Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Wątek: Leica SL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Bo nawiązuje do pierwszej lustrzanki leikowej, bo ma rozmiar lustrzanek i jest - chyba - nastawiony na rynek pro (uszczelnienia, te sprawy).
    Pro powiadasz... z czterema elementami sterującymi jak w amatorskim kompakcie

Jak dla mnie za duzy. Nie zmiesci sie do domki przy pasku. Ale...
    Sa fotografowie, ktorzy lubia duze aparaty, naprawde.
    W temacie porownania do lustrzanek kolega Franek ma racje. To nastepca lajkowej serii R.
    Zakladajac, ze to naprawde szybka kamera, z dokladnym AF (z powodu konstrukcji problem z BF i FF odpada), z dobrym wizjerem (ktory daje wiecej korzysci niz lusterko), z dobrym focus-peakingiem, z niezawodnoscia (w instrukcji napisali, ze gwarancja to 2 lata albo 200000 klatek)... Potrafie sobie wyobrazic, ze to moze byc lepsze niz obecne lustrzanki.
    A, ze wyglad? Wygladem sie zdjec nie robi. Ze cena? No ok. D1X czy D4s o jakies 20% tansze. Trudno. Ze szkla drogie? Owszem. Ale moze lepsze? Za to mozna podpiac do tego cokolwiek innego. Jesli focus-peaking wyrobi bedzie super. Ze Sony tansze? Zawsze byly tansze i drozsze apraty.
    Rozumiem, ze mozna sie czepiac - wlacznik po zlej stronie (ciezko wlaczyc sprzet jedna reka), wizjer odstaje (latwo zawadzac w torbie), moze jeszcze kilka rzeczy wyjdzie w praniu, ale oceniac sprzet na papierze? Moim zdaniem jedyny problem jaki ma lajka to pewne grono jej uzytkownikow i wzniosla atmosfera w polskich salonach sprzedazy. Moze stad te specyficzne podejscie do tego sprzetu?
    Serie jednocyfrowe C i N też mają dwa lata gwarancji i 400 tyś strzałów migawki. A body Canona czy nikona wraz z 24-70/2.8 kosztuje mniej więcej tyle co ta Leica (samo body).
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 21-10-2015 o 20:18
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Moim zdaniem jedyny problem jaki ma lajka to pewne grono jej uzytkownikow i wzniosla atmosfera w polskich salonach sprzedazy. Moze stad te specyficzne podejscie do tego sprzetu?
    Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl o "problemie jaki ma Leica z użytkownikami"?
    Pytam bez złośliwośći - jestem ciekawy jaki to Leica ma problem ponieważ sam używam.
    Apropos "wzniosłej atmosfery w polskich salonach" - to śmiech i żenada
    Jakieś "zapisy na sprzęt", "listy oczekujących", a pytanie kiedy będzie dostawa jest co najmniej nietaktowne.
    I zawsze jest odpowiedź z niezwykle poważnym głosem - "nie wiadomo kiedy - przecież TO LEICA"...
    Nigdy nie miałem takich śmiesznych akcji w Miami, Berlinie, Wiedniu, Wetzlar.
    Śmieszne jest to nadymanie się polskiego "salonu" Leica w którym nic przeważnie nie ma...
    Ostatnio edytowane przez pioterkow ; 21-10-2015 o 20:26
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Jak dla mnie za duzy. Nie zmiesci sie do domki przy pasku. Ale...
    Sa fotografowie, ktorzy lubia duze aparaty, naprawde.
    W temacie porownania do lustrzanek kolega Franek ma racje. To nastepca lajkowej serii R.
    Zakladajac, ze to naprawde szybka kamera, z dokladnym AF (z powodu konstrukcji problem z BF i FF odpada), z dobrym wizjerem (ktory daje wiecej korzysci niz lusterko), z dobrym focus-peakingiem, z niezawodnoscia (w instrukcji napisali, ze gwarancja to 2 lata albo 200000 klatek)... Potrafie sobie wyobrazic, ze to moze byc lepsze niz obecne lustrzanki.
    A, ze wyglad? Wygladem sie zdjec nie robi. Ze cena? No ok. D1X czy D4s o jakies 20% tansze. Trudno. Ze szkla drogie? Owszem. Ale moze lepsze? Za to mozna podpiac do tego cokolwiek innego. Jesli focus-peaking wyrobi bedzie super. Ze Sony tansze? Zawsze byly tansze i drozsze apraty.
    Rozumiem, ze mozna sie czepiac - wlacznik po zlej stronie (ciezko wlaczyc sprzet jedna reka), wizjer odstaje (latwo zawadzac w torbie), moze jeszcze kilka rzeczy wyjdzie w praniu, ale oceniac sprzet na papierze? Moim zdaniem jedyny problem jaki ma lajka to pewne grono jej uzytkownikow i wzniosla atmosfera w polskich salonach sprzedazy. Moze stad te specyficzne podejscie do tego sprzetu?
    O to, to.

Domyślnie

11kl/s af iso uszczelnienia wizjer...

Wszystko to sprawia ze mozna stawiac te puszke w konkurencji do topowych puszek
    A fakt ze to bezlusterkowiec a tamto lustra nie ma znaczenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę myśl o "problemie jaki ma Leica z użytkownikami"?
    Pytam bez złośliwośći - jestem ciekawy jaki to Leica ma problem ponieważ sam używam.
    Ja tez bez zlosliwosci pisze. Chodzi o uzytkownikow traktujacych ten aparat jako... Nie wiem - snobizm? Jakas nobilitacje do czegos?
    Niestety idzie to w parze z tym co napisales o salonach. Kiedys pytalem o szeroki kat, to pan odpowiedzial, ze nie mamy i zaproponowal 90ke, bo akurat jest.
    Innym razem zainteresowany bylem 12ka Voigtlandera. Sprzedawca podal jakas dziwna sume, nie pamietam ile, a kiedy zdziwiony powiedzialem, ze u polskiego przedstawiciela w detalu, kosztuje o jakies 25% mniej, pan zaproponowal, zebym go tam kupil.
    Dodatkowo rzucil, ze proponuje 16-18-21 i zasugerowal, a nawet powiedzial wprost, ze nie nalezy isc na kompromisy. Jak dla mnie to jakis kosmos. Niegrzeczny kosmos.
    W Berlinie jest milej i na dodatek taniej.
    Lajka to tylko sprzet fotograficzny. W niektorych zastosowaniach gorszy, w niektorych lepszy, ktory powinien byc dobierany wedle potrzeb.

Domyślnie

Cooder - żadna robota marketingowcow. Wiem, że to trochę niefortunne określenie. Ale nie widzę powodu, żeby w przyszłości to, co robią teraz te wszystkie d800 i inne robiły takie aparaty, tylko bez zbędnych luster. O ile ludzie przyzwyczają się do elektronicznych wizjerów zamiast normalnych optycznych. Ale to chyba jednak nastąpi. No i niby czemu tego nie porównywać do lustrzanek, skoro nawet pierwsza leica sl 50 lat temu byla lustrzanką?
    Trochę się nie zrozumieliśmy. Zgadzam się z powyższym, ale nie kupuję tego kreowania SL na zupełnie novum, rzecz do tej pory niebywałą. Leica jak zwykle przespała temat i próbuje teraz sprzedać nam sony A7 na sterydach, i twierdzi, że nie, SL nie jest odpowiedzią na sony a7, ale nową jakością, bo się nazywa jak lustrzanki sprzed pół wieku, z którym jedyny wspólny mianownik stanowi nazwa modelu.
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Trochę się nie zrozumieliśmy. Zgadzam się z powyższym, ale nie kupuję tego kreowania SL na zupełnie novum, rzecz do tej pory niebywałą. Leica jak zwykle przespała temat i próbuje teraz sprzedać nam sony A7 na sterydach, i twierdzi, że nie, SL nie jest odpowiedzią na sony a7, ale nową jakością, bo się nazywa jak lustrzanki sprzed pół wieku, z którym jedyny wspólny mianownik stanowi nazwa modelu.
    Cooder, bo to jest marketing skierowany do grupy, o ktorej pisalem wczesniej. Jesli jestes fotografem i wiesz czego potrzebujesz to sciagasz ze strony instrukcje obslugi i to Ci wystarczy. Ewentualnie, nastepny etap to probne zdjecia i przymiarka na zywo. Zyjemy w czasach marketingowego belkotu. Rynki sa nasycone. Zeby sprzedac cos nowego trzeba wytresowac sobie klienta. Mnie ten belkot smieszy a nie oburza. Umiem czytac miedzy wierszami. I nadal nie twierdze, ze to musi byc aparat dla Ciebie. Dla mnie na pewno nie jest.

Domyślnie

Jedyny szkopuł to, jak widzę, rozmiar. Na zdjęciach aparat trzyma kobieta, sądząc po pewnych "charakterystycznych" elementach, więc i wygląda na na bydlę (aparat nie kobieta).

Co rozumieć przez 37* kąt widzenia wizjera? Jak coś szerszego to zewnętrzny trza zakupić? Takie to PRO...?

Domyślnie

Dla mnie to ewidentnie sprzet mający konkurowac z topowymi lustrzankami. Taki następca serii R, choć stylistycznie niepodobny.
    Bezlusterkowiec - to nie powoduje ze ma być jak A7. Jak jest z rogami w A7? Leica to wie bo ma to samo w rogach M9. Zapewne optyka będzie miała ostatnią soczewkę daleko od matrycy. A jak ktos będzie chciał to podepnie coś od M. Az się dziwię ze dali te moźliwość. I za to ich cenię. Ten sprzet moźe być naprawdę super.
    Wg mnie powinni teraz zarzucić system S.

PS - ona wcale nie jest jakaś wielka: http://camerasize.com/compare/#567,639
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-10-2015 o 01:17
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ps. lepsze takie porównanie http://camerasize.com/compare/#487,639

Ja nie mam problemu z taką Leica .. to i tak pewnie marginalna sprzedaż na świecie, a w Polsce na palcach można będzie policzyć użytkowników.

Jeśli to ma być sprzęt premium to muszą troszkę obiektywów dorobić ...
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 22-10-2015 o 08:38

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów