Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Mieszek

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar Martini
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Mieszek

Planuję zakup mieszka do makro, i mam pytanie:
    Co będzie lepiej kupić, którym zestawem zrobię lepsze zdjęcia?

Zestaw1:
    -nikon/m42
    -mieszek m42
    -obiektyw 50mm lub 135mm

Zestaw2:
    -mieszek nikon
    -obiektyw N18-135 lub S70-300 ewentualnie później zakup N50mm
    Pozdrawiam Martini.
    Nikon D70s | N18-135 | S24/2.8 | S70-200/2.8 | Metz 40MZ 3i | M42.

Domyślnie

do pierwszego zestawu sie nie odniose bo dla mnie nie ma jakichkolwiek walorow uzytkowych.

jesli zas chodzi o zestaw drugi to nie wiem czy miales juz kiedys do czynienia z osprzetem makro Nikona (?), ale musisz wiedziec, ze zakup samego mieszka nie jest absolutnie wystarczajacy.

Domyslam sie, ze piszac "mieszek Nikon" miales na mysli PB-5, PB-6, ktore to potrzebuja dodatkowego (bede pisal o twoim body, bo do innych moze byc potrzebne cos innego) osprzetu:

wezyka spustowego AR-7,ktory zapewni domkniecie przyslony do wartosci roboczej w momencie wyzwolenia migawki. Koszt tego wezyka to jakies 150zl za uzywke (nowy zdaje sie kosztuje ponad 300zl)

dodatkowego pierscienia posredniego (moze byc bardzo waski - np. PK-11A), ktory pozwoli na podpiecie mieszka do body. Koszt jakies 230zł za uzywke i jakies 350zl za nowke.

Do puszek z wezykiem elektrycznym (10pin) potrzebny jest wezyk AR-10 (jakies 200-250zl) i adapter MC-26 (jakies 150-200zl).

Alternatywa jest tylko jedna jesli chodzi o mieszki, czyli mieszek Novoflexa, ktory z uwagi na to, ze przenosi domykanie przyslony to nie wymaga zadnych wezykow itp.

Uzywam tego wlasnie mieszka (bardzo rzadko) i daje bardzo duzy komfort pracy.

Nie ma na rynku mieszka do Nikona, ktory by posiadal styki elektryczne i tym samym przenosil AF i zapewnial pomiar swiatla z puszkami amatorskimi.

Mam nadzieje, ze troche pomoglem
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

witam

masz gdzieś może linka do tego mieszka novoflexa?? albo jakieś zdjęcia - szukam takiego co przymyka przysłonę
    bo inaczej to ciemno....

Domyślnie

Martini, wszystko zalezy od tego ile masz pieniedzy i jak bardzo chcesz korzystac z tego. Ja jako amator i do zabawy mam wlasnie zestaw 1 i jestem zadowolony - sprawia mi duzo frajdy, a od czasu do czasu zrobi nawet zdjecie, ktore chetnie pokaze znajomym
    Co do walorow uzytkowych, to niestety ze sprzetem M42 nie bedziesz mial pomiaru swiatla, a przede wszystkim nie bedzie on domykal przyslony - a makro sie wykonuje przy mocno zamknietym obiektywie najczesciej i chyba nie musze pisac, ze ostrzenie przy mocno zamknietym obiektywie wymaga umiejetnosci "sokoli wzrok" przynajmniej na poziomie +3 (fotografujac z reki ostrze odlegloscia aparatu od obiektu, a nie obiektywem, bo jest znacznie wygodniej i szybciej)
    Jesli natomiast chodzi o obiektywy, to ja uzywam zarowno 50 jak i 135. Mam jakiegos Heliosa, ktory walal sie po piwnicy, a jest bardzo ostry (jak dla mnie - bo jako amator fotografuje dla siebie) i Jupiterka. Ogniskowa 135 daje Ci znacznie wieksza odleglosc od fotografowanego obiektu, ale mimo ostrego egzemplarza Jupitera, Helios jest ostrzejszy (do kwiatkow i mrowek jak znalazl, ale wazki gnoje uciekaja).
    Do zestawu takiego makro warto miec lampe manualna, ale nie jest to konieczne, bo mozna korzystac z wbudowanej - do obu zdecydowanie warto dowalic dyfuzor wlasnej roboty - tuba z tektury, w srodku wyklejona folia alumoniowa, z cienka kalka na koncu dla zmiekczenia swiatla. No chyba, ze chcesz kupic jakas profesjonalna lampe do makro albo zbudowac z diod samemu - bylo o tym tez na forum.

Musisz wiedziec ile pieniedzy chcesz przeznaczyc na sprzet i czy warto przeznaczac duzo (czy potrzebujesz i czy wykorzystasz)

PS. jak kupisz sobie Jupitera 135 i nie bedzie Ci przeszkadzac brak pomiaru swiatla (chyba, ze masz D200, to bedzie pomiar), to jest to bardzo fajny obiektyw manualny (mozna w nim zamienic mocowanie latwo) - maly, poreczny i swietne portrety w plenerze robi (tylko trzeba z dystansu, bo po cropie to juz 200mm) - ale o tym juz pisalem w innym temacie.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

peecee zobacz w RaysFoto, powinni to mieć
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

w rysfoto rozmawiałem na ten temat - i lipa jest nawet na stronie novoflexa ciężko się czegoś doszukać
    i tu jest jedna z przewag canona - z modelem do niego nie ma najmniejszych problemów :P (poza ceną)

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dziękuję HYPER ale kosztowo to trochę dużo wychodzi.
    Co do propozycji kaktusa to finansowo nie wychodzi dużo i o takim rozwiązaniu czytałem w necie,
    jest trochę upierdliwe ale trzeba samemu popróbować.
    Co do oświetlenia to prawdopodobnie zrobię coś samemu z diod.
    Myślałem że mogę wykorzystać któryś z posiadanych przeze mnie obiektywów i dokupić tylko mieszek (wygląda że nie jest to takie proste)
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam Martini.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jeszcze mam prośbę do kaktusa, o pokazanie fotek zrobionych tym zestawem.
    Pozdrawiam Martini.

Uprawnienia umieszczania postów