawet takich z małymi matrycami!
Niektóre modele są w okolicy zaledwie 1000 PLN a to jest taniej niż np Fuji X30, Lumix LX-7, Sony RX100 itp.
Czy można je więc traktować tak samo jak kompakty? IMO jak najbardziej!
No i kiedy taką właśnie przyjąć filozofię można wysnuć logiczny wniosek dlaczefo NX jast tak bardzo solą w oku marketingowi na optycznych
- nie z powodu oferty bezlusterkowców - po prostu z powodu kompaktów - mocno przewartościowanych kompaktów dodajmy.
Ktoś z Was kupiłby najnowszą wersję RX100 za 4 tys PLN? Mi to do głowy nawet nie przychodzi.
Zepsuty hipotetycznie RX100 powędruje do śmieci w całości,
Potencjalnie zepsuty NX zostawi po sobie sprawne obiektywy wtedy kupimy drugi nowy lub używany czasem nawet lepszy niż mieliśmy
i działa dalej przy czym wartość wyrzuconego sprzętu jest sporo niższa niż w przypadku takiego RX100 czy choćby Panasa LX100.
My możemy się tylko cieszyć, że możemy zanabyć sprzęt tani a dobry.
Miejmy nadzieję, że NX się utrzyma bo nie każdemu uśmiecha się płacić horrendalne pieniądze za jakiś kawałek szkiełka obudowanego w plastic
za to z ogromnym PR który robi człowiekowi wodę z mózgu.
Skontaktuj się z nami