Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Domyślnie

Przesiadka na Maca mini to raczej będzie krok w tył.
    Od 2014 Mac Mini to laptop w innej obudowie, a Intel mocno osłabił laptopów procesory.
    Najmocniejszy mini ma 2 jajowego i7, który jest słabszy od stacjonarnego i5.
    Niestety nie zanosi się aby Apple zmieniło tą politykę i mini pozostaną już słabymi namiastkami normalnego PC-ta.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

O, tego nie wiedziałem

To może inaczej: czy jest na rynku podobnie mała obudowa (lub zbliżona wymiarami do maca mini) mogąca pomieścić "tylko" i7, ssd/1szt i sensowną kartę graficzną? Wszystko to oczywiście pod windę.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Nie ma, bo nie ma żadnego standardu dla zewnętrznych zasilaczy. Poza tym w takim małym pudełku nie zmieścisz chłodzenia CPU ani stacjonarnej karty graficznej.
    Jest natomiast podobne rozwiązanie od Della - Optiplex USFF. Ma zewnetrzny zasilacz, rozmiar podobny, ale nie wciśniesz do niego sensownie karty graficznej.

Jak chcesz składać samemu to obudowa musi zmieścić zasilacz ATX, więc będzie już dużo większa, ale za to zmieści się tam i karta graficzna i porządne chłodzenie CPU.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki, w takim razie zostanę dłużej z nowa i5-tką; pzdr!

Domyślnie

Są rozwiązania typu picopsu, które potrafią zasilić nawet i7, ale są problemy z zasilaczami zewnętrznymi do tego, a dodatkowej karty graficznej też nie uciągną.
    Problemem przy małych rozmiarach jest ciepło które trzeba odprowadzić. Każda desktopowa i7 oprócz serii o zmniejszonym poborze mocy ( bodajże L? ) będzie problematyczna do schłodzenia nawet topowym coolerem Noctua, który będziesz w stanie zmieścić w obudowie, a na pewno, będzie głośna przy większym obciążeniu. Nie wspominam nawet o karcie graficznej. Jeżeli chcesz wydajność musisz kupić coś większego. Składałem 2 komputery na mini ITX które miały być "małe" ( daleko im do mini pod tym względem ), i wyszło to średnio. Po pierwsze, z i7 brak mocy do zasilenia GPU, po drugie, jak mocno się obciąży i7, to komputer się grzeje i wiatraki ( cooler CPU + 1 w obudowie ) są głośne, co przy sprzęcie stojącym na biurku przeszkadza. Dodam, że sprzęt był złożony na niezłych podzespołach ( i7-4770T, GA-Z77N-WIFI ), witrakach Noctua i zamknięty w obudowie Streacom ST-F7CS Alpha.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Szkoda, mogliby pójść w kierunku miniaturyzacji w/w podzespołów (coś tam próbowało Lenovo: IdeaCentre Q180).

Domyślnie

Jak chcesz mniejsze to tylko kompromisem wydajnosci. Mac mini jest maly, poniewaz zbudowany z czesci laptopowych. Jak wyobrazasz sobie wsadzic w mini obudowe procka i gpu co razem maja moc strat do 200W? Trzeba te 200W ciepla odebrac jakos i elementy czynne schlodzic do ich nominalnej temperatury pracy.

Optiflex od Della jest ciekawym SFF komputerkiem.

Domyślnie

Chłopaki, mam jeszcze pytanie: gdy otwieram folder pod windą np.z tiff-ami i, nie wiedzieć czemu, system strasznie długo wgrywa podgląd miniatur? Cpu i pamięć nawet nosa nie wyściubią ponad 20% swoich możliwości.
    Gdy przerzucam pliki na ssd jest trochę szybciej ale... nie powala.
    Jestem "blondynką"

Domyślnie

Od siebie mogę polecić Gigabyte Brix Pro, bardzo fajne, nie duże urządzenie z pełno prawnym i5 lub i7.
    Sam zakupiłem i, wrzuciłem dwa dyski (ssd i HDD na dane ), 16ram i jet naprawdę spoko.
    Jak się obciąży to wiatrak musi chodzić, ale wg. Mnie jest znośnie, w porównaniu z ultrabookiem z i7

http://www.gigabyte.com/products/pro...px?pid=4888#ov

http://www.gigabyte.com/products/pro...px?pid=4889#ov
    D50

Domyślnie

Możesz podać jakie temperatury osiąga w iddle, podczas Twojej zwykłej pracy oraz przy obciążeniu 4 rdzeni np. prime95 ?
    Rozmiar bardzo fajny, ale nie chce mi się wierzyć, żeby i7-4770R przy takim chłodzeniu pracował bez problemów, a jednocześnie chłodzenie nie brzmiało jak startująca turbina... ( Chłodzenie w brix osiąga 4k rpm+ ).

Edit:
    Przejrzałem na szybko kilka recenzji i wszędzie mówią o temperaturach bardzo szybko dochodzących do 100stopni, głośnym chłodzeniu - ogólnie, Gigabyte wsadziło za dużo mocy w zbyt małą obudowę - przy większym obciążeniu procesor wpadnie w agresywny throttling.

W komputerach o których pisałem wcześniej wykorzystałem Noctua NH-L9i, który nie oferuje wystarczającego chłodzenia dla i7-4770T, ale patrząc po wynikach, jest lepszy niż chłodzenie zaproponowane w Brixie.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 20-10-2015 o 09:34
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów