Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Mieszek

Domyślnie

Dexter nie doczytalem nawet Twojego posta do konca... skonczylem na "Zmieniłeś podany przeze mnie zakres "5:1-10:1" na "4:1-10:1", by wcisnąć w to zestawienie Nikkora 70-180, dla którego 4:1 to wówczas maksimum...".

Znow wypisujesz bzdury i znow bedziesz pewnie forsowal swoje zdanie nawet jesli nie masz racji.

Otoz zechciej w koncu przyjac do wiadomosci, ze maksymalna skala odwzorowania zestawu Micro-Nikkor 70-180 i PB-6 to 10:1 (dokladniej 9 z kawalkiem). Jak widac nie potrafisz majac ogniskowa i maksymalny wyciag obliczyc skali odwzorowania - szkoda... zatem, ze zabierasz glos.

Zakres podany przez Ciebie (nadal nie wiem z jakich pobudek) poszerzylem w lewo od 4:1 by pokazac Ci, ze najpopularniejsza 50-tką Nikona mozna (bez odwracania jej i innych "cudow") uzyskac skale odwzorowania 4:1. Przyznasz chyba, ze to blisko 5:1 od, ktorej dla Ciebie zaczyna sie makro.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

jeśli mozna to zadam kilka pytań mam i mieszek pod m42 i nikonowski pb4 (jeśli już używam to tylko nikona ze względy na tilt i shift) - moim skromnym zdaniem novoflex ma to lepiej rozwiązane ale do pytań:

1 czy spotkaliście się z mieszkiem przenoszącym elektronikę pod nikona (przewaga canona jest tutaj widoczna - podobno novoflex "specjaliści" od mieszków z nikonem nie mogli dać sobie rady <- to słyszałem od autoryzowanego dealera novoflexa) [nawet nie ma pierścieni połaczonych kabelkiem aby przenieść elektronikę pod nikona - zainteresowani powinni wiedzieć o co chodzi (są takie pod canona) swego czasu chcialem przerobić pierścienie kenko na takie cóś ale znający się na rzeczy facet powiedział że szkoda kenko!!! (jaki problem występuje nie wiem)]
    2 czy da radę przenieść automatycznie przesłonę na mieszku nikona z uzyciem cyfrówki jeśli tak to jak -> nikony d50 d70s i d2xs (może ktoś zna dokładnie co jak i gdzie nabyć)

p.s próbowałem się dzisiaj ponownie z mieszkiem m42 i mnie wykończył momentalnie nie ma to jak pierścienie albo jeszcze więcej pierścieni i jasne zdjęcia przy f32 bez problemów z palpitacją oka

Domyślnie

hej peecee.
    jak pisalem nie ma na rynku zadnego mieszka z bagnetem Nikona, ktory by mial styki. Pewnie by sie dalo to zrealizowac, ale poki pol i profesjonalne puszki mierza swiatlo bez uzycia stykow to nie za bardzo jest po co robic takie mieszki (koszt mieszka Novoflexa to jakies 2500zl - to duzo wiecej niz cena np. D70s).

Drugie pytanie przyznam, ze nie bardzo dlatego poki co nie odpowiadam.

pozdrawiam.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

temat mieszków swego czasu męczyłem i skonczył się pierścieniami 2 komplety :P hyhyhy a gdy nabęde 85 pc micro to i nikonowski mieszek odstawię na półkę

Domyślnie

Jasne, ze sie da zrobic mieszek z AF
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/mieszekef.html
    Przepraszam za marke, ale po prostu na cos takiego kiedys w necie trafilem....

Lekko zmasakrowany i lezy do gory brzuchem - stad inny niz znany ksztalt. Nie moglem zrobic zdjecia na "cala klatke", bo nie mam dyfuzora do lampy przy sobie - ogolnie dosc maly byl ten komar. Helios 44, mieszek na 110mm, F11, WB cloudy (nadal), 6Mpix JPG w jakosci Fine - bez zadnego wyostrzania itp
    Pomniejszony crop:
    Caly crop (1600x1300) http://eit2005.neostrada.pl/nikon_forum/crop_komar.jpg

Ja juz sie w tym temacie odzywac nie bede - chyba, ze ktos zada jakies pytanie i bede mogl mu pomoc. Ogolnie z zakupem sprzetu do makro wyglada tak, jak z kazdym sprzetem. Wszystko zalezy od tego ile mamy pieniedzy lub ile chcemy na sprzet przeznaczyc. Naturalne jest to, ze kupujac sprzet tanszy kupujemy najczesciej sprzet gorszy - trudniejszy w uzytku i przynoszace gorsze wyniki. Wszystkie moje posty napisalem by zachecic do tej najtanszej opcji osoby, ktore sie wahaja - DA sie tym robic zdjecia. Bo osoby, ktore juz z makro mialby doczynienia wiedza lepiej ode mnie i w ogole wiedza, czego potrzebuja.

PS. Przepraszam wszystkich zawodowych fotografow, ktorych mecze moimi postami opisujacymi sprzet warty 1/30 body - ale studenci tez tu zagladaja
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

właśnie o tym pisałem na canonie się da na nikonie podobno jakieś jajeca sie robią i się nie da - wiadomośc była zarówno od serwisanta nikona jak i od dealera novoflexa że z nikonem coś nie trybi co nie wiem...

spokojnej nocy

Domyślnie

Witam!

Peecee, to, dlaczego do Nikona nie da się zrobić takich pierścieni z kabelkiem jest dość proste. Odpowiedź brzmi: Popychacz przesłony.

W systemie EOS takie coś nie istnieje (identycznie w systemie 4/3). Przesłona przymykana jest przez mechanikę obiektywu, po otrzymaniu drogą elektroniczną od body informacji o nastawionej wartości i o zwolnieniu migawki. Dlatego wystarczy zwykły kabelek, by przesłona przymykała się tylko wtedy, gdy jest to potrzebne. Na małym wyciągu możliwy jest wówczas nawet autofokus, gdyż wszystkie obiektywy EF/EF-S mają silnik w obiektywie, bez śrubokrętu w korpusie, jak Nikon.

(żeby było jasne, nie jestem miłośnikiem, ani posiadaczem Canona, ale specyfika tego systemu znacznie ułatwia budowę systemu makro z obiektywami dedykowanymi - kosztem bagnetu istniejącego dopiero od lat 80-tych, bez tak długiej listy obiektywów jak Nikon)

W Nikonie to body przymyka przesłonę popychaczem, a jego nie da się przenieść kabelkiem. Hipotetycznie, możnaby spróbować zrobić takie pierścienie i połączyć je z mieszkiem Novoflexa. Jednak byłoby to rozwiązanie kłopotliwe i mało opłacalne - zwłaszcza w dobie taniejących puszek współpracujących z AI

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar Martini
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dexter Odwzorowanie jakie mnie interesuje trudno powiedzieć pewnie 2:1 było by ok ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i podejrzewam że jak opanuję focenie tym mieszkiem to będę chciał większe powiększenia.
    Koszty jakie chciałem przeznaczyć na ten cel to ok. 300-400 zł.
    Kaktus Zdjęcia tych "pstrzol" ( pszczoły jak by doświetlić podejrzewam też wyszły by ostro) i tego grosza to wychodzi to całkiem nieźle.
    Mam pytanie przejścia z nikon na M42 używasz tego z soczewką które ostrzy na nieskończoności czy tego zwykłego za 30 zł. I kiedy te ostrzenie na nieskończoności jest potrzebne przy mieszku lub jak się podpina obiektyw M42 czy tu i tu?
    Dzięki za zdjęcia poglądowe sprzętu, przynajmniej wiem jakie odległości są od obiektów podczas focenia obiektywami 135mm i 58mm.
    Chyba zdecyduję sie na zestaw taki jak dysponuje Kaktus przy 135mm + mieszek mam odwzorowanie max ok 2:1 i przyzwoitą odległość od obiektu a zestawem z 58mm mam mniejszą odległość od obiektu ale powiększenie można uzyskać max ok 4:1, tylko z tym przejściem nikon/m42 nie wiem, czy z ostrzeniem na nieskończoności czy bez.
    Pozdrawiam Martini.
    Nikon D70s | N18-135 | S24/2.8 | S70-200/2.8 | Metz 40MZ 3i | M42.

Domyślnie

Mam pierscien zwykly - bez soczewki. Przy makrofotografii nieskonczonosc nie jest zupelnie potrzebna.

Mieszek M42 standardowo ma z jednej strony gwint meski, a z drugiej gwint zenski - czyli z jednej strony strony podpinamy obiektyw, a z drugiej mieszek do aparatu (tylko ze w aparacie nie mamy M42, wiec podpinamy przez przejsciowke)

Kupujac mieszek zwroc uwage na to, zeby mial (nie wiem czy wszystkie maja) wyciagany tyl - wtedy sie mocuje osobno tyl w aparacie i potem mieszek na tym "tyle" montuje sie mieszek - jest to po to, zeby w ogole sie dalo zalozyc mieszek (mocuje sie "tyl" od boku - bo od gory przeszkadza lampa blyskowa aparatu, dlatego nie da sie wkrecic normalnie mieszka).

A co do obiektywow, to ja bym zaiwestowal tez w Heliosa - one sa po 15-20 zl na allegro, a latwiej trafic w ostry egzemplarz niz przy obiektywach 135 (albo ja mialem pecha)
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

No to chyba problem się rozwiązał. Przy 2:1 automatyczna przesłona nie jest jeszcze potrzebna, więc to rozwiązanie spokojnie da radę.

Jeśli chodzi o mieszki, to warto kupić taki, jak na zdjęciu kaktusa - solidna i funkcjonalna jednostka - drugim pokrętłem można regulować wyciąg płynnie, co zapewnia szybką jego regulację. Każdy z nich ma dwa obrotowe pierścienie z gwintem, więc nie trzeba się o to martwić.

Do makro przejściówka zdecydowanie bez soczewki!

Obiektyw - jupiter 135mm/3,5 spokojnie może być, choć ja bym pomyślał również o Sonnarze 135mm/3,5 MC - ostatnio ceny mocno poszły w dół, a to jednak troszkę wyższej klasy szkło - w makro ważne jest ostre rysowanie, bo wraz z wydłużaniem wyciągu zdolności rozdzielcze spadają (czysta fizyka - zmniejsza się efektywny otwór przesłony, tzn. efektywna wartość wynosi (wartość zadaną)*(1+skala odwzorowania).

Pozdrawiam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów