Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Co po D80?

Domyślnie

fotek robię sporo jak na amatorkę - wychodzi ok. 1000 tygodniowo głównie pieski, ale różne rzeczy strzelają mi do głowy, czasami lubię się pobawić w jakieś inne tematy.
    Nie robię z nich ogromnych odbitek ani wielkoformatowych wydruków, więc gdyby nie autofocus, to nawet te 10 Mpix w D80 by mi wystarczyło
    Poza tym stara D80 zostaje w domu - nie zamierzam się jej pozbywać, bo moja dwunastoletnia córka złapała bakcyla i to będzie dla niej świetny aparat do nauki

Nie powiem - pełna klatka kusi, ale musiałabym wtedy dokupić obiektywy, a to już się robią spore koszty. Z drugiej strony - skoro zmieniam aparat raz na dziesięć lat - to może warto zainwestować...
    No i kolejna sprawa. Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body
    Rozważając wszystkie ZA i PRZECIW chyba zostanę przy D7200 - dobry sprzęt (przynajmniej w teorii) za rozsądną kasę i będę mogła używać optyki, którą mam w domu.

Domyślnie

Dziś dotarł do mnie wyczekiwany od tygodnia D7200 i S10-20 f4. Wieczorkiem napisze wrażenia i pokaże jakieś sample.
    Pozdrawiam

Domyślnie

D7200 dotarł Pierwsze spostrzeżenia:
    - AF szybki i sprawny. Gołym oiem widac róznicę na tle D90
    - WIFI działa bardzo poprawnie i naprawde wygodna funkcja
    - wysokie ISO robi róznicę. Z ręki można strzelac zdjęcia nocne.
    - obiektywy które zaczęły mydlic z D90 (35 mm) działaja jak żyleta.
    - precyzyjna korekta AF robi swoje (85mm skorygowałem o 10) - teraz trafia jak należy

Jestem zadowolony ze zmiany
    Ostatnio edytowane przez Amiga ; 26-09-2015 o 09:37
    D7200, SB 900, S10-20 f4-5.6, N 85 f1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ludmila Zobacz posta
    fotek robię sporo jak na amatorkę [...]
    Może jestem staroświecka, ale uważam, że to nie aparat robi dobre zdjęcia, tylko człowiek. A więc dobra fota to 70% człowiek, 20% optyka, a 10% body
    Wiem... co z tego, że "sprzętu kupa ja fotograf d...". Proponuję udać się z tymi 10% na zdjęcia ślubu lub mecz. Gdyby tak podchodzić do sprawy to by wystarczyły telefony komórkowe i to starszej generacji.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło

Domyślnie

Nawet z najlepszym body marny fotograf zrobi kiepskie zdjęcia Ja nie biegam na śluby i mecze z aparatem, fotki cykam amatorsko i dlatego nie celuję w body na najwyższym poziomie

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez DexQ Zobacz posta
    D7100/7200 i nie ma co dopłacać. Lepiej zostaw sobie te pieniądze na jakieś szkło
    Jest to jakiś plan Ale bez zakupu nowego aparatu się nie obędzie, bo zbyt często mój aparat znika razem z moją córką No i fajnie byłoby się z wybrać z nią w jakiś plener z dwoma aparatami, żeby sprawdzić siły i porównać fotki Skoro młoda złapała bakcyla - niech foci i niech się bawi

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów