Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    A ten celownik/wizjer - to w studio nie bedzie działać ?
    Nie wiem. Z większoscia wizjerow elektronicznych jest ogromny problem. Tzn one wyswietlają tak jak są ustawione parametry ekspozycji. Czyli jak jest niedoswietlenie to jest w nich ciemno, a jak przeswietlenie to jasno. To dyskwalifikuje taki typ do studia. W manualu masz krótki czas i niskie ISO. To oznacza niedoświetlenie o kilka EV. Wyswietlacz jest czarny. Nie widac absolutnie nic. NIC!

Niektore body maja w menu opcje ustawiania na auto. Wtedy rozjasniają sobie obraz.
    Nie wiem jak ma Sony A7. Ale jak chcesz go używać do studia to spytaj jakiegos studyjniaka. Uwaga - ludzie bez praktyki w studiu nawet nie wiedzą, że ich body ma wtedy taki problem.
    Mialem na przestrzeni ostatnich lat 3 osoby, które nie miały pojęcia ze ich body sie nie nadaje. A jedna z tych osób kupowala aparat specjalnie pod studio!
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-08-2015 o 21:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku,
    A7 ma funkcje wylaczenia symulacji ekspozycji, wiec nie w tym problem. Ale problem w tym ze obraz jest tworzony przez dziure robocza. A wiec jesli zakladasz f/8 co w warunkach studyjnych nie jest ewenementem to obraz w wizjerze jest dosc marnej jakosci. W tych samych warunkach swietlnych przy f/2 obraz jest znosny. Po prostu CZUŁOŚĆ OBECNYCH CELOWNIKÓW ELEKTRONICZNYCH JEST ZBYT MAŁA DLA KOMFORTOWEJ PRACY W STUDIO Z OSWIETLENIEM BŁYSKOWYM.
    . Rozwiazanie to zwiekszenie czulosci wizjera o ca. 16 razy oraz zwiekszenie rozdzielczosci , odswieżania i pewnie wielu innych niuansów.
    Innymi słowy, dla mnie obecne celowniki bezlusterkowcow (seri a7, fuji x-t1) dyskwalifikuja te aparaty jako wygodne sprzety do fotografi studyjnej w swietle blyskowym.
    Co nie znaczy ze nie mozna nimi celowac w studio. Mozna , tylko ze w dniu dzisiejszym celowniki optyczne do tego celu sa zdecydowanie lepsze. W dobrym oswietleniu takim jak plenerowe czy studyjne ciagle i mocne (filmowe) te wady EVF sa na tyle nieupierdliwe ze mozna uznac ze jest to porownywalne z OVF. Inna sprawa to precyzyjne manualne ostrzenie przy otworze roboczym. Ale to temat na inna dyskusje.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 09-08-2015 o 19:58

Domyślnie

No nie o to mi chodziło chyba
    Ja bez af tez dzieciaka zrobie...

Czyli a7 w Twoim wypadku to zabawka po prostu jak rozumiem...?

I tego wlasnie sie obawiam u siebie

Zapytam inaczej:
    Kiedy do ręki wezmniesz a7 ?
    Ja przez wiele miesięcy miałem bardzo podobne dylematy jak ty. Wiele pytałem na tym forum (o sony A7 i Fuji X-T1) i najczęsciej użytkownicy nie rozumieli pytań które zadawałem bo tak jak napisał Jacek , nigdy nie używali tych aparatów w studio ani nie mieli praktyki studyjnej.
    Od tygodnia mam ten aparat (stara A7) i sam sobie odpowiedzialem na wszystkie interesujące mnie problemy. Już wiem że ten aparat mnie nie interesuje i nie kupie go. Ale czekam na nowe wersje z lepszymi celownikami, bo tylko to nie odpowiada mi w tym aparacie.
    Twierdzenie , ze A7 to zabawka jest niesprawiedliwe , bo w wielu sytuacjach to kawal szlachetnego sprzetu o małych gabarytach.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 09-08-2015 o 20:38

Domyślnie

Te aparaty naprawdę przymykają przyslone? To ma swoje plusy (widać rozkład GO) ale też minusy - mała ilość światła dociera do matrycy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jak w temacie.
    Pogadamy o tym ?
    Zapraszam.

Ps.
    D700 mam od nowości. Nic mu nie dolega. Niecałe 50 tys zrobione. Stan super.
    Ale czesto zostaje w domu bo duzy i cieżki.
    A7 za mną "chodzi" od dawna.
    Warto ?
    Nie bedzie zdziwienia jak zamienię i zalu za d700 ?
    Tym bardziej ze musze go sprzedać przed zakupem...
    Kotletów w sumie juz nie robie. Wiec...
    Przepraszam, że może nie na temat ale co to są KOTLETY robione aparatem ????

Domyślnie

Jak dobra puszka to idzie schabowego nawet ubić..

Oczywiście tego schabowego to na wesele
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    i taka uwaga, obraz jaki obserwujesz za pomocą A7 to jest obraz zawsze tworzony przez obiektyw przymknięty do otworu roboczego. I ostrość też ustawiasz zawsze przy otworze roboczym.
    Jest to ciut inne obserwowanie świata niż przez wizjer współczesnej lustrzanki.
    http://www.dpreview.com/forums/post/52870640

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boeing Zobacz posta
    Jak dobra puszka to idzie schabowego nawet ubić..

Oczywiście tego schabowego to na wesele
    Mój (były) kolega operator zawsze tak mówił i dlatego nie polecam żadnego filmowca. Takie bardzo złe skojarzenie.

Domyślnie

Ten pan angol czy inny jankes troche bredzi.
    A7 działa w ten sposób (kolejne fazy)
    1. aparat OFF
    przysłona przymknięta do minimum
    2. aparat ON
    przysłona przymyka sie do nastawionej wartości np. 5,6
    AF zaczyna powoli ostrzyć wykorzystując zdefiniowany punkt AF , robi to przy nastawionej wartości przysłony w naszym przypadku 5,6
    3. wciskasz spust do połowy
    aktywujesz (przyspieszasz i polepszasz AF) , w tym momencie faktycznie obiektyw otwiera się do otworu maksymalnego co uskutecznia w kazdym aspekcie prace AF.
    obraz w celowniku staje sie rzeczywiscie jaśniejszy ale po zakończonej próbie ostrzenia i to bez wzgledu czy pomyslnej czy nieudanej obiektyw ponownie przymyka sie do otworu roboczego (nasze 5,6) i to mimo tego ze wciaz trzymamy spust wciśnięty do połowy. Jeśli wyostrzy to trzymanie spustu do połowy jest blokadą AF i wciskając spust robimy fote. Jeśli nie złapie AF to po chwili zaczyna szukanie od nowa.
    Nie udało mi sie wymusić po zakonczonym procesie ostrzenia by utrzymać aparat a obiektywem otwartym całkowicie przy nastawionym innej wartości przysłony. A obserwowanie obrazu w trakcie ostrzenie na pełnym otworze trwa dość krotko i widzisz tylko "szukanie fokusa" co objawia sie obserwowaniem mniejszych lub większych nieostrości.
    Przekonanie że ten syn Albionu marudzi , daje mi jeszcze fakt , ze zaczyna on swoj wywód od porady wyłączenia symulacji ekspozycji. Wyłączenie symulacji ekspozycji faktycznie powoduje w wielu przypadkach rozjaśnienie obrazu w celowniku ale jest to spowodowane zupełnie czymś innym niż otwarcie czy zamknięcie przysłony. Dla tych którzy nie znają A7 lub nie rozumieją jego działania może wydawać sie że to ma ze sobą coś wspolnego bo i tu i tu robi się jasniej. Ale pozornie ten sam rezultat jest osiągniety w inny sposób.

p.s.
    W lustrzance jak wiadomo
    1. obraz widzimy przy maksymalnym otworze
    2.AF działa przy maksymalnym otworze
    3.obiektyw przymyka sie do otworu roboczego na chwile przed otwarciem migawki
    w rezultacie jak nie skorzystamy z opcjonalnego przymknięcia obiektywu nigdy nie widzimy swiata przez "roboczy" obiektyw.

Mam pewność , że wielu użytkowników lustrzanek nie wie o czym pisze i co najwyżej zauważyła , że po przymknięciu obiektywu zrobiło się ciemniej nie wiedząc i nie widząc ze to nie tylko chodzi o ciemnotę.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 13-08-2015 o 17:40

Domyślnie

Kotlet jak kotlet, ale dylemat pozostaje ...

Ps.
    Mało chyba osob zrobiło taką zamianę, jak ta, co mi po głowie chodzi.
    A im dluzej mysle, tym bardziej d700 mi szkoda, a A7...no coz...fajny aparat - ale jakos tak ...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów