Po co czekać rok skoro już fotografująhttp://us.leica-camera.com/Photograp...a-SL/Downloads
Aczkolwiek nagłego exodusu z Canona czy Nikona na system Leica bym się nie spodziewał.
Szukaj
Po co czekać rok skoro już fotografująhttp://us.leica-camera.com/Photograp...a-SL/Downloads
Aczkolwiek nagłego exodusu z Canona czy Nikona na system Leica bym się nie spodziewał.
Poczekaj na "recenzję" miszcza fotografii Kena Rockwella....![]()
Magia CCD w M9 czy Noctiluxa to jest głównie wyekrowana przez działy marketingu.
Owszem M9 daje zdecydowanie inny obraz niż CMOS w M240 ale nie demonizujmy tego "Leica look"...
Noctilix to świetne szkło i najjaśniejsze na świecie ale onanizm Steve'a nt. Noctiluxa jest mocno przesadzony.
Mam Noctiluxa ale zdecydowanie częściej robie Summiluxem 50/1,4
Noctilux to dość specyficzne szkło...
Dla mnie potęga Leica to system M ze swoimi szkłami (Summilux-y 21, 35, 50). I w tym są naprawdę super.
MP - działa bez baterii, malutki, zgrabny
M9 - mały, zgrabny, poręczny,
Monochrom - świetny obraz cz-b, zgrabny i poręczny
Ten cudak SL którego zaprezentowali zupełnie do mnie nie przemawia.
Kloc wielkości średniego formatu z matrycą tylko 24 Mpx i z niewielką ilością dedykowanych obiektywów...
Już wolę mojego starego D3X z całą gamą DOSTĘPNYCH szkieł.
Myślisz że kupią to "kotleciarze"? Wątpie. Dla "ślubopstryków" to sprzęt za drogi i bez sensu do druku odbitek 10x15 czy 15x20.
Będe w Wetzlar na poczatku listopada i pewnie z ciekawości pobawie się tym cudakiem SL przez jakiś czas. Jak wrócę to zdam relację![]()
Ostatnio edytowane przez pioterkow ; 22-10-2015 o 18:27
Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95
W kwestii formalnej - Noctilux nie jest najjasniejszy na swiecie.
Wczesniej byl seryjny Canon 50/0.95, rozbiony na zamowienie elektroniczny N-Mirotar 210/0.03, Rodenstock 50/0.75, Summar 75/0.85 Leiza, Rodenstock Heligon 50/0.75, "dowcipny" Gigantar 40 mm f/0.33 Zeissa no i Kubrickowy Planar 50 mm f/0.7.
A przy okazji zeby nie bylo tylko o aparatach - pochwalisz sie swoimi zdjeciami?
Potrwa, potrwa, bo jest ciut drogii to nie on zabije lustrzanki, tylko bezlusterkowce.
Chodzi o to by on dał jeszcze bardziej do myslenia inzynierom Canona i Nikona - jak powinni zrobić swoje bezlusterkowce.
Niby tak, ale Sony A7 nie by pierwszym bezlusterkowcem- wyróżnił się jedynie FF.
Krócej. Może ostatnie 10-15, góra 20 lat. Za czasów analoga az tak od reszty nie odstawała. Wiadomo, że była droższa, ale nie kilkukrotnie, tak jak teraz.
SL wcale nie jest wielkości średniego formatu. Nie dość że jest mniejszy od twojego D3x to jest mniejszy od popularniejszych lustrzanek nikona. Nie przesadzajmy w tej krytyce wielkości.
Duże średnice filtrów też są mylące - gwint jest na brzegu szkła by nie było winiety. Szkiełka małe nie są, ale Nikkor 24-70 tez nie jest mały, a tu mamy ogniskową aż do 90 mm.
To jest po prostu zamiennik lustrzanek. Wyeliminowano lustro i to tyle. To nie jest sprzet, który ma być mały, tylko ma być bezkompromisowy jakościowo.
Leica nie mogła zrobić po prostu czegoś w rozmiarze M-ki tylko z AF. W M była zdecydowanie za mała średnica bagnetu. Oni to (bagnet M) kontynuowali od roku .. 1954! Canon jak zrobił EOS powiększył bagnet. Poczytajcie jak to uzasadniali. Leica nie mogłą zrobić jasnych szkieł, z małym bagnetem, bez winiety, ostre na brzegach i małą odległością obrazową. I jeszcze żeby były w miarę telecentryczne. Leica SL może zwalac z nóg. Jak dorobią optyke, bo to oczywiście początek systemu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Mały nie jest. Wielkość to szok dla wielu fanów marki i innych bezlusterkowców. Do średniego trochę brakuje, ale taka Leica S aż tak bardzo nie góruje rozmiarami na SL i pewnie to kolega miał na myśli (oraz trochę przesadził dla lepszego efektu).
Tyle, że Leica nie ma stałego światła, podobnie jak jej dłuższa siostra.
Dzięki temu 24-90 jest taki mały![]()
![]()
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Panowie! Na co to tyle tego gadania?... Tych co stac na to i tak kupiąten model i jeśli tylko mają o tym pojęcie zrobią nim swietne foty. Inni zadowolą się D4s lub 1DX i zrobią te foty wcale nie gorsze. A najwięcej malkontenckiego słowotoku popłynie na forach z których nikt tego sprzętu i tak miał nie będzie. Ot i tyle co w tym temacie można napisać. Kropeczka... Czerwona nader ekscytująca jak widać jest...
Skontaktuj się z nami