Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: INTERNET w domu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie INTERNET w domu

ekosystem:

dom jednorodzinny 1 pietrowy
    router TP-LINK bez gniazda dla zewnętrznej anteny (dokładnie jaki to model mogę podać ja rusze dupe i przeczytam) zlokalizowany na 1 piętrze

problem:
    zasięg po Wi-Fi na 1 piętrze bez zarzutu
    na parterze bez zarzutu tylko w pewnych miejscach

w najbardziej mnie interesującym miejscu na parterze zasięg jest na poziomie progu zadziałania raz działa raz nie. Owszem daje się tego używać ale wymaga to ekwilibrystyki takiej że żal dupe ściska. Co chwila trzeba wyłączac sie z sieci i ponownie włączac.

zmiana miejsca routera wykluczona
    łączność "po kablu" też wykluczona
    mocniejsza antena zewnetrzna dla routera niemożliwa z moim routerem i raczej chciałbym uniknąć kupowania nowego routera tylko dla innej anteny.

nie wykluczam kupna drugiego routera
    słyszałem o urządzeniach z łącznością po domowej sieci elektrycznej (u mnie mozliwe bo zarowno miejsce routera i miejsce docelowe mają gniazdka elektryczne na tej samej fazie a to ważne w tym wypadku)

nie mam zielonego pojęcia jakie elementy sprzetow zakupić , ani żadnej wiedzy praktycznej które z rozwiązań wybrac jako optymalne.

czy ktoś może zaproponować rozwiązanie problemu?

Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Trudno wyrokowacc czy wymiana routera spowoduje pokrycie calego domu zasiegiem - nie wiem gdzie stoi obecny. Na pewno cos z zewnetrzna antenna pomoze - ale czy rozwiaze caly problem?
    Mam dwa Routery - Cisco EA4500 (obecnie to chyba Linksys sie zowie) I Netgeara R7000. Oba pokrywaja dwu-pietrowy dom prawie w calosci (stoja na drugim pietrze w rogu - problem mam dokladnie po przekatnej: na parterze po drugiej stronie chalupy - sciana kominowa I dwa stropy zelbetowe robia swoje). Co do zabawy z PowerLine - kiedys probowalem, spadek transferow byl olbrzymi, mimo ze oba gniazda na tym samym pietrze I na tym samym obwodzie (bezpieczniku) - teraz uzywam jako przedluzenie kabla sieciowego do drukarki. Duzo zlego robiaa inne urzadzenia wpiete w obwod - siejace zakloceniami zasilacze, zarowki eko-sreko itp. Nie udalo mi sie nigdy polaczyc nadajnika I odbiornika kiedy byly na dwoch roznych obwodach.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie urzadzeń typu PowerLine.

Połączenie wygląda tak:
    router>kabel>PowerLine1>gniazdko elektryczne>PowerLine2 i teraz

czy PowerLine2 połączyć z komputerem za pomocą kabla (u mnie odpada)?
    czy PowerLine2 połaczyć z routerem Wi-Fi (drugim w ogólnej liczbie routerów) i dzięki temu bezprzewodowo z kompem?
    czy PowerLine2 może jest wyposażony we wbudowany moduł Wi-Fi do bezprzewodowej łączności z komputerem?

Domyślnie

Przede wszystkim, to wymień router na taki, który ma porządne anteny.
    Budynki dość mocno tłumią sygnał WiFi - u mnie w mieszkaniu router (bez zewnętrznych anten) mam z jednej strony bloku (blisko ściany zewnętrznej), a z drugiej strony bloku na balkonie (~10-11m dalej) ledwo łapię sygnał, ale za to bez problemów łapię telefonem WiFi do 100m od bloku po stronie gdzie jest router.

Zabawa w 2 routery czy repeatery nie jest dobrym pomysłem - większość urządzeń kiepsko radzi sobie z przełączaniem się między routerami. Do takich celów używa się routerów, które wspomagają roaming, ale taka funkcja zazwyczaj jest tylko w droższych modelach.

Ja polecałbym jakiś router pracujący w trybie "ac", albo chociaż 2 zakresowy pracujący równolegle w "n" i "a" (2.4 i 5 GHz).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

>zoom2: tak wyglada polaczenie, ale sa repeater ktore od razu z gniazdka przechodza na WiFi. Kupilem jakiegos TP-linka z czyms takim na probe.

Jakby to powiedziec - mam z nim tylko jeden problem....
    ... powinienem go zawiezc do punktu utylizacji elektroniki.

MZ. Kup router z zewnetrznymi antenami, jesli nie masz chalupy budowanej na wypadek III Wojny Swiatowej to powinien dac rade ogarnac wszystko. Pamietaj ze mimo nizszej przepustowosci pasmo 2.4 GHz lepiej sie sprawdza jesli chodzi o zasieg - niestety wszystkie obecne AC klada nacisk na AC a nie stare dobre 2.4 GHz, wiec mz gdyby Ci sie udalo kupic prostsze pudelko tylko na 2.4 GHz I z zewnetrznymi antenami to moglbys przyciac koszty, tracac troche na przepustowosci w malych odleglosciach od routera (gdzie AC pokazuje co potrafi).

Domyślnie

A w takim razie jak czytac parametry routerów ba ja nie mam kompletnego pojecia które wartości maja być jakie. Proste porównanie parametrów mojego obecnego routera które łatwo sobie odczytam nic mi nie da , bo przecież to nie kuchnia i nie wystarczy podwoic cyferki z mojego. Ja mam jakiś TP-Link dawany standardowo do umowy internetowej, więc jak mniemam jest to jakiś badziew z najniższej półki cenowej.
    Może zarekomendujecie jakieś konkretne modele .

Domyślnie

Po pierwsze - musisz podac jak dostarczany jest net - od tego zalezy czy nowy router ma byc z ADSL czy bez.
    Tak czy inaczej - Linksys, Asus, Netgear z zewnetrznymi antenami powinny sie sprawdzic jako firmy.
    Ostatnio edytowane przez Zolty ; 18-10-2015 o 02:26

Domyślnie

Jedyne co potrafie podac o dostarczaniu interetu to Orange po kablu telefonicznym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Jedyne co potrafie podac o dostarczaniu interetu to Orange po kablu telefonicznym.
    Miałem podobną sytuację - Neostrada z Liveboxem, dom jednorodzinny, tyle że dwupiętrowy, Livebox na strychu.
    Nigdy nie było kłopotów z zasięgiem na żadnym z poziomów, więcej, był także w piwnicy, w ogrodzie, na ulicy przed
    domem. Obecnie mam jakiegoś D-Linka z LTE Play (podziękowałem Orange). Stoi na I piętrze i obejmuje także cały dom.
    Podejrzewam więc, że coś nie tak jest z Twoim routerem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów