Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

1. Osiągnąłeś w tym eksporcie tak modelowy przykład moiry, że powinni Cię w podręczniku podawać. Jeszce nie wiem jakim cudem, ale spróbuję też to osiągnąć.

2. Wszystkie gwiazdy masz podwójne - by może wszystkie na świecie też są podwójne, albo zdjęcie jest poruszone.

Więcej napiszę za 2-3 godzinki, bo idę pływać.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Aha, chyba masz rację, nie przyglądałem tym gwiazdom na powiększeniu... Dziwne, że poruszone, miałem statyw i dobre warunki. Jedyne podejrzenie pada na lustro, chyba powinno być wstępne unoszenie lustra (z 2 sek) przed migawką dla takich zdjęć? niestety miałem lustro razem z migawką ustawiona...
    A jak osiągnąć ten efekt degradacji? Włącz korekcję obiektywu w Lightroom

Domyślnie

No, jezdem.

Co odkryłem, a co mnie niestety nie przybliżyło do zrozumienia tego, jakim cudem u Ciebie wychodzi tak,jak wychodzi.

1. Zdjęcie zdecydowanie jest poruszone, na zdjęciu poniżej screen z widoku 100% - wszystkie gwiazdy są podwójnymi kropkami, a co więcej, obie kropki zdają się mieć podobną jasność, więc możliwości są dwie: albo zdjęcie zostało poruszone mniej więćej w połowie naświetlania, albo jakimś cudem (w co mało wierzę) aparat zapisał klatkę i nałożył na nią drugą, przesuniętą o parę pixeli. Na tym świecie wszystko jest możliwe, ale takie cuda, to chyba nie... Już prędzej podejrzewałbym jakąś celową manipulację NEFami żeby zagiąć koleżeństwo. Myślę, że po prostu poruszyłeś (przyznaję, nieznacznie) aparatem w trakcie naświetlania. Acha, screen jest z RAWa, nei jpgów, które nota bene są identycznie poruszone.

2. Eksportujesz zdjęcia spod LRa z dziwnie ustawioną rozdzielczością: 1600 dpi. Może ma to jakiś związek, ale może nie ma. Ja probowalem eksportować z taką samą, i nei dostałem moiry, jak Ty.

3. Oto przepiękny przykład moiry, o jakim pisałem: uzyskałeś ją na jpgu, eksportując RAWa i mając włączoną korekcję obiektywu (według swojego opisu). Oczywiście zdjęcie jest rozjaśnione, żeby tą moirę bardziej pokazać, ale nawet na ciemnym ona jest zauważalna. Powtarzam, jakim cudem ona tam jest i skąd się wzięła - nie mam pojęcia. Może karta wideo ma z tym jakiś związek, choć to tylko mglisty domysł.

4. Próbowałem robić wiele (choć pewnie nei wszystko), żeby taką samą moirę z tego samego pliku RAW uzyskać: wyłączałem i włączałem korekcję optyki, ustawiałem różne lub zgoła dziwne rozdzielczości przy eksporcie, suwałem odszumianiem/wyostrzaniem, ustawiałem różne sposoby i tryby wyostrzania przy eksporcie - i nic, ani razu nie uzyskałem Twojego efektu tej wspaniałej moiry. Wygląda na to, że odkryłeś coś nowego!

Jedyne co jeszcze mógłbyś zrobić, to posłać mi pliczek xmp z aktualnym stanem obróbki dokładnie tego RAWa, może to pomoże dojść do tego, co by mogło spowodować aż taką moirę.

Acha - u mnie włączenie lub wyłączenie korekcji nie ma żadnego wpływu - za każdym razem eksportuje się normalnie, bez moiry.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 12-09-2015 o 23:15 Powód: ciągle te literówki
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzięki za analizę.

Problem w tym, że większość zdjęć nocnych ma ten efekt wywoływanych z korekcją obiektywu. Może wersja Lightrooma ma też znaczenie. Może kolega Loki jeszcze się odniesie do tego problemu jak znajdzie czas.

Dzięki.

Domyślnie

Je te koliste pasy zauważyłem u siebie na złożonym zdjęciu ze śladami gwiazd. Na pojedynczych kadrach ich nie widzę nawet z korektą obiektywu. Myślę, że w moim przypadku efekt się skumulował wraz ze składaniem. Wygląda to jakby korekta winiety powodowała brak ciągłości w przejściach tonalnych. Pewnie nie bez znaczenia jest też pozostała obróbka, w tym ustawienia kontrastów i balansu bieli. Pewnie natężenie efektu też zależy od samego szkła i tego jak dużą generuje winiete. Wreszcie od tego jak pasuje profil obiektywu do konkretnego egzemplarza szkła.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów