Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Mieszek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dexter Zobacz posta
    Witam!

Absolutnie nie mogę zgodzić się z HYPERem, że zestaw na M42 nie ma walorów użytkowych. To bzdura.[...]

Nie musisz kupować oryginalnych wężyków Nikona AR-... I tak nie współpracują z D70s. Przesłonę w obiektywie domkniesz za pomocą najtańszego podwójnego wężyka. Będziesz go mógł potem użyć z obiektywami Nikona, ale o tym za chwilę.

I tu pojawia się pytanie o skalę odwzorowania. Jeżeli ma ona być relatywnie niewielka (np. 2:1), trzeba zadać sobie pytanie o sens używania mieszka. I tak potrzebujesz następny obiektyw. Zoomy średniej klasy na wyciągu pokazują dużo gorsze rezultaty optyczne od stałoogniskowców. Ponadto, o czym do tej pory nie wspomniano, Twoje obiektywy są typu G, czyli jedyną możliwość nastawienia wartości przesłony masz, gdy mają one kontakt z aparatem poprzez styki elektroniczne, a to uzyskasz wyłącznie posiadając odpowiednie pierścienie np. Kenko/Marumi za ok. 500zł lub... mieszek Novoflex za 2000zł. Nieopłacalne.

Na mieszku potrzebować wtedy będziesz pierścień NIKON BR-4. Otwiera on przesłonę obiektywu, a Ty domykasz ją przedstawionym już wcześniej wężykiem.
    Z calym szacunkiem Dexter, ale takich bzdur jak wypisales juz dawno nie czytalem. Nie rob prosze czlowiekowi wody z mozgu.

Nie bede odpowiadal na wszystkie Twoje wywody, ale kilku nie moge nie skomentowac.

Jesli piszesz, ze uzywanie mieszka m42 z systemem Nikona ma jakiekolwiek walory uzytkowe to chyba nigdy w zyciu nie miales mieszka Novoflexa w reku.
    Dla Twojej wiadomosci wezyki spustowe Nikona wspolpracuja z body Nikona (dziwne , ale jednak) - podalem nawet konkretne modele, zarowno ze standardowym mocowaniem mechanicznym jak i gniazdem 10 pinowym.
    Moze jestem niedouczony, ale obiektywy S70-300 lub N50mm, o ktorych wspomina Martini nie sa typu G i masz w nich popychacz przyslony !!
    Poza tym mieszek Novoflexa NIE MA stykow elektrycznych (wydaje mi sie wiec, ze nigdy z nim nie pracowales).
    Pierscien BR-4 (ktory oczywiscie tez nie ma stykow) nie jest do niczego potrzebny jesli masz mieszek
    Novoflexa lub Nikona PB-6.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

To ja tylko tak dla porządku dodam, że obiektywy typu G też mają popychacz przysłony. One nie mają pierścienia przysłon, a to jednak nie to samo. Dexter chyba rzeczywiście nie bardzo wie o czym pisze, albo się tylko zagotował do tego upału.
    Jacek

Domyślnie

Witam ponownie!

Personalnie uważam, że zamiana konstruktywnego wątku o makrofotografii w pole bitwy nie ma zbytnio sensu, dlatego postaram się bez zbędnego oczerniania moich (nie wiedzieć czemu) oponentów odpowiedzieć jednak na kilka postawionych mi zarzutów

To ja tylko tak dla porządku dodam, że obiektywy typu G też mają popychacz przysłony. One nie mają pierścienia przysłon, a to jednak nie to samo. Dexter chyba rzeczywiście nie bardzo wie o czym pisze, albo się tylko zagotował do tego upału.
    A czy ja napisałem, że nie mają? Stwierdziłem tylko, że nie można nastawić wybranej wartości (pośredniej) bez komunikacji z aparatem, co jest prawdą, bo są tylko dwa ustalone położenia: otwarcie do pełnego otworu i domknięcie do najmniejszego,

Jesli piszesz, ze uzywanie mieszka m42 z systemem Nikona ma jakiekolwiek walory uzytkowe to chyba nigdy w zyciu nie miales mieszka Novoflexa w reku.
    A Ty nigdy nie robiłeś powiększeń 5:1-10:1, bo jest to z samym takim mieszkiem, bez odwrócenia obiektywu, po prostu niemożliwe.

Dla Twojej wiadomosci wezyki spustowe Nikona wspolpracuja z body Nikona (dziwne , ale jednak) - podalem nawet konkretne modele, zarowno ze standardowym mocowaniem mechanicznym jak i gniazdem 10 pinowym.
    Zgadza się. Z tym, że w moim poście starałem się odpowiedzieć na potrzeby pytającego, który jest posiadaczem D70s, a do aparatu tego znam tylko dwa akcesoria zdalnego wyzwalania: wężyk elektroniczny MC-DC1 i pilot ML-L3

Moze jestem niedouczony, ale obiektywy S70-300 lub N50mm, o ktorych wspomina Martini nie sa typu G i masz w nich popychacz przyslony !!
    O obiektywie 50mm Martini wspomina jako zakupie na przyszłość. Moja wypowiedź dotyczyła zoomów, które zauważyłem w podpisie. Popełniłem błąd, bo z pospiechu odczytałem drugi z obiektywów jako 70-300 Nikona.

Poza tym mieszek Novoflexa NIE MA stykow elektrycznych (wydaje mi sie wiec, ze nigdy z nim nie pracowales).
    Istnieją dwa różne mieszki Novoflexa. Ten, o którym wspominasz, z mocowaniem AI-S, oraz późniejsza konstrukcja dostosowana do obiektywów AF-D - i ta ma styki. To prawda, nie pracowałem, bo nie miałem takiej potrzeby.

Pierscien BR-4 (ktory oczywiscie tez nie ma stykow) nie jest do niczego potrzebny jesli masz mieszek
    Novoflexa lub Nikona PB-6.
    Ale jeśli odwracasz obiektyw, lub korzystasz z mieszka niefirmowego, już tak.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dexter Zobacz posta
    .... A czy ja napisałem, że nie mają? Stwierdziłem tylko, że nie można nastawić wybranej wartości (pośredniej) bez komunikacji z aparatem, co jest prawdą, bo są tylko dwa ustalone położenia: otwarcie do pełnego otworu i domknięcie do najmniejszego, .....
    Jesteś tego pewien, czy tylko tak ci się wydaje?
    Jacek

Domyślnie

No dobrze, przepraszam za błąd, rzeczywiście nie istnieje mieszek ze stykami Novoflexa, a istniejący ma mocowanie AI. Kiedyś usłyszałem taką informację i zapamiętałem bzdurę.

Bynajmniej, nie wpływa to na sens mojego postu, a pozostałe informacje w nim zawarte bazują na moich własnych doświadczeniach.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jesteś tego pewien, czy tylko tak ci się wydaje?
    No oczywiście, że pewien. Wiadomo, że "kursując" pomiędzy skrajnymi wartościami, popychacz przechodzi przez wszystkie pośrednie, ale nie można ich permanentnie nastawić. Popychacz w body robi zawsze pełen ruch (gdy podpinamy obiektyw bez styków) zwolnienia popychacza podczas wyzwalania migawki i wartość, na której popychacz się zatrzyma jest nastawiana w obiektywie, zatem gdy w obiektywie nie można jej nastawić, popychacz zatrzymuje się na najmniejszej przesłonie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Dexter, nie bede sie wdawal w przepychanki bo nie pracowales na roznych mieszkach, wiec masz tylko domysly, ale dla porzadku napisze trzy uwagi.

odnosnie obiektywow typu G oczywiscie chodzilo o pierscien przyslon (byc moze byl to za duzy skrot myslowy z mojej strony)

po pierwsze nie widze zeby pytajacy chcial robic skale odwzorowania 4:1-10:1 (nie wiem czemu takie granice? a nie np.: do 40:1) bo ogolnie makro przyjmuje sie od skali odwzorowania 1:1.

po drugie BEZ ODWRACANIA obiektywu spokojnie mozna robic skale odwzorowania 4:1-10:1.

uprzedam Twoje pytanie o sposob w jaki to osiagnac, np.: Nikkor 50/1,8 + PB-6 lub Micro-Nikkor 70-180 + PB-6.

na tym zakoncze. pozdrawiam.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

To ja moze dla rozladowania atmosfery powroce do tematu mieszka M42 - niestety nie mam obiektu, bo juz pozno jest, do tego nie mam tuby na lampe - ale zdjecie bylo wykonane z blyskiem wbudowanego flesza.

Moj sprzet wyglada tak:
    Jak widac mam ten najbardziej wypasiony mieszek radziecki o wyciagu 300 mm. W praktyce jeszcze nigdy nie uzywalem tego "drugiego" regulatora, ktory sluzy do zmiany wyciagu powyzej 190 mm - bo to juz sa ekstremalne powiekszenia. W zaleznosci od obiektywu i checi zblizen kraze w granicach 90 (minimum) do 160.

Male porownanie - dla uzyskania tego samego efektu (te same proporcje monety) korzystajac z obiektywow Jupiter 135/3.5 i Helios 58/2 (wersja 44 znaleziona w piwnicy)
    Jak widac Heliosem (krotsza ogniskowa) musimy byc duzo blizej fotografowanego obiektu, ale tez mamy duzo mniej wyciagniety mieszek (na oko z tego co pamietam wyciagi to 150 i 110) - duzo mniej wyciagniety mieszek potrzebuje duzo mniej swiatla.

Jak juz napisalem nie mialem co focic, wiec polozylem na opakowaniu od karty SD monete 1 grosz. Zdjecie robilem w JPG, 6mpix Fine, WB ustawione od sobotniej szarowy na "cloudy" (zapomnialem przestawic) - reszta wszystko defaultowo, zadnych podkreconych kontrastow, wyostrzen czy czegokolwiek. Zdjecia Heliosem i Jupiterem wygladaly bardzo podobnie, zamieszam to z Heliosa.
    Crop ze zdjecia wyglada tak:

Link do calego zdjecia tutaj (3.3 MB) http://eit2005.neostrada.pl/nikon_forum/zdjecie.jpg

Mam nadzieje, ze komus pomoglem, w razie czego podrzuccie mi motyw "domowy" i to sfotografuje - w ciagu dnia czasu na zdjecia nie mam, a wieczorem ciemno.
    Ostatnio edytowane przez kaktus ; 17-07-2007 o 22:33
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Witam!

Drogi HYPERze. Proszę, jeśli chcesz dalej kontynuować tę przepychankę, w którą, oczywiście, "nie chcesz się wdawać", i którą to, oczywiście, ja zacząłem moim haniebnym postem, w którym najwyraźniej nadepnąłem Ci na odcisk, czytaj moje posty ze zrozumieniem!

Gdy pisałem o niemożności uzyskania powiększenia 5:1-10:1 miałem na myśli konkretny mieszek Novoflex, wobec którego, według ciebie, mieszek M42 nie ma walorów użytkowych.

Teraz, chcąc zrobić ze mnie durnia, podajesz dane dla mieszka PB-6, który jest niemalże dwukrotnie dłuższy od Novoflexa. To śmieszne, nawet dziecko potrafi wyliczyć skalę odwzorowania, znając długość wyciągu i ogniskową obiektywu. Ba, mogłeś jeszcze podać dane dla połączenia z przystawką PB-6E, a co tam? Zmieniłeś podany przeze mnie zakres "5:1-10:1" na "4:1-10:1", by wcisnąć w to zestawienie Nikkora 70-180, dla którego 4:1 to wówczas maksimum.

po pierwsze nie widze zeby pytajacy chcial robic skale odwzorowania 4:1-10:1 (nie wiem czemu takie granice? a nie np.: do 40:1) bo ogolnie makro przyjmuje sie od skali odwzorowania 1:1.
    A czy ja twierdzę, że ma robić zdjęcia w takim zakresie powiększeń? Podałem to jako przykład tego, do czego sprzęt, który odrzuciłeś i zbluzgałeś, dając wybitnie subiektywną opinię osobie mającej dylemat i szukającej pomocy na forum, nadaje się lepiej niż proponowany przez Ciebie. Zwróć uwagę na różnicę w cenach. Równie dobrze mógłbym napisać, że "przy Toyocie Land Cruiser żaden samochód klasy średniej nie ma walorów użytkowych, bo nie można nim jeżdżąc po lesie pruć 100km/h".

Zarzucasz mi, że nie pracowałem na wielu mieszkach i mam tylko domysły, a sam, tak naprawdę, podałeś informacje niemalże żywcem wyjęte z katalogów Nikona. Równie dobrze mogę Ci zarzucić, że nie pracowałeś na D70s, bo polecałeś do niego wężyki z serii AR. Pokaż, proszę, Twoją kolekcję różnych mieszków, które zmieniasz jak rękawiczki, i na wszystkich pracowałeś? A może pochwalisz się zdjęciami?

Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś nie potrzebuje dużych skal odwzorowania, to mieszek Novoflex jest dobrym rozwiązaniem, i ja tego nie neguję. Jednak to wcale nie rozwiązuje problemu Martini, gdyż jest to akcesorium trudno dostępne,i jeśli w dobrym stanie, zazwyczaj bardzo drogie.

Ech, a zapowiadał się taki ładny wątek. Nie chcę wojny, ale nie mogę pozwolić, by ktoś robił ze mnie jakiegoś idiotę, który, nie wie, co pisze. (Choć, przyznaję, pomyliłem się z tym mieszkiem Novoflexa, ale to naprawdę nie wpłynęło na zawartość merytoryczną mojej wypowiedzi).

HYPER, ten wątek jeszcze może się do czegoś przydać, więc skończmy tę "waśń", bo zupełnie zatracamy sens tego, po co tu się znaleźliśmy. Przecież zaczęliśmy kłócić się o mieszek, którego najprawdopodobniej nikt na forum w najbliższym czasie nie kupi (jedni już mają, a inni i tak nie zdobędą).

Pozdrawiam.

Domyślnie

Wybacz kaktus, pisząc posta nie zdążyłem zauważyć Twojego. Jutro też spróbuję wrzucić coś konstruktywnego, na dziś mam już dość tego wątku.
    Mogę się zobowiązać nie odpowiadać, bez względu na to, jak by po mnie bluzgali

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów