Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: INTERNET w domu

Domyślnie

Jednym routeram domku nie pokryjesz. Przerabiałem to u znajomego. Router z trzema porządnymi zewnętrznymi antenami, a po przekątnej problem. Nawet jak pokazywał z 80% zasięgu to realnie transfer bardzo pływał. AC zupełnie poległ, takie transfery jak obiecują to tylko w pokoju z routerem lub obok, w pokoju po przekątnej pomimo kresek zasięgu, internet był lub go nie było.
    Nikon

Domyślnie

Kupując router patrz na to aby anteny były odkrecane oraz ich wzmocnienie.

@witus - jednym routem i cały dom nie za duży dom pokryje. Wystarcza odpowiednie anteny.
    Repeatery/wzmacniacze to porażenie się o problemy. W miejscach z wystarczającym zasięgiem routera i wzmacniacza będą spore problemy ze stabilnością połączenia.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

ja mam router TP Link z jedną anteną i cały dom ogarnia...zero problemów....
    latem nawet na tarasie łapię net
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Jedyne co potrafie podac o dostarczaniu interetu to Orange po kablu telefonicznym.
    Miałem podobną sytuację - Neostrada z Liveboxem, dom jednorodzinny, tyle że dwupiętrowy, Livebox na strychu.
    Nigdy nie było kłopotów z zasięgiem na żadnym z poziomów, więcej, był także w piwnicy, w ogrodzie, na ulicy przed
    domem. Obecnie mam jakiegoś D-Linka z LTE Play (podziękowałem Orange). Stoi na I piętrze i obejmuje także cały dom.
    Podejrzewam więc, że coś nie tak jest z Twoim routerem.

Domyślnie

Nic nie jest nie tak, są skrajne położenia w domu gdzie prędkość drastycznie spada. Nawet w moim 64 mieszkaniu po przekątnej speedest pokazuje 1Mb/s. W pokoju z routerem 50Mb/s. Drukarka z wifi nonstop mi się rozłączała, musiałem ją przesunąć. Tak zawiedziony jestem najnowszym hypersuper tplinkiem z 3 antenami. Stary router bez anten miał ten sam zasięg tylko przepustowości mniejsze.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    Nic nie jest nie tak, są skrajne położenia w domu gdzie prędkość drastycznie spada. Nawet w moim 64 mieszkaniu po przekątnej speedest pokazuje 1Mb/s. W pokoju z routerem 50Mb/s. Drukarka z wifi nonstop mi się rozłączała, musiałem ją przesunąć. Tak zawiedziony jestem najnowszym hypersuper tplinkiem z 3 antenami. Stary router bez anten miał ten sam zasięg tylko przepustowości mniejsze.
    Jak mieszkasz w żelbecie, to nie dziw się że są problemy z zasięgiem. Każda ściana to ekran. W przypadku domków sprawa ma się zupełnie inaczej, bo tam mniej ścian i mniej ekranujących.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jak mieszkasz w żelbecie, to nie dziw się że są problemy z zasięgiem. Każda ściana to ekran. W przypadku domków sprawa ma się zupełnie inaczej, bo tam mniej ścian i mniej ekranujących.
    W domku to samo poleciłem koledze drogiego tplinka z 3 antenami i dwoma radiami i nawet folia aluminiowa jest dla niego przeszkodą. Też jestem zwolennikiem jednego radia, ale światłowód na strychu to był zły pomysł. Router musi stać na podłodze pierwszego piętra żeby zasięg był jako taki na parterze w rogu. Im nowocześniejsze technologie i prędkości tym gorzej.

Te nowe Archery tplinka mają jeszcze jedną wredną cechę, po wybudzeniu komputer nie ma internetu natychmiast, muszę z dwa razy odświeżyć przeglądarkę. Tak jakby router przy bezczynności usypiał, albo komputer gubił DNS ?!
    Nikon

Domyślnie

A jak się sprawdza coś co się zowie "zewnetrzny punkt dostępowy"?

I jeszcze jedno pytanie
    Jeśli kupię router z kilkoma antenami i możliwością podpięcia innej anteny to:

dodatkowa podpięta antena zastępuje wszystkie anteny routera czyli anteny własne routera należy zdemontowac lub wyłączyć?
    podpieta antena jest dodatkową anteną np. 4 w przypadku 3 antenowego routera?
    podpięta antena zastępuje tylko jedną z własnych anten routera i pracuje razem z tymi które pozostały?
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 18-10-2015 o 17:45

Domyślnie

Z tymi antenami to nie szalej, WiFi zbyt zdrowe nie jest Ogarniesz to wbudowanymi - te zewnętrzne to zwykle kupuje się po to żeby WiFi wynieść do kolejnego domku lub odebrać od operatora. Przemyśl dobrze lokalizację routera, pochodź z nim wybierając optymalne położenie. To co możesz i ma przewalać duże wolumeny ruchu wepnij kablem (konsola, dyski sieciowe, jakieś urządzenia stramujące wideo, komp stacjonarny itd.).
    Nikon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów