Close

Strona 92 z 108 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Nefy oczywiście mam, tylko w grę by wchodziło wgranie backupu i wskazanie że nefy są w innym miejscu.
    Co do obróbki to sprawa jest prosta bo jak raz obrobię to raczej nie wracam i temat zamykam. Tylko na początku nie stosowałem plików xmp.
    Nie jestem też pewien czy na tej obecnej instalacji były obrabiane, bo przecież by były, a backupy mam znacznie starsze, niż to co jest na tej instalacji robione obecnie.
    Na obecnej instalacji LR bym tych eksperymentów nie robił, bo namieszam sobie jeszcze z obecnymi i dopiero będzie bigos.

A jak się ten backup wgrywa?
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 28-11-2015 o 22:19
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

OK, to jeśli zależy Ci na tym, żeby mieć aktualny pliczek xmp przy każdym NEFie (a w nim obróbkę, która jest jedna i ostateczna), zrób tak:

1. Zdubluj cale drzewko folderów w jakich trzymasz zdjęćia, powiedzmy na drugi dysk (niekoniecznie musi to być drugi, ale musi być gdzie indziej). Same foldery, bez plików.
    2. Podziel kolekcję zdjęć w ten sposób, żeby na jednym dysku mieć tylko te NEFy, które już mają sidecara xmp, a te, które są xmp pozbawione przenieś do tego nowego drzewka na drugim dysku.

Wtedy oczywiście będziesz przywracać xmp tylko w w tym drzewku folderów, które jest bez sidecarów xmp. A na koniec scal te dwa drzewka foderów na powrót na jeden dysk i będziesz miał wszystkie pliki NEF z najbardziej aktualnymi sidecarami xmp: te które już miały xmp będą nieruszone, a te, które nie miały, przeniesiesz sobie z tego drugiego drzewka folderów.

Ja bym tak zrobił, bo to najprostsze i najtrudniej się pomylić.

A jak otworzyć backup? Po prostu - odpal LRa, daj CTRL O (literka o, nie zero) i pokaż mu, gdzie ten plik backupu siedzi. LR otworzy cały Catalog w stanie, w jakim był w momencie, jak robiłeś backup. Teraz albo LR sam sobie znajdzie zdjęcia, albo trzeba mu będzie pokazać folder najbardziej nadrzędny, a LR znajdzie sobie wszystkie podfoldery , jeśli tylko struktura drzewka folderow będzie zachowana (po to był punkt 1 na początku).

Program chwilę będzie mielił, a jak się uspokoi i znajdzie wszystkie zdjęćia, zaznacz wszystko (CTRL A) i potem daj CTRL S - to znaczy zapisz Metadata do pliku.

Koniec.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ok, wielkie dzięki, poćwicze i dam znać jak poszło
    Ale to już jutro
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Co prawda mam LR CC, ale to o co chce zapytac dziala chyba tak samo w 5. Przypomnijce mi prosze, jak zapisac w LR zadane ustawienia w module develop jako domyslne. Chodzi o to, ze kazde zdjecie otwiera sie z przypisanym profilem Adobe Standard (czyli standardowo). Ja przestawiam na profil Camera Standard i chce zapisac to ustawienie, jako ustawienie domyslne. Czyli, ze za kazdym razem zdjecia beda z automatu otwieraly sie w profilu Camera Standard.
    Robilem to juz dawno temu, ale teraz mam czarna dziure w glowie. Z gory dziekuje.

W ACR zmienia sie to tutaj:

Edit.
    Znalazlem. Dla potomnosci:
    Ostatnio edytowane przez dem ; 03-12-2015 o 12:45

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

patrzyłem teraz i u mnie to nie działa otwiera jak wcześniej Adobe Standard

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebapl Zobacz posta
    patrzyłem teraz i u mnie to nie działa otwiera jak wcześniej Adobe Standard
    Jest już ok. Poprostu zdjęcia zaimportowane wcześniej to nie obejmuje a na świeżo importowanych jest już ok. Dzięki.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

właśnie tak robiłem i niestety nic z tego przy otwarciu kolejnego zdjęcia wczytuje się AdobeS

Domyślnie

W module Develop po ustawieniu wszystkich suwaków na to co chcesz wciśnij Alt i wtedy na dole prawego panelu guzik Reset zmieni się na Set Defaults. Po naciśnięciu wyskoczy okno potwierdzające, czy chcesz ustawienia obecne ustawić aby były defaultowe, czy może (jak coś namieszasz za bardzo) nie chcesz przewrócić fabrycznych - wybierasz klikając odpowiedni guzik.

I tyle. Uwaga: to może być zależne od modelu body, jeśli się zmienia defaultowy profil (widać nie do każdego body są te same profile).
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 03-12-2015 o 13:59
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

To znaczy że albo nie potwierdziłeś wyboru w kolejnym oknie (czyli procedura zmiany ustawień defaultowych nie nastapiła), albo otwierasz plik z innego body, albo coś masz tak zepsute, ze należy wymieć cały komputer łącznie z monitorem i okablowaniem, a niewykluczone że body z obiektywami również...

Tak przynajmniej wynika z dokładnego opisu czynności, które robisz.
    pozdrawiam bombelkowo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    To znaczy że albo nie potwierdziłeś wyboru w kolejnym oknie (czyli procedura zmiany ustawień defaultowych nie nastapiła), albo otwierasz plik z innego body, albo coś masz tak zepsute, ze należy wymieć cały komputer łącznie z monitorem i okablowaniem, a niewykluczone że body z obiektywami również...

Tak przynajmniej wynika z dokładnego opisu czynności, które robisz.
    Pieprzysz jak potłuczony

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Strona 92 z 108 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów