To pytanie z wytrzymałości... Spytaj profesora Piechnika.
Szukaj
To pytanie z wytrzymałości... Spytaj profesora Piechnika.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
No i pamiętaj, że bagnet w aparacie jest plastykowy![]()
zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia
Przeprowadź testy i daj znać jaki wynik
A tak na poważnie to do większości obiektywów można dopasować jakiś uchwyt statywowy i po problemie. Na ebay-u a pewnie i na allegro jest tego bardzo dużo.
Przy długim i ciężkim obiektywie może się zmienić kąt padania wiązki światła na matrycę jeśli nie podeprzesz obiektywu. Widziałem gdzieś na ebay-u długie płytki do głowic statywowych z podpórką do obiektywu.
Akurat na to pytanie potrafię odpowiedzieć : Można
Do A6000 podłączam 70200/4 ( 840g) na statywie Triopo i idzie focić trzymając wyłącznie za aparat. Nic nie odpada. Jakkolwiek potwierdzam fatalne wyważenie i drgania od wszystkiego :P
Cięższe niż 600 gram? Szczerze szukałem z ciekawości i nie znalazłem. Może pod pełną klatkę, ale też mi się nie wydaje.
Natomiast są przejściówki do sony e na różne systemy z mocowaniem statywowym i osobiście bym takie coś zastosował.
Już mnie koledzy ubiegli, ale 70-200 jest FE i jednak ma uchwyt do statywu.
Ostatnio edytowane przez sssmok ; 07-07-2015 o 11:17
zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia
Na szczęście nasi chińscy przyjaciele za kilka dolców sprzedają tripod-mount-ringi o różnych średnicach, więc bez obawy o bagnet, już za jakiś czas będę mógł wklejać tu zdjęcia moich roznegliżowanych sąsiadek
sssmoku, widziałeś gdzieś przejściówkę NEX-m42 z mocowaniem statywowym?
No Edyta szepcze czule że są na ebayu i u chińskich przyjaciół, ale solidniej wyglądają te tripod-ringi, a przejściówkę sprawdzona już mam.
Ostatnio edytowane przez Owain ; 07-07-2015 o 11:15
Skontaktuj się z nami