Szukaj
Dzięki Wojtku
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
toż pisałem, iż różnica jest i to wyraźna.
zadne kwestia psychychiki, tylko konkretnej mechaniki.
teraz na adapterach do m42 nie mam żadnych luzów, a były mocne przedtem.
myslę, że na obiektywach "oryginalnych" będzie tak samo dobrze.
nie mówiąc o tym, ze jak się weźmie "oryginalne" mocowanie bagnetu, to strach dotykać, żeby się ie połamało, w porównaniu z zamiennikiem.
ja osobiście, jestem bardzo zadowolony z podjętej decyzji o wymianie.
osobiscie polecam i zalecam.
ale róbta co chceta.
tak, przeczytałem, a widziałeś ten plastik w sony po odkręceniu ? dokładnie plastik z tym kawałkiem blaszki ?
bo ja widziałem i nie dziwię się, że obiektywy mają luz.
i tylko o tym mówię, a dywagacje, że w obiektywach są plastikowe i jest ok, nic nie wnoszą do tego akurat konkretnego przypadku.
ja napisałem o swoich doświadczeniach.
co kto zrobi, albo nie, to jego sprawa.
kolega wyżej się pytał czy warto zmieniać, wg mnie warto.
Spotkałem się kiedyś ze stwierdzeniem - chyba bezpośrednio jednego z producentów - że sam bagnet celowo jest plastikowy po to, żeby w razie czego sam się się ułamał jako najtańsza i najprostsza do wymiany część, oszczędzając znacznie droższe i trudniejsze do wymiany - również plastikowe - elementy wewnętrzne, do których jest mocowany, czy to w obiektywie, czy to w aparacie.
Oczywiście, luz na bagnecie (czy plastikowym, czy metalowym, bo też się zdarza w różnych aparatach) to osobna sprawa.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
W moim sonioaku luz jest koszmarny, w życiu nie miałem żadnego aparatu z takimi luzami, włączając w to 40 letnie cccpowskie i nrdowskie konstrukcje.
Przy połączeniu z guzikiem zwalniającym blokadę z drugiej strony (tam gdzie paluchy trzymam) ciągle miałem wrażenie, że przypadkowo odpiąłem obiektyw.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Skontaktuj się z nami