Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Domyślnie

Hej.
    Dzięki GonzoG, sl011 i Goral64 za wyjaśnienie sprawy z "pasami", rzeczywiście ma to związek z opisywaną przez Was miniaturką JPG w RAW.
    Sprawa braku możliwości edycji wyjaśniona - View NX2 pokazywał że jest najnowszy, ale na stronie Nikon była nowsza wersja, która umożliwia już edycję D610 - i - tak jak sl011 wspomniał, jak użyję któryś suwak edycji tego rawa, to pasy od razu znikają
    Pozostaje ostatnia kwestia, dlaczego jpg ma wymiary 6016x4016 a nef 6080x4028?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bestnikon Zobacz posta
    Sprawa braku możliwości edycji wyjaśniona - View NX2 pokazywał że jest najnowszy, ale na stronie Nikon była nowsza wersja, która umożliwia już edycję D610 - i - tak jak sl011 wspomniał, jak użyję któryś suwak edycji tego rawa, to pasy od razu znikają
    A to chyba mają coś schrzanione z wersjonowaniem, gdyż faktycznie mam zainstalowany ViewNX2 v2.8.0 64-bit a przy sprawdzeniu wyświetla na serwerze v2.10.3 z komunikatem, że nie ma nic do aktualizacji Jeszcze musiałem odinstalować swoją wersję, gdyż się regiony nie zgadzały
    Co do suwaka, to u mnie w podglądzie zdjęcia jest przycisk RAW, którym można włączyć podgląd RAW bez konieczności zmiany.

Co do rozmiaru, to teraz oba zdjęcia pokazywane są w rozmiarze L (6016x4016), FX. Ciekawe po co jest te dodatkowe 16px?
    Ostatnio edytowane przez Goral64 ; 04-09-2015 o 07:42
    D5200, N18-55/3.5-5.6G VR (kit), T17-50/2.8G VR, S8/3.5 AE

Domyślnie

Hej , mam kolejny problem. W RAWie jak powyżej pisałem, jakość jest najlepsza. W lightroomie po edycji przed wywołaniem wygląda ok, ale po wywołaniu JPG w 100% jakości, wygląda to dużo gorzej, są znów jakieś "pasy" na poziomie styczności gór z niebem, degradacje obrazu, czy robię coś źle? Jak uzyskać taką samą jakość jak w Lightroomie przed wywołaniem?
    Link do zdjęcia JPG: http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/7b63f32e6c45236c

Domyślnie

A co w tym dziwnego ??
    RAW ma zapis 14b z kompresją bezstratną, a JPEG 8b (64x mniej informacji o kolorze na kanał, czyli 260 000x mniej możliwych kolorów) z kompresją stratną - zawsze będzie gorzej i tego nie da się uniknąć.
    Poza tym pokaż to zdjęcie w pełnej rozdzielczości, a nie miniaturę.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Pozostaje ostatnia kwestia, dlaczego jpg ma wymiary 6016x4016 a nef 6080x4028?
    Jak obrabiam pliki z Sony w CaptureOne to czasami domyślnie przycina mi trochę boki. Przypuszczam, że ze względu na spodziewany spadek ostrości i dystorsje. Przypuszczam, że u ciebie jest tak samo.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Takie paski czasem powstają jak się używa korekcji obiektywu. Myślę, że chodzi głównie o korygowanie winiety. Jpg tak jak piszą wyżej jest za wąski i wychodzą przejścia tonalne. Sprawdź jak to wygląda przy zapisie do tifa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Takie paski czasem powstają jak się używa korekcji obiektywu. Myślę, że chodzi głównie o korygowanie winiety. Jpg tak jak piszą wyżej jest za wąski i wychodzą przejścia tonalne. Sprawdź jak to wygląda przy zapisie do tifa.
    Dzięki loki_p - wyłączyłem korekcję obiektywu i rzeczywiście jest lepiej
    Jak zapiszę do tifa rozmiar ponad 100mb a jakość prawie jednakowa jak JPG z Twoją poradą. Tak więc zostaje JPG bez korekcji obiektywu dla zdjęć nocnych, to jest cenna wskazówka aby mieć najlepszą jakość "bez pasów, przejść tonalnych" (czy jeszcze jest jakiś inny sposób aby mieć najlepsze przejścia tonalne w rozmiarze zdjęcia podobnym jak RAW, czy właśnie stosujecie JPG bez korekcji obiektywu dla nocnych i to jest optymalne wyjście?)
    Dzięki.
    Ostatnio edytowane przez bestnikon ; 12-09-2015 o 10:03

Domyślnie

Tak więc zostaje JPG bez korekcji obiektywu dla zdjęć nocnych, to jest cenna wskazówka aby mieć najlepszą jakość "bez pasów, przejść tonalnych" (czy jeszcze jest jakiś inny sposób aby mieć najlepsze przejścia tonalne w rozmiarze zdjęcia podobnym jak RAW, czy właśnie stosujecie JPG bez korekcji obiektywu dla nocnych i to jest optymalne wyjście?)
    Pliku do pobrania nie ma (może był, ale teraz nei ma), więć ciężko będzie powiedzieć o co idzie, ale niczego takiego nie stosuję, i żadnych artefaktów nie notuję. W aparacie mam wyłączone wszelkie korekcje, robię w RAWach, i jeśli tylko nie przegnę z obróbką (np. jakieś eksperymentalnie ekstremalne krzywe czy coś) - to zdjęcia mam bez pasków i innych.

Normalnie - przechowuję w RAWach, obrabiam w RAWach, korekcji optyki dokonuję w RAWach, oglądam RAWy, i tylko jak chcę coś ze zdjęciem zrobić dalej (włożyć do fotoksiążki, posłać do labu po papierowe odbitki czy pokazać gdzieś w sieci) to wtedy robię jpgi. W związku z tym jakby nie dość dokładnie widzę w czym tkwi problem, a tym bardziej, że u siebie takich nei notuję.

Ale coś mi się wydaje, że recepta o jakiej piszesz - że do nocnych zdjęć 'tylko jpg bez korekcji obiektywu' - to coś nei bardzo wygląda mi na prawo ogólne. To raczej jakiś wyjątek niż ogólna reguła.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dobrym pomysłem na zdjecia nocne jest zrobienie kilku różnych ekspozycji. Następnie szukamy pełnych histogramow w kanałach RGB. Składamy je razem w nowe zdjęcie i mamy wiecej detali i większe możliwości w postprodukcji.

Domyślnie

Składanie ekspozycji to jest najprostsza droga do uchwycenia ruchu gwiazd, czyli do zdjęćia, gdzie zamiast punkciku jest kreseczka. Chyba, że składa się krótkie ekspozycje do zsumowanego czasu powiedzmy 20-30 sekund (reguła 600 lub restrykcyjniejsza reguła 500), co z kolei sensu nei ma jeśli chodzi o histogramy.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów