Close

Strona 325 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2252753153233243253263273353754258251325 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 241 do 3 250 z 19131

Domyślnie

ikit,
    ja nie mowię, że każdy aparat tak ma, ja miałem w swoim niewielkie luzy, a że przeczytałem o tym bagnecie iż jest lekko niedorobiony, postanowiłem wymienić.
    nie widzę sensu osobiście kręcenia co chwilę przy bagnecie, jakieś tam prawdopodobieństwo, że śrubka spadnie na matryce jest.
    opisałem swoje doświadczenia i dla mnie peaking jest mocniejszy, ale to prosta sprawa, przy "latającej" przejściówce i szkle 1,4 oraz maksymalnym MDF naprawdę minimalne różnice potrafią spowodować, że ostrość znika.
    teraz po prostu jest sztywno i nic nie znika ( stąd może wrażenie "mocniejszego i gęstszego pekingu" )
    wrzucę fotkę coby nie mielić na pusto.
    tu nic nie latało, a ostrość i tak w lesie
    takumar 50 f1,4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A jak się ma ta 35tka do innych systemów?
    Na którym aparacie była testowana?
    Lloyd robił testy na A7R & A7R II, photographyblog na A7 II.
    Jeżeli jest to kwestia tylko prawej krawędzi to przy mojej fotografii nie będzie miało to dużego znaczenia, natomiast wielką niewiadomą pozostanie czy obiektywy są dobrze wycentrowane.
    Ze zdjęć wygląda, że są w osi więc zastanawia mnie co to może być.
    Możliwe, że przy moich 12 Mpx problem będzie ledwie zauważalny, ale na wakacjach jakieś krajobrazy też bym chętnie nim popełnił.

W sklepach z jego dostępnością jest kiepsko (w Warszawie 1 sztuka), zastawiam się nad zakupem ze strony Sony Store (podobno jest miesiąc na zwrot).

ps. właśnie wróciłem z Pro-Clubu na Żytniej, nie mają już w ofercie Sony.
    Mniejsi dystrybutorzy dostają wypowiedzenia umowy od Sony...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mkei Zobacz posta
    zastawiam się nad zakupem ze strony Sony Store (podobno jest miesiąc na zwrot).
    Jeśli jest miesiąc na zwrot, to zamiast czytać Chambersa czy innego lamersa, kupuj, przetestuj samemu - i koniecznie pokaż coś na forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mkei Zobacz posta
    ps. właśnie wróciłem z Pro-Clubu na Żytniej, nie mają już w ofercie Sony.
    Mniejsi dystrybutorzy dostają wypowiedzenia umowy od Sony...
    Ciekawe, co to ma oznaczać?

Może się mylę, ale coś mi się przypomina, że przy niedawnej wizycie w pewnym sklepie fotograficznym, w którym jeszcze jakiś czas temu widziałem wiele różnych marek, teraz jakby pustawo się zrobiło, tzn. zniknęła różnorodność. M. in. wydaje mi się, że nie widziałem Sony, a chyba wcześniej było (akurat nie zwracałem szczególnej uwagi, zainteresowany byłem konkretną rzeczą do Nikona). Na pewno też zniknął Pentax i Samsung, natomiast rozszerzyło się Fuji, aktywnie obecny był też Panasonic i Olympus. O co kaman?
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 02-09-2015 o 12:18
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

W US zamknęli nawet swój sklep internetowy... http://store.sony.com
    Do zakupów odsyłają do swoich dystrybutorów ...
    Ostatnio edytowane przez Mkei ; 02-09-2015 o 13:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    To ja wrzucę pstryk rodzinny. A7II + Konica Hexanon 135 / 2.5.
    Witam,
    ostrzysz przy pomocy focus peaking, czy powiększenia kadru? Jak sprawa wygląda z taką ogniskową przy powiększeniu, da się ostrzyć czy obraz już drży? Mam A7 i zastanawiam się czy warto zainwestować w starą 135mm.
    Pozdrawiam
    Sony A7 dawniej Nikon D700

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Witam,
    ostrzysz przy pomocy focus peaking, czy powiększenia kadru? Jak sprawa wygląda z taką ogniskową przy powiększeniu, da się ostrzyć czy obraz już drży? Mam A7 i zastanawiam się czy warto zainwestować w starą 135mm.
    Pozdrawiam
    Przy 135mm moim zdaniem nie ma jeszcze problemu z drżeniem przy dużym powiększeniu. Druga sprawa jest taka, ze poziom powiększenia możesz sobie ustawić sam.

Po zakupie A7 sam wróciłem do CZJ Sonnar 3.5/135 (który kiedyś bardzo nie podszedł mi na Nikonie D300) ale i tak wolę ogniskową Nikkora 2.5/105 do portretu.

Domyślnie

ostrzysz przy pomocy focus peaking, czy powiększenia kadru?
    Powiększenie kadru, a w nim focus peaking

Jak sprawa wygląda z taką ogniskową przy powiększeniu, da się ostrzyć czy obraz już drży? Mam A7
    Drżałoby, ale ja mam A7II, więc mi nie drży Steady Shot jednak robi swoją robotę - nawet "tylko" w 3 osiach. Ustawianie ogniskowej dla Steady Shota mam na zewnątrz w klawiszu funkcyjnym, więc można żonglować starymi szkłami bez wchodzenia do menu.

i zastanawiam się czy warto zainwestować w starą 135mm
    Moim zdaniem przy cenach 300-500 zł nawet nie ma się co zastanawiać. Kupiłem Hexanona, bo akurat był, ale chętnie wypróbowałbym też Takumara f2.5 (i to zrobię), bo jest znacznie mniejszy i lżejszy od Koniki, albo kupię jakąś 105-kę, jak radzi kolega powyżej, bo jeszcze mniejsza i jeszcze lżejsza
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 02-09-2015 o 18:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Po zakupie A7 sam wróciłem do CZJ Sonnar 3.5/135 (który kiedyś bardzo nie podszedł mi na Nikonie D300) ale i tak wolę ogniskową Nikkora 2.5/105 do portretu.
    Zawsze można wypróbować jakiegoś 100/2.8, choćby Canona FD. Chociaż w tym bagnecie jest fajniejszy 100/2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Zawsze można wypróbować jakiegoś 100/2.8, choćby Canona FD. Chociaż w tym bagnecie jest fajniejszy 100/2
    W tej ogniskowej dożywocie ma u mnie Nikkor 105/2.5 - uwielbiam to szkło.

Strona 325 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2252753153233243253263273353754258251325 ... OstatniOstatni