Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Aviator

Domyślnie

Czy to przypadkiem nie jest lotnisko w Gironie?

Zdjęcia pierwsza klasa, gratulacje!
    D800 | D610 | S Art 35 1.4 | T16-28 2.8 | N50 1.8

Domyślnie

jestem pod ważeniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    Zdjecia piekne, mistrzowski postprocessing. Jakimi liniami trzeba latac, aby moc taki personel spotkac ?
    Tu masz podglad jak wygladalo zdjecie bez kolorystycznych bajerow:

a linie lotnicze sa prywatne, zwa sie Jet Express i chociaz sesja byla dla hiszpanskiego magazynu, to okazalo sie, ze maja duzo w sobie poslkosci http://www.jetexpress.pl

Cytat Zamieszczone przez music2000 Zobacz posta
    Czym było doświetlane?
    Blenda blenda i tylko blenda. Nie bylo czasu ani miejsca na zadne swiatla. Na poziomym zdjeciu wewnatrz, gdzie obie modelki siedza w srodku, jest blenda na ziemi i na obu siedzeniach. Reszta zdjec doswiatlana duza biala lub srebrna blenda.

Cytat Zamieszczone przez dmcreative Zobacz posta
    Czy to przypadkiem nie jest lotnisko w Gironie?
    Malaga, prywatne lotnisko, zaraz obok glownego

Dzieki za wszystkie komentarze!

Domyślnie

Niebiesko, niebiesko, niebiesko.... Wszędzie niebiesko... Dla mnie aż za...

Wczoraj z powodu prac technicznych posta umieścić nie zdążyłem, ale może dziś się uda. Tak mi sie tylko wydawało jak widzę. Ponownie "trwają prace techniczne". Poprawka: z wczoraj zrobiło się... przedwczoraj. Może to znak, abym tu jednak głupot nie wypisywał? No cóż... Skoro zacząłem, to zaryzykuję

Najpierw pozwolę sobie zacytować
    Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    nie umiem ocenić tych zdjęć w należnej im kategorii glamour. Nie mam warsztatu, nie umiem, nie znam się, i w jak już kiedyś chyba Kalinie napisałem: w ciemno przyjmuję, że spełniają wszystkie wymogi techniczne i estetyczne zdjęć tego typu.
    - do mnie też pasuje. Nie ruszam więc oceny kadrów - wydają mi się poprawne i pewnie takie są

Ale za to widzę... kolory. Zdaję sobie sprawę, że "głupio" wyjdę, lecz bez względu na osobę autora (autorki) zdjęć napiszę o tym, co widzę.
    Wiem, moja "wina", że nie posiadam monitora szerokogamutowego - to raz. Dwa - zdjęcia nie mają przypisanego profilu kolorów (w sumie chyba ciągle jest przyjęte, że do Internetu to jednak sRGB jest standardem?).

Ale w takiej postaci zdjęcia są wstawione, więc tak je widzę i tylko do tego mogę się odnieść...
    A co widzę widzę? Ano to niebieski... No może poza dwójką... Na jedynce bielizna, a na trójce nawet cień od samolotu... Ale w Hiszpanii nie byłem i zdjęć tam nie robiłem, więc nie mam porównania... Może tamtejsze klimaty wpływają znacząco na kolorystykę zdjęć? Ale jeśli nawet, po obróbce bielizna do katalogu powinna chyba być kolorystycznie neutralna... Czy może jednak nie?

Więc dla mnie, zapisane do Internetu w sRGB powinno wyglądać (tylko jeden przykład) bardziej tak jak poniżej. (regulamin forum czytałem, ale może nie pamiętam - jeżeli to niedopuszczalne, niech moderator usunie zmienione przeze mnie zdjęcie i ewentualnie zostawi link do niego?) Dla ułatwienia sobie życia jak i z braku wystarczających umiejętności dokonałem zmian globalnie na całym zdjęciu (co np. widać też zwłaszcza po kadłubie samolotu). I przyznam, że wole taką właśnie, z mniejszą ilością tej wszechobecnej niebieskości...

PS. I z ciekawości oraz chęci poznania "prawdy" oczywiście zadam konieczne chyba w tej sytuacji pytanie (ja nie mam możliwości sprawdzić) autorce jak i innym osobom ("szerokogamutowcom"): nie widzicie u siebie tych niebieskości (znaczy, że
    faktycznie ich nie ma, choć ja na skalibrowanym sRGB jednak je widzę) czy uważacie, że tak powinno zostać, jak autorka pokazała? Czy może mój monitor jednak ma - z jakichś nieznanych mi powodów - przekłamania w kolorach?

PPS. Tak, byłem na stronie autorki zdjęć i zdaję sobie doskonale sprawę, że w dziedzinie fotografii jak i jej obróbki znajdujemy się na dwóch odległych i przeciwnych biegunach

Domyślnie

Dlaczego zakładasz, że to nie jest celowe? Biorąc pod uwagę to co mówiła na warsztatach to ona ostatnio lubi przełamywać "idealną" kolorystykę czymś od siebie. Albo już ustawiając światła - wcale nie zrównując ich temperatury barwowej a wręcz odwrotnie - nakładajac filtry bądź mieszając halogeny z światłem dziennym (przykładowo), albo na etapie obróbki np wprowadzić sobie magentę w cienie itp. Tu jest na niebiesko. Skoro to Aviator i niebo to dlaczego nie
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dlaczego zakładasz, że to nie jest celowe? Biorąc pod uwagę to co mówiła na warsztatach to ona ostatnio lubi przełamywać "idealną" kolorystykę czymś od siebie. Albo już ustawiając światła - wcale nie zrównując ich temperatury barwowej a wręcz odwrotnie - nakładajac filtry bądź mieszając halogeny z światłem dziennym (przykładowo), albo na etapie obróbki np wprowadzić sobie magentę w cienie itp. Tu jest na niebiesko. Skoro to Aviator i niebo to dlaczego nie
    Ależ zakładam i dopuszczam nawet taką możliwość (również pytam - stąd też m.in. taki mój post powyżej), wszak napisałem:
    Cytat Zamieszczone przez rawkik30 Zobacz posta
    ...po obróbce bielizna do katalogu powinna chyba być kolorystycznie neutralna... Czy może jednak nie?
    PS. Przy okazji Twojej odpowiedzi mam już pośrednio potwierdzenie, że mi się monitor nie "rozkalibrował".

Domyślnie

rawkik30 - dzieki za komentarz. Twoj monitor jest na pewno OK W zasadzie Jacek_Z Ci wszystko napisal. Lubie bawic sie kolorami i przesadzac. Moze dlatego, ze przy katalogach mi tego nie wolno robic, wiec jezeli robie edytoriale to celowo przesadzam? Nie wiem. Jest taka maniera w modzie, otworz sobie Vogue i zobacz ile tam np niebieskosci albo magenty w cieniach. W zaleznosci od fotografa. W zwiazku z tym, ze to jest edytorial, to nic tutaj nie musi byc fotograficznie poprawne.
    Swoja droga - ostatnio klient zwrocil mi do poprawy zdjecia z kampani wizerunkowej ciuszkow, gdzie bardzo sie postaralam, zeby kolory byly "rzeczywiste". Jego zarzut brzmial, ze zdjecia nie maja 'moich kolorow'. I jak go zapytalam, ze sie nie boi, ze ciuszki beda mialy inne odcienie, to mi odpowiedzial, ze potrzebuje zdjec z klimatem, a nie nudna poprawnoscia. Takze sam widzisz, musze swoja renome podtrzymywac

Domyślnie

qstra - wielki dzięki za pochylenie się nad moim "problemem"

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów