Close

Strona 150 z 371 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Piękne okolice, jednak Polska to piękny niedoceniany przez rodaków kraj.

ale faktycznie albo przepaliłeś zdjęcia albo obróbka trochę nie wyszła

Domyślnie

To strzelam: HDR?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekajana Zobacz posta
    Hmmm... chyba nie zostałeś fanem większej puszki...
    idzie się przyzwyczaić
    NX30 ma jednak sporo fajnych opcji dla zaawansowanych i został naprawdę świetne zaprojektowany/oprogramowany
    drugie pokrętło z trybem seryjnym itd
    świetna aplikacja do sterowania poprzez smartfon/tablet z pełną kontrolą, z zapisem RAW, można nawet z poziomu smartfona zmienić tryby P,A,S,M a myślałem że będzie ubogo jak w NX300 a tutaj jest wypas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    idzie się przyzwyczaić
    NX30 ma jednak sporo fajnych opcji dla zaawansowanych i został naprawdę świetne zaprojektowany/oprogramowany
    drugie pokrętło z trybem seryjnym itd
    świetna aplikacja do sterowania poprzez smartfon/tablet z pełną kontrolą, z zapisem RAW, można nawet z poziomu smartfona zmienić tryby P,A,S,M a myślałem że będzie ubogo jak w NX300 a tutaj jest wypas
    A filmować można zdalnie???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BaCaaa Zobacz posta
    A filmować można zdalnie???
    oczywiście,
    można nawet podczas filmowania wybierać na smartphonie punk gdzie aparat ma ustawić AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Kupiłem NX30 i w porównaniu do NX300 to:
    1. NX30 ma mniejszą żywotność akumulatora - mniej zdjęć/filmów, może przez ten wizjer.
    2. Gabaryty: NX300 z 30 f2 idealnie poręczny, tak fajnie wyważony mogłem go włożyć do kieszeni kurtki czy małego piterka był niewiele większy od portfela, z NX30 jednak już tak nie jest.
    3. Ciągłe rozkładanie ekranu LCD w NX30 i dopiero obrócenie żeby zrobić zdjęcia np. z dołu jest o wiele mniej komfortowe ale można robić fotki sweet focie na FB - dla mnie bez znaczenia, w NX300 jest szybko i funkcjonalnie.
    Przy szybszej akcji boje się że kiedyś urwę ten przegub w NX30.
    4. jakość zdjęć i filmów taka sama.

Wniosek: jak ktoś nie potrzebuję wizjera, zdjęć interwałowych, wbudowanej na stałe lampy to gabarytowo/cenowo NX300 jednak jest lepszym wyborem.
    O to mam kolegę
    Co do ekranu to przecież możesz go ustawić" taflą do oczu" i nie rozkładać.
    Ja jednak używam wizjera a ekran otwieram kiedy muszę np. na koncercie kiedy trzeba rękę w górę wyciągnąć itp.

Żywotność akumulatora dla mnie bardzo dobra - za jednym zamachem trzasnąłem prawie 800 fotek w tym kilka z lampą wbudowaną...
    Może to całe fi fi miałeś włączone?

A z ciekawości- jak oceniasz w kwestii porównania AF?

Mój egzempel już pół roku mi służy i bardzo go lubię.
    Większy rozmiar owszem ciut większej kieszeni wymaga ale przy dłuższym użytkowaniu jest jednak wygodniejszy w trzymaniu i obsłudze.
    Do tego jest lekki więc "imprezowe" fotografowanie nie męczy jak lustrzanką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    To strzelam: HDR?
    nie, normalnie pomieszałem w gimpie i wyszło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    A z ciekawości- jak oceniasz w kwestii porównania AF?
    Może to kogoś zdziwić ale w sztucznym oświetleniu, bez doświetlania sceny przez aparaty NX300 jest szybszy od NX30 nie było tak za każdym razem ale w większości przypadków (70%) jednak tak
    W obu body jak i szkłach najnowszy firmware, szkła dla pewności były zamieniane a opcje w aparacie takie same.
    jak nNX300 był szybszy to tak około 0,3-0,6s.
    a jak doprowadziłem do sytuacji gdzie obydwa body musiały sobie doświetlać scenę testową to w NX300 od razu sobie doświetla a w NX30 jest zawsze lekka zwłoka
    a jak w dziennym to dam znać jutro.

Domyślnie

W świetle żarowym robiłem test tylko na nastawie A - priorytet przysłony.

W trybie AUTO w świetle dziennym gdzie aparaty miały za mało światła i musiały doświetlać zielonym światłem , jednak NX30 od razu sobie doświetla (czego nie robi na innym nastawach) i AF pracuję bardzo szybko i tak samo jak w NX300.

W świetle dziennym AF w NX300 i NX30 pracuję podobnie ale dziwna sytuacja.
    w trybach P i A aparaty pracują podobnie w S NX30 jest nieznacznie szybszy
    natomiast jeszcze szybszy jest w trybie ... AUTO którego Ja nigdy nie uzywam.

Wniosek taki że wystarczy zmienic algorytmy w firmware AF NX30 i będzie OK.
    Na dzień dzisiejszy ogólną pracę AF oceniłbym na:
    NX300 - 4,9/5
    MX30 - 4,5/5

natomiast najfajniejsza rzecz to skuteczność AF
    tam gdzie jest ustawiana ostrość to zawsze tam będzie.
    Nie ma nigdy zjawiska back focusu czy front focusu jak to ma miejsce w lustrzankach.

Domyślnie

to oczywiste, bo jest inny mechanizm ustawiania ostrosci.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Strona 150 z 371 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów