Close

Strona 92 z 110 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Easy Lee - mówiac już najzupełniej poważnie - chyba nie do końca przyjąłeś filozofię pracy LRa... Wygląda na to, że próbujesz albo zrobić coś, co wydaje Ci się, że zadziała, albo próbujesz coś robić takimi okrężnymi drogami, że rzecz wydaje się nie do przeskoczenia.

1. Sprawa Undo.

Sama myśl o tym, że Undo jest niedostępne stoi w absolutnej sprzeczności z pracą w LR. Nie tylko masz nieskończone Undo, nie tylko Undo obejmuje też takie rzeczy jak zmiana selekcji zdjęćia na inne, a jak zamkniesz program, a potem go ponownie otworzysz - masz historię obróbki każdego pliku w Develop, od pierwszego kroku do ostatniego. Słowem jak w wyjątkowych chwilach Undo do czegoś nie sięga (crash systemu, wyłączenie programu, czy podobnie) - zawsze możesz wrócić do stanu sprzed danego kroku.

Więc jeśli z jakiegoś powodu Undo nie chce działać, masz powrót do stany sprzed Synchro w Historii i tak. Jak widać problem powrotu całości folderu znika, jeśli się wie, jak zrobić.

Jeśli już przeskoczymy sprawę Undo, którym cofasz nie tylko Synchro, ale i całą resztę - dalej nei rozumiem, po jaką cholerę chcesz cofać stan całego folderu...

2. Sprawa trzech typów obróbki do jednego folderu

Dajesz przykład z obróbką serii zdjęć (w folderze) w trzech stylach. Najpierw obrobienie całego folderu w jednym stylu, eksport, zapisanie obróbki, a potem powrót obróbką do stanu sprzed tygodnia i zaczynanie nowej obróbki. To przypomina mi sięganie do lewego ucha prawą już nie ręka a nogą i to za lewym i prawym pośladem na raz... Coś bardziej utrudniającego życie trudno w ogóle wymyślić...

Zamiast tego po prostu poznaj program i jego filozofie pracy. Poważnie, to ułatwia.

Masz folder, i chcesz wszystkie zdjęćia obrobić w trzech stylach, dla przykładu: b&w, cross i landrynka. Więc stwórz dla wszystkich klatek po 2 kopie wirtualne, pogrupuj je (można na wiele sposobów: kolorami, kolekcjami, tagami), a następnie pracuj nad każdym zbiorem osobno.

Jednocześnie, to ważne, jednocześnie będziesz miał trzy różne zbiory, zatytułowane odpowiednio B&W, CROSS i Landrynkowe - nad którymi będziesz mógł w dowolnej chwili pracować: na zmianę, dziś nad jednym a jutro nad drugim lub odwrotnie, nic jednocześnie nie tracąc z obróbki na innych zbiorach. A wszystko to na kopiach wirtualnych, które nei zajmują więcej miejsca na dysku niż parę kilo. Z niczym nie trzeba wracać, nic nie trzeba eksportować ani zapisywać (bo samo się zapisuje), grupy są niezależne, więc obróbka jednej nie wpływa na wygląd innej, więc powroty są niepotrzebne...

I jak widzisz problem powrtou całości folderu w ogóle nie istnieje - nie masz czego wracać, bo masz spokojnie 3 zbiory i pracujesz nad trzema na raz, a całą obróbka się zapisuje sama dla każdego zdjęćia w każdym z trzech zbiorów.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easy lee Zobacz posta
    Chodzi o zapis ustawień dla całego folderu na pewnym etapie prac, najlepiej w formie pliku, tak by móc w razie potrzeby uruchomić tą samą grupę zdjęć z zapisanymi wcześniej parametrami.
    Jest na to prosty sposób. Zapisujesz sobie daną obróbkę jako preset i po problemie. Jak będziesz chciał wrócić to stosujesz preset na pierwszej fotce z folderu i synchronizujesz na pozostałe.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

No tak, tak to można na jeszcze parę sposobów, np. Ctrl A + Ctrl S. I nawet skrót się zgadza z zapisywaniem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dobra, zakumałem o co chodzi, i chyba mam rozwiązanie. Jak skończysz dany etap, eksportujesz ustawienia dla wybranych zdjęć "Metadata / Save metadata to files". Zapisują się pliki *.xml w katalogach, z których pochodziły zaznaczone zdjęcia. W razie konieczności z tych właśnie plików możesz powrócić do etapu sprzed wygenerowania plików xml. Zadziała pod warunkiem, że nie masz w konfigurcji ustawione, żeby na bieżąco tworzył/aktualizował pliki xml.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

No, czyli właśnie Ctrl A + Ctrl S.

Uprzedzam: czasochłonne, zdradliwe (xml nie przenoszą całości informacji) i mocno ograniczające (nie można stosować niektórych rzeczy, a jak się zastosuje, to się je straci).
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

2pomony
    Filozofii jeszcze nie przyjąłem, bo w lightroomie raczkuję ..i paradoksalnie coraz bardziej zaczyna mi się ten program podobać
    Za bardzo uczepiłeś się tego 'folderu'. Napisałem tak, bo mogę przecież równie dobrze cofnąć i cały folder na tyle, żeby wycofać ostatnie zmiany dla tych kilku zdjęć wywołanych poleceniem synchro.
    Ok. W razie czego cykne każde zmienione zdjęcie w historii po kolei. Undo główne nie cofa po eksporcie, ..sprawdziłem jeszcze raz.. także cofnięcie synchro dla wielu plików jednym ruchem może stać się niewykonalne, no chyba że jest jakaś ogólna historia dla operacji na wielu plikach jednocześnie.

Co do drugiej części był to przykład, którego nie chciałbym w rzeczywistości powielać, o 'powrocie do stanu sprzed tygodnia' nie było mowy. Chciałbym robić 3 wersje niezależnie posługując się jednym kompletem plików Raw. Popróbuję z tymi kopami wirtualnymi.

cezary-k
    Jest xml. Dzięki

Ponowię pytanie, bo jest dla mnie bardzo istotne. Co robicie, kiedy stwierdzacie, że przydałoby się jednak podnieść nieco temperaturę o np. 200K dla kilkudziesięciu zdjęć jednocześnie, a materiał jest już obrobiony?
    Ostatnio edytowane przez easy lee ; 11-11-2015 o 23:43

Domyślnie

K..wa, człowiek się zawaha i forum wylogowane ..masakra jakaś!
    Pytałem o to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=264217 Niestety od moderacji zero reakcji.
    Na szczęście mój sposób działa, a opisałem jednorazowy wypadek przy pracy. Przeglądam forum w kartach, loguję się na głównej, zostawiam ją otwartą i włączam autoodświeżanie (co 2-3 minuty). W ten sposób jestem ciągle zalogowany nawet przy braku własnej aktywności
    Gościnnie.

Domyślnie

Możesz włączyć auto synchronizację i suwakiem zmieniasz parametr dla wszystkich zaznaczonych zdjęć. Z tym, że nie zmienisz np. WB o ileś kelwinów dla każdego zdjęcia, tylko wszystkim przypiszesz tą samą wartość.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Ponowię pytanie, bo jest dla mnie bardzo istotne. Co robicie, kiedy stwierdzacie, że przydałoby się jednak podnieść nieco temperaturę o np. 200K dla kilkudziesięciu zdjęć jednocześnie, a materiał jest już obrobiony?
    Wiesz, skala WB nie jest liniowa, jest z gatunku tych dziwnych, jakaś logarytmiczna czy inna niebywale wykładnicza... Dodanie 200 Kelwinów na zdjęciu, które wygląda dobrze w temp. 2500 da kompletnie inny efekt, niż dodanie tych samych 200 Kelwinów zdjęciu, które ma ich powiedzmy 6000. Dlatego takiego mechanizmu nie ma, jak dodanie w selekcji zdjęć po 200 Kelwinów każdemu. Byłoby to po prostu przeciwskuteczne: zimne zdjęcia ruszyłoby bardzo, na ciepłych różnicę byłoby ciężko w ogóle dostrzec.

Można dodać serii zdjęć trochę ciepła (lub go ująć) - ale nie jest to wyskalowane w Kelwinach na szczęście (czemu na szczęście, to wyjaśniłem wyżej). Po prostu każde zdjęcie zrobi się odrobinę mniej lub bardziej ciepłe, a program sam na szczęście doda określoną liczbę Kelwinów - inną do zdjęć zimnych a inną do ciepłych.

I tyle.

Jeszcze tytułem wyjaśnienia: na parę lat, jak obrabiam zdjęcia, nie zdarzyła mi się taka potrzeba ani razu, żebym musiał wszystkie na raz ocieplać lub oziębiać. Co innego jakaś seria - wtedy robię to, do czego LR jest stworzony: cyzeluję jedno i jeśli następne mam robione w takich samych warunkach, to przenoszę odpowiednie WB na pozostałe.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    ...Jeszcze tytułem wyjaśnienia: na parę lat, jak obrabiam zdjęcia, nie zdarzyła mi się taka potrzeba ani razu, żebym musiał wszystkie na raz ocieplać lub oziębiać...
    Tak tylko, teoretyzując, taka sytuacja mogłaby mieć miejsce np. po skalibrowaniu monitora, gdy wcześniej pracowało się na sprzęcie niekalibrowanym.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Strona 92 z 110 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów