Właśnie dostałem paczkę z colorcheckerem x-rite. Pierwsze spostrzeżenia bardzo pozytywne. Po kilku pierwszych zdjęciach zauważyłem, że czas pracy ze zdjęciami bardzo się skróci. Jak pobawię się więcej, to napiszę co i jak.
Szukaj
Właśnie dostałem paczkę z colorcheckerem x-rite. Pierwsze spostrzeżenia bardzo pozytywne. Po kilku pierwszych zdjęciach zauważyłem, że czas pracy ze zdjęciami bardzo się skróci. Jak pobawię się więcej, to napiszę co i jak.
może się komuś przyda
https://vimeo.com/xrite/review/141147736/5b48727915
nagrane szkolenie X-Rite
Parę dni temu też kupiłem CC X-Rite (podobno oryginał) w dużej wersji. Po pierwszych próbach zarówno w domu jak i w boju (kościół, sala, plener, sala z Ledami) uważam,że pieniądze wyrzucone w błoto. Po sprofilowaniu D700 w ŻADNYCH warunkach nie dało się tego wykorzystać. Tylko pola WB ale do tego mam kartę Kodaka. Kolory wyblakłe, mało nasycone, twarze jakieś różowe, zdjęcie rozjaśnione. Wymaga znacznie więcej pracy przy edycji w LR niż np: profil D2X Mode 2v4. Dokładnie takie same efekty z D300s. Może trzeba się tego nauczyć używać ? W długie jesienne wieczory dalej powalczę.
Generalnie to się przydaje do fotografii produktowej przede wszystkim, przy fotografowaniu ludzi imprez, czy krajobrazów, kolory najczęściej podkręcamy, żeby były ładniejsze, a nie takie całkiem naturalne. Druga sprawa - czy pracujesz na skalibrowanym monitorze? To też może mieć ogromne znaczenie.
Przy fotografii innej niż produktowa CC może być dobrą bazą wyjściową do poprawnych kolorów, które później można podkręcić![]()
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Odgrzeję temat:
Mam tego passporta, ale albo to jest ściema, albo ja nie potrafię tego obsłużyć. Gdy używam profilu wykonanego za pomocą passporta, to te kolory prawie się nie różnią od profilu Adobe Standard.
Ok, rzeczywiście, może niektóre konkretne kolory nieco zyskały (fiolety, żółcie, tak na moje oko). Natomiast problem mam inny:
Jeśli mam 4 różne aparaty i dla każdego z nich wykonam profil z użyciem passporta, to potem używając tych profilów powinienem uzyskać identyczną (a przynajmniej zbliżoną) kolorystykę danej sceny każdym z tych aparatów - prawda czy fałsz?
Ja byłem przekonany, że prawda i jakże wielkie było moje rozczarowanie...
Kolory we wszystkich aparatach po użyciu profilu z passporta ciut się zmieniają, ale nadal zdjęcia z tych aparatów wyglądają dość różnie, na pewno nie podobnie.
Zmierzam do tego:
Czy istnieje tu ktoś, kto potrafiłby mi tak oprofilować aparaty, żeby "jednym kliknięciem" w Lightroomie uzyskać taką samą lub chociaż zbliżoną kolorystykę na zdjęciach bez względu na użyty aparat?
Bardziej obrazowo: idę na zlecenie, gdzie używam 2-3-4 aparatów. Gdyby to były identyczne aparaty, miałbym mniej pracy przy edycji zdjęć. No ale nie są.
Ale może da się je skalibrować ze sobą?
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
No istnieje - podobno DR5000 to potrafią.
podejrzewam:
kalibracja passporem (ścisły kadr dla danego obiektywu i matrycy w danym świetle) dla każdego korpusy i dla zadanych warunków oświetleniowych.
kalibracja w korpusie PRE do szarości 18% wg. osobnej zakładki passporta. Może być pomocny pomiar światła manualny na te 18%.
a później to już zadany algorytm podczas importu.
Mądry jestem?, lecz jeszcze sam nie sprawdziłem.
Ostatni plener ślubny DR5000, na greckiej wyspie, pełno bieli oglądany na dobrym monitorze, robi piorunujące wrażenie.
Pozdrawiam
W teorii to ja też wiem jak to działa.Tyle że w praktyce nie wychodzi, dlatego podejrzewam, że jest coś, o czym nie wiem lub coś co przegapiłem.
Ale będę badał jeszcze temat.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami