Szukaj
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Ja do sportu, ale akurat do samochodów a nie samolotów używam właśnie 7200 mając 700 i powoli zaczynam kochać ten aparat.
Na razie żaden. Canon 7DmkII ma 10 fps. 1D X ma mieć 14-12 dla FF. Skoro tak stara konstrukcja jak D300 jest w stanie wyciągnąć 8fps (nawet bez gripa dzięki jednym konkretnym ustawieniom, więc potrzeba gripa wydaje się być ograniczeniem softowym) to nie widzę problemu żeby się inżynierowie w Nikonie spięli i zrobili teraz DX z około 15fps.
Tak jak TOP67 napisał - foto lotnicza. Ja od siebie dodam foto sportową, ptaki, zwierzęta. Wszystko to gdzie potrzeba zasięgu, szybkości i AFu na całym kadrze, a nie tylko w środku.
Ostatnio edytowane przez Assire ; 07-09-2015 o 23:29
Lotnicza- przyznam, że zupełnie nie moje klimaty, ale tu rzeczywiście odpada problem GO i odpada problem wysokiego ISO. Nie wiem jak z zakresem potrzebnych ogniskowych.
Przewaga cropa w sporcie to jedna z największych bzdur powtarzana przez ludzi nie mających żadnego pojęcia o temacie. Robiłem sport cropem, robiłem FF, w praktyce jest przepaść na rzecz FF.
Ptaki, przyroda... w czasach ciemnych, ale długich 150-600/200-500 jest sens pchać się w cropa? Ogniskowa jest wystarczająca, problemem jest światło, a w przypadku jego braku FF ma sporą przewagę, to samo tyczy się GO. Wersję nie budżetową pomijam, bo tam FF będzie miało duzą przewagę.
Obstawiam, że problemem zaczyna tutaj być lustro.
15 lat w miejscu? Telefony 15 lat temu miały duże i grube akumulatory o pojemnościach rzędu 500-800mAh. Dzisiejsze smartfony mają jeszcze większe, ale za to sporo cieńsze akumulatory o pojemnościach przekraczających 3Ah. Ja wiem, że do aparatu potrzeba ogniw o innych właściwościach, ale akurat akumulator wydaje się być najmniejszym problemem.
500 czy 600mm nie każdemu wystarcza, czego dowodem są ludzie zapinający telekonwertery i cropujący zdjęcia.
Jaką przewagę będzie miało FF w wersji nie budżetowej? Masz na myśli drogie body czy drogie szkła?
I tak i nie, tutaj bardziej liczy się wielkość piksela niż rozmiar matrycy, zresztą rzekomym D400 nie zrobi się niczego czego nie da się zrobić D7100/7200.
Tylko, że w przypadku cropowania w warunkach innych niż ISO 100 i przymknięty obiektyw(pomijam systemowe super tele) różnicy w jakości obrazka miedzy FF a cropem nie będzie. Natomiast z taką samą ogniskową FF łatwiej się kadruje(odpada nam problem przypadkowego obcięcia czegoś na etapie kadrowania) oraz łatwiej jest utrzymać ostrość na tym na czym chcemy, dodatkowo w przypadku gdy cel wypełni nam cały kadr @600mm FF czy @400mm DX różnica czasami może być na poziomie być albo nie być dla zdjęcia.
P.S,
Kiedyś na innym forum rozprawialiśmy w 3 osoby robiące sport nad 6D vs 7dmk2 pod sport, koniec końców każdy wybrałby w takim wypadku FF.
Akumulatory w dzisiejszych smartfonach są znacznie większe a większość z nich jest niewymienialna wiec nie mają zewnętrznej obudowy i można je lepiej rozmieścić w telefonie mimo, że samo urządzenie jest cieńsze. Miałem Xperię V, która miała akumulator o pojemności raptem 1700 mAh czyli ledwo dwa razy więcej niż nokia 3310. Akumulator wymiarowo był znacznie większy a telefony dzieli ponad 10 lat. Technologia akumulatorów rozwija się w ślimaczym tempie w porównaniu z resztą elektroniki. Gdyby technologia akumulatorów rozwijała choćby w 1/3 tego tempa to akumulatory o takich pojemnościach jaki mają dzisiejsze smartfony miałbyś w zegarkach.
Ja tylko offtopicowo wrzucając te 15fps.. Jakieś przecieki/krzyki/spekulacje były ale w FX...
http://www.cameraegg.org/nikon-d5-ru...0mp-fx-sensor/
---------
Pozdarwiam,
kolekcjoner słoików
Skontaktuj się z nami