Close

Strona 334 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2342843243323333343353363443844348341334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 331 do 3 340 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    ikit fota nr 3 z seta z kwiatami, bardzo mnie się podobywuje.
    Dzięki

Cytat Zamieszczone przez ReverseEsper Zobacz posta
    Kurcze, a w sobotę jakoś niechcący na kole kupiłem tego Jupiterka-9 za 100zł muszę sobię szybko przejściówkę skołować.
    Elegancka cena Natomiast warto dorwać parę sztuk i wybrać najlepszą. Michel wspominał że wersja M39 jest ostrzejsza. Mam też taką ale uszkodzoną i coś nie mogę się wybrać z tym do lekarza;p

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Jupiter-9 (85/2) jest świetny, ale dopiero po przymknięciu. Na F2.0 jest bardzo słabo z ostrością, ale po przymknięciu do 2.8-4.0 obiektyw pokazuje pazur. Trochę denerwująca może być preselekcyjna przysłona i dwa pierścienie do jej obsługi - do dziś nie mogę tego ogarnąć. Spory jest też rozrzut jakościowy, a normą są bąbelki powietrza w soczewkach! Mimo wszystko bardzo lubię to szkło.
    Przysłonę preselekcyjną bardzo lubię Ustawiam sobie na niej drugą wartość której używam poza f2 (najczęściej f4) i sobie domykam do niej jeśli potrzeba bez patrzenia. Zresztą można nie używać preselekcji jak się nie chce i ustawić ją na maxa czy do wartości której się nie przekracza. Inna sprawa że dopiero po dłuższym używaniu dochodzi się do tego który pierścień jest który, mimo że mam ten obiektyw parę lat to czasem i tak patrzę czy domykam przysłonę czy nie;p (a jeszcze jest niepewność wprowadzona przez obiektywy z przełącznikami A/M które wyłączają przysłonę po przesunięciu które dokonuje się np. przy wkręcaniu obiektywu czy w torbie).
    Z rozrzutem jakościowym to prawda, mi się trafił dobry importowany przez tatę egzemplarz 'spod rosyjskiej lady' który ku mojej uciesze się zaszył w piwnicy Był widocznie ostrzejszy od drugiego który miałem. Natomiast samyang 85 na f1.4 jest ostrzejszy od jupitera na f2... Natomiast samyang ma chłodniejsze kolory, jest dużo większy, widać przymykanie w bokehu bo nie ma tylu listków przysłony i ogólnie słabiej rysuje choć też na niego nie narzekałem
    A no i proszę pamiętać że używałem tego jupka na adapterze helikoidalnym, zdjęcia były robione zależnie od wielkości obiektów z ok. 30-50cm.
    Na f2 też coś robiłem ale ma wtedy dość widoczne 'świecenie' jaśniejszych obiektów, ostrość jest średnia nawet w centrum i aberruje. Ale widać to głównie na powiększeniach czy na APSC, bo na FF czasem da się robić zdjęcia do internetów:

i na f4:

Zdjęcia są oczywiście obrabiane, ale mimo to i tak widać lepszy kontrast na domkniętym zdjęciu, więcej się dało wyciągnąć.
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 10-09-2015 o 08:59
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Powiem że fotki z tego jupitera są na prawdę fajne na f2 daję piękną magiczną mgiełkę co dodaje utoku natomiast na f4 pięknie wycina pierwszy plan szczerze nie wiem który efekt jest dla mnie lepszy bo i jeden i drug efekt jest bardzo fajny, wspaniały obiektyw, przez te foty zaczął mnie korcić...

Domyślnie

Miałem to samo zdjęcie jeszcze na f5,6 bo się nie mogłem zdecydować jaką przysłonę wybrać (ale było najsłabsze, drugi plan za mocno już wyłaził ,mimo że pierwszy był jeszcze ostrzejszy). Na mniejszych odległościach ostrzenia f4 mi chyba najbardziej pasuje, a f2-2.8 na natywnej MFD obiektywu.

Mam z jupitera jeszcze takie dwa:

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ej no, ładnie daje radę Jupek
    Chyba muszę znaleźć adapter LM-M39 i się kiedyś pobawić, mam całkiem ostrą sztukę J-9.

Domyślnie

W tym tygodniu listonosz przyniósł Takumara 50/1.4 Super Multi Coated. Pierwsze wrażenie: wow! co za konstrukcja - metal i szkło. Obiektyw za 4 stówy, a pierścień ostrości chodzi płynnej i bardziej miękko niż w summiluksie 50 asph (coś jak w starszych szkłach L bez floating element), pierścień przysłony też chodzi jak w maśle i klika niczym w Leice!
    Ostrzenie na wycinku kadru z peekingiem działa dość fajnie; nie jest to dalmierz, ale cóż... Zaletą i wyższością nad dalmierzem jest może to, że można ostrzyć w dowolnym punkcie kadru, a nie tylko w centrum.
    Egzemplarz z niebardzo pożółkłymi powłokami, ale daje jednak wyraźnie ciepłą kolorystykę. Ale jeśli to komuś przeszkadza, to zawsze można zrobić B/W

N -> L -> S

Domyślnie

Zdjęcie cudne,
    Pies cudny,
    Obiektyw cudny.

Żona aż zapiszczała! A nie piszczy często...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Dopiszę jeszcze o FE28+UWC. Pobawiłem się LR i jestem zadowolony z tego kompletu. Samo FE28 jest świetne od F2, natomiast UWC raczej będę przymykał do F4.0-5.6. Jestem zadowolony ze zdjęć i jedyną wadę jaką widze to dystosja - jest w sumie gigantyczna na samym FE28 jak i UWC. Oczywiście LR sam to wszystko prostuje (jest też profil dla UWC), a dzięki temu, że aparat wpisuje ogniskową w exif, to wada staje się mało znacząca.

Kilka sampli po obróbce w LR i włączoną/wyłączoną korekcją dla szkła:

FE21:

FE21:

FE28:

FE21:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    W tym tygodniu listonosz przyniósł Takumara 50/1.4 Super Multi Coated. Pierwsze wrażenie: wow!
    mówiłem, że będzie Pan zadowolony.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

W tym tygodniu listonosz przyniósł Takumara 50/1.4 Super Multi Coated.
    ...pamiętaj żeby nie nosić go w kieszeni ... szczególnie spodni

https://www.youtube.com/watch?v=3ozOMssiP2E

Domyślnie

W tym tygodniu listonosz przyniósł Takumara 50/1.4 Super Multi Coated.
    Fajne zdjęcie (i psiak też)

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Dopiszę jeszcze o FE28+UWC.
    Flara całkiem spora na pierwszym...

No i czemu podwójnie?

Strona 334 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2342843243323333343353363443844348341334 ... OstatniOstatni