Close

Strona 90 z 110 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

można zdublować pędzel naciskając prawym przyciskiem myszy na ikonkę zaznaczenia na zdjęciu (ta kropkę) i wybrać z pojawiającego sie menu odpowiednią pozycję.
    nowe zaznaczenie jest dokładnie to samo, ale i kropka będzie w tym samym miejscu, ale to nie stanowi problemu.
    zmieniając ustawienia suwakami zmienia się tylko jedno zaznaczenie.
    można też w analogiczny sposób kasować zdublowane zaznaczenia

Domyślnie

O, dzięki, muszę to sprawdzić ( na filtrze to widziałem, na pędzlu już nie, ale sprawdzę)
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

O duplikowaniu pędzla już wiecie zuchy - jak się to zrobi jak opisał Miroko, pędzel będzie miał identyczne parametry w identycznym miejscu, czyli będzie działał z podwójną siłą.

Teraz o prostych liniach rysowanych pędzlem. Nieistety do LR w wersji 5 włącznie linie proste rysowane pędzlem wychodzą tylko w pionie i poziomie. Jest to rozwiązanie kretyńskie, bo często się zdarza, że trzeba pędzlem walnąć jakąś prostą, ale ile razy idzie ona na zdjęćiu idealnie w pionie czy poziomie? Wyczuwam tutaj złośliwość inżynierów Adobe, tak głupio to zrobili... Choć - i tu się ordynarnie chwalę - ja akurat wymyśliłem, jak tą idiotyczną sytuację przeskoczyć i znalazłem obejście.

Ale wracając - w LR 5 i niższych wersjach zamiast kliknąć i ciągnąć pędzlem należy nacisnąć Shift i wtedy rysować. Rysowana z Shiftem linia będzie biegła idealnie poziomo/pionowo. Moje obejście polega na tym, że jak się chce narysować linię nie w pionie/poziomie - najpierw trzeba zdjęcie obrócić! Wtedy trzeba narysować prostą powyższym sposobem, a po jej narysowaniu obrazek obrócić znowu do pierwotnej postaci. Nie znajdziecie tego nawet na forum Adobe, gdzie mówią, że narysowanie ukośnej linii prostej w LR5 jest niemożliwe.

A tu co, da się? Jak się umie, to się da! Każdy kto to przeczyta jest mi winien dwajścia złotych.

W LR 6/CC w końcu zaimplementowali normalny sposób: bierzemy pędzel, klikamy na początku naszej prostej krechy, wciskamy Shift i klikamy na koniec - narysuje się idealnie prosty odcinek od punktu pierwszego do drugiego; jak w PSie (w końcu). Przy okazji - sposób rysowania z LR5 pionowych/poziomych linii pozostał, Shift + drag dalej daje pion/poziom - po co, nie zgadnę...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Po raz n-ty wielkie dzięki.
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

O, to już nie ptasie mleczko?
    Wielkie dzięki
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Ptasiego już mu się tyle należy, że mógłby dostać cukrzycy ?.
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

Dziękuje Wam Panowie za pomoc, wszystko już stało się dla mnie jasne. Generalnie jeśli chodzi o focenie jestem amatorem, wziąłem się za ten temat z jednej przyczyny. Mam kilka akwariów roślinnych i strasznie wkurzało mnie jak oglądałem piękne, soczyście zielone albo czerwone rośliny a kiedy chciałem to uchwycić na zdjęciu już nie było takie ładne. Nie potrafiłem oddać tego co widzą moje oczy na zdjęcie. Po 3 dniach z Lightroomem, udało mi się zrobić pierwszy krok, to oczywiście tylko początek

Domyślnie

Jak na trzecie dzień z LRem, to nieźle, ale:

1. za żółte WB.
    2. jeśli obiektyw jakim robisz zdjęcia ma swój profil, to go użyj, bo beczka wyszła jak cholera. Da się ją też niwelować ręcznie, ale trudniej.
    3. zważ na histogram
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jak na trzecie dzień z LRem, to nieźle, ale:

1. za żółte WB.
    2. jeśli obiektyw jakim robisz zdjęcia ma swój profil, to go użyj, bo beczka wyszła jak cholera. Da się ją też niwelować ręcznie, ale trudniej.
    3. zważ na histogram
    Ad.1 Co to jest WB?
    Ad.2 Nie wiem czy mój obiektyw ma profil. Nie wiem co znaczy beczka jeśli chodzi o zdjęcie. Używam Sony NEX-5R z kitowym obiektywem SEL-1855 - 18-55mm F3.5-5.6.
    Ad.3 Wiem co to Ale nie wiem jeszcze jak go czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marlowe Zobacz posta
    Ad.1 Co to jest WB?
    Ad.2 Nie wiem czy mój obiektyw ma profil. Nie wiem co znaczy beczka jeśli chodzi o zdjęcie. Używam Sony NEX-5R z kitowym obiektywem SEL-1855 - 18-55mm F3.5-5.6.
    Ad.3 Wiem co to Ale nie wiem jeszcze jak go czytać
    1. balans bieli na górze w zakładce basic pod pipetą masz Temp
    2. zakładka LEnsCorrections > profile > zaptaszkuj enable i wyszukaj swój obiektyw po marce i modelu
    3. na samej górze ten "wykres", pobaw się suwakami i zobacz jak on się zmienia
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 90 z 110 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów