Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie D700 vs A7. - Co wybrac ?

Jak w temacie.
    Pogadamy o tym ?
    Zapraszam.

Ps.
    D700 mam od nowości. Nic mu nie dolega. Niecałe 50 tys zrobione. Stan super.
    Ale czesto zostaje w domu bo duzy i cieżki.
    A7 za mną "chodzi" od dawna.
    Warto ?
    Nie bedzie zdziwienia jak zamienię i zalu za d700 ?
    Tym bardziej ze musze go sprzedać przed zakupem...
    Kotletów w sumie juz nie robie. Wiec...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

jeśli zaakceptujesz komfort pracy celownika dla warunków w których fotografujesz oraz jak zaakceptujesz wszelkie "zależności" optyki do tych aparatów oraz jak zaakceptujesz (to najłatwiejsze z tych 3 rzeczy) menu , to najprawdopodobniej będziesz bardzo zadowolony.

Domyślnie

Menu nie uzywam.
    Zmiana pomiaru, af, zapis jpg/raw. Tyle mi potrzeba. Reszta w sumie ustawiona jest raz. Na maksa.
    Ale :

Co oznacza "zależności" optyki ?

O co chodzi z celownikiem ?

Domyślnie

ad. "zależności" optyki
    bardzo ograniczona i jednocześnie kosztowna linia obiektywów dedykowanych.
    łatwość używania manualnych obiektywów firm trzecich. tylko pytanie czy to jest to o co ci chodzi.

ad. celownik
    EVF jak dla mnie z założenia jest tym czym powinien być celownik wspólczesnego aparatu.
    Ale obecny poziom technologiczny nie pozwala na skonstruowanie celownika który technicznie by dorównywał celownikowi optycznemu pod względem jakości obrazu (fakt , że to tylko kwestia czasu)
    Jeśli nie chcesz fotografować tym aparatem w świetle lamp studyjnych i w warunkach studyjnych to najprawdopodobniej zupełnie nie zauważysz problemów jakie mam na myśli i w rezultacie bedziesz zadowolony. Musisz sie też liczyć (choć to bardzo osobnicze) z zaburzeniami akomodacji i lekkimi bólami migrenowymi podobnymi do samopoczucia po długim gapieniu sie w monitor komputera, przy długotrwałej pracy z tym aparatem.

Domyślnie

Ze szklami to jest tak, ze lezy of lat i czeka na cyfrę ff 135mm/m42.
    Helios od kompletu.
    Do tego kit by był. Z af jedyny.
    I jakies 35mm na dobranie jeszcze na pozniej.
    Na pewno szkło które lubie - N50/1,8E na stałe niemal na body.
    50- mam z reszta jeszcze w kuferku...choćby fajnie maskujące 50/2...

To co mam z N poleciałoby na giełdę. Na pewno 35-70 i 180 zeby kasy nie blokować.

SZkoda mi tylko sb. Bo tez by pewnie wymieniać trzeba.
    Nie wiem czy w sony cos w zamian dostanę fajnego. Bo błysnąć lubie bardzo na wypełnienie czasami. Do człowieków niemal zawsze blyskam.

D700 daje mi ten luksus, ze i w studio da rade, i na ulicy i na wakacjach. Portret nietypowy tez zrobie spokojnie. Bez stresu.

Czy tak samo uniwersalne bedzie a7 ?

No i co z obrazkiem ? Ktos z Was dokonał juz dokładnie takiej zamiany ? Do iso 400-800 dla mnie najwazniejsze...

A ten celownik/wizjer - to w studio nie bedzie działać ?

Domyślnie

Tak samo uniwersalne nie będzie, ale to wszystko zależy od tego które obszary uniwersalności cie interesują.
    O optyce musisz sam zadecydować co cię interesuje, bo zasady są proste. Dedykowane szkła relatywnie drogie i jak na razie mały wybór albo olbrzymia gama "cudzych" obiektywów z wiadomymi ograniczeniami.
    Obrazek w porównaniu z D700 zdecydowanie lepszy.
    Wizjer w studio, oczywiście , że będzie działać tylko moim zdaniem w większości przypadków warunków studyjnych będzie dawał wyraźnie mniejszy komfort pracy niż celownik optyczny.
    Nie błyskałem lampą systemową z A7 ale nie widzę najmniejszego powodu by nie można było używać dowolnych lamp reporterskich w układzie manual czy (o ile to jeszcze istnieje) zewnętrznego pomiaru wyznaczania długości błysku.
    Reasumując , A7 do fotografi w swietle zastanym czyli głownie plenerowej będzie bardzo dobrym wyborem .

p.s
    i taka uwaga, obraz jaki obserwujesz za pomocą A7 to jest obraz zawsze tworzony przez obiektyw przymknięty do otworu roboczego. I ostrość też ustawiasz zawsze przy otworze roboczym.
    Jest to ciut inne obserwowanie świata niż przez wizjer współczesnej lustrzanki.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 09-08-2015 o 16:25

Domyślnie

zgadzam się z Zoom2.
    Miałem D700 mam D610 i A7... i powiem, że równie często co A7 używam systemu Nikona / dodatkowo D7100/.
    Każdy z nich ma ograniczenia, ale i posiada atuty które się sprawdzają w poszczególnych sytuacjach.

Domyślnie

Jerzyk

Masz do zrobienia portret. Osoba dorosła. Moze dziecko ?
    Masz czasu troche. Bedziesz doświetlał.
    Plener.
    Którą z puszek wezmniesz do ręki ?
    Umówmy sie ze zapas szkieł masz taki sam. A puszkę bierzesz jedną.

Które body wezmniesz ?

Domyślnie

dziecko ... będzie potrzeny szybki AF wezmę nikona

Domyślnie

No nie o to mi chodziło chyba
    Ja bez af tez dzieciaka zrobie...

Czyli a7 w Twoim wypadku to zabawka po prostu jak rozumiem...?

I tego wlasnie sie obawiam u siebie

Zapytam inaczej:
    Kiedy do ręki wezmniesz a7 ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów