Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Kolega w ogóle wie coś na ten temat, że tak dowcipkuje?
    Poza tym - nie wiem, czy to "jakbyś kazał" było do mnie, ale nie jestem chopem. :P

Generalnie wszystkie systemy uczące się działają na rozwiązaniach powiązanych stricte z działem 'sztuczna inteligencja'. Tak samo jak np. program, który rozpoznaje twarze na zdjęciach. Jemu się nie zadaje z góry, że taki i taki pikselek musi być w tym i tym miejscu, żeby stwierdzić, co jest na zdjęciu - musi spróbkować mnóstwo innych zdjęć z zadaną regułą (tu już chyba sieci neuronowe idą, ale nie pamiętam), żeby później móc spojrzeć na dowolną grafikę i stwierdzić "oho, tu może być twarz" - ale tą decyzję właśnie podejmuje już sam, na podstawie tego, co wie.
    Gdyby było, jak mówisz, że maszyna podejmuje decyzję sama bez udziału inżynierii ("pierniczę algorytm, idę na piwo"), to byłby ogromny przeskok w dziejach techniki, a jak dotąd o tym cicho sza - chyba, że mnie coś ominęło na studiach.
    amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rybuuu Zobacz posta
    Gdyby było, jak mówisz, że maszyna podejmuje decyzję sama bez udziału inżynierii ("pierniczę algorytm, idę na piwo"), to byłby ogromny przeskok w dziejach techniki, a jak dotąd o tym cicho sza - chyba, że mnie coś ominęło na studiach.
    No, to nie byłaby już sztuczna inteligencja tylko prawdziwa.
    D750 & D7100 | 12-24/4 | N24-120/4 | N85/1.8 | N200-500/5.6 | LP FS 400 AW

Domyślnie

To ja może zaproponuję coś innego? Skanowanie 3d? Jest kamera/aparat, jest obrotowy stół, kładziemy na stole przedmiot, stolik się obraca, rejestrujemy obraz i uzyskujemy chmurę punktów. Jest trochę gotowego softu, na pracę inżynierską wystarczy opracować konstrukcję, trochę opisówki... Mój kolega niedawno, z powodzeniem, pisał inżynierkę na ten temat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    To ja może zaproponuję coś innego? Skanowanie 3d? Jest kamera/aparat, jest obrotowy stół, kładziemy na stole przedmiot, stolik się obraca, rejestrujemy obraz i uzyskujemy chmurę punktów. Jest trochę gotowego softu, na pracę inżynierską wystarczy opracować konstrukcję, trochę opisówki... Mój kolega niedawno, z powodzeniem, pisał inżynierkę na ten temat.
    Ooo to jest ciekawe
    Pogadam z gościem za 2. tyg o tym bo w tym tygodniu gościa nie było.
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów