Dzięki
Elegancka cenaNatomiast warto dorwać parę sztuk i wybrać najlepszą. Michel wspominał że wersja M39 jest ostrzejsza. Mam też taką ale uszkodzoną i coś nie mogę się wybrać z tym do lekarza;p
Przysłonę preselekcyjną bardzo lubięUstawiam sobie na niej drugą wartość której używam poza f2 (najczęściej f4) i sobie domykam do niej jeśli potrzeba bez patrzenia. Zresztą można nie używać preselekcji jak się nie chce i ustawić ją na maxa czy do wartości której się nie przekracza. Inna sprawa że dopiero po dłuższym używaniu dochodzi się do tego który pierścień jest który, mimo że mam ten obiektyw parę lat to czasem i tak patrzę czy domykam przysłonę czy nie;p (a jeszcze jest niepewność wprowadzona przez obiektywy z przełącznikami A/M które wyłączają przysłonę po przesunięciu które dokonuje się np. przy wkręcaniu obiektywu czy w torbie).
Z rozrzutem jakościowym to prawda, mi się trafił dobry importowany przez tatę egzemplarz 'spod rosyjskiej lady' który ku mojej uciesze się zaszył w piwnicyBył widocznie ostrzejszy od drugiego który miałem. Natomiast samyang 85 na f1.4 jest ostrzejszy od jupitera na f2... Natomiast samyang ma chłodniejsze kolory, jest dużo większy, widać przymykanie w bokehu bo nie ma tylu listków przysłony i ogólnie słabiej rysuje choć też na niego nie narzekałem
A no i proszę pamiętać że używałem tego jupka na adapterze helikoidalnym, zdjęcia były robione zależnie od wielkości obiektów z ok. 30-50cm.
Na f2 też coś robiłem ale ma wtedy dość widoczne 'świecenie' jaśniejszych obiektów, ostrość jest średnia nawet w centrum i aberruje. Ale widać to głównie na powiększeniach czy na APSC, bo na FF czasem da się robić zdjęcia do internetów:
i na f4:
Zdjęcia są oczywiście obrabiane, ale mimo to i tak widać lepszy kontrast na domkniętym zdjęciu, więcej się dało wyciągnąć.
Szukaj

Skontaktuj się z nami