Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Mieszek

Oszczędny w słowach Awatar Martini
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Mieszek

Planuję zakup mieszka do makro, i mam pytanie:
    Co będzie lepiej kupić, którym zestawem zrobię lepsze zdjęcia?

Zestaw1:
    -nikon/m42
    -mieszek m42
    -obiektyw 50mm lub 135mm

Zestaw2:
    -mieszek nikon
    -obiektyw N18-135 lub S70-300 ewentualnie później zakup N50mm
    Pozdrawiam Martini.
    Nikon D70s | N18-135 | S24/2.8 | S70-200/2.8 | Metz 40MZ 3i | M42.

Domyślnie

do pierwszego zestawu sie nie odniose bo dla mnie nie ma jakichkolwiek walorow uzytkowych.

jesli zas chodzi o zestaw drugi to nie wiem czy miales juz kiedys do czynienia z osprzetem makro Nikona (?), ale musisz wiedziec, ze zakup samego mieszka nie jest absolutnie wystarczajacy.

Domyslam sie, ze piszac "mieszek Nikon" miales na mysli PB-5, PB-6, ktore to potrzebuja dodatkowego (bede pisal o twoim body, bo do innych moze byc potrzebne cos innego) osprzetu:

wezyka spustowego AR-7,ktory zapewni domkniecie przyslony do wartosci roboczej w momencie wyzwolenia migawki. Koszt tego wezyka to jakies 150zl za uzywke (nowy zdaje sie kosztuje ponad 300zl)

dodatkowego pierscienia posredniego (moze byc bardzo waski - np. PK-11A), ktory pozwoli na podpiecie mieszka do body. Koszt jakies 230zł za uzywke i jakies 350zl za nowke.

Do puszek z wezykiem elektrycznym (10pin) potrzebny jest wezyk AR-10 (jakies 200-250zl) i adapter MC-26 (jakies 150-200zl).

Alternatywa jest tylko jedna jesli chodzi o mieszki, czyli mieszek Novoflexa, ktory z uwagi na to, ze przenosi domykanie przyslony to nie wymaga zadnych wezykow itp.

Uzywam tego wlasnie mieszka (bardzo rzadko) i daje bardzo duzy komfort pracy.

Nie ma na rynku mieszka do Nikona, ktory by posiadal styki elektryczne i tym samym przenosil AF i zapewnial pomiar swiatla z puszkami amatorskimi.

Mam nadzieje, ze troche pomoglem
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

witam

masz gdzieś może linka do tego mieszka novoflexa?? albo jakieś zdjęcia - szukam takiego co przymyka przysłonę
    bo inaczej to ciemno....

Domyślnie

Martini, wszystko zalezy od tego ile masz pieniedzy i jak bardzo chcesz korzystac z tego. Ja jako amator i do zabawy mam wlasnie zestaw 1 i jestem zadowolony - sprawia mi duzo frajdy, a od czasu do czasu zrobi nawet zdjecie, ktore chetnie pokaze znajomym
    Co do walorow uzytkowych, to niestety ze sprzetem M42 nie bedziesz mial pomiaru swiatla, a przede wszystkim nie bedzie on domykal przyslony - a makro sie wykonuje przy mocno zamknietym obiektywie najczesciej i chyba nie musze pisac, ze ostrzenie przy mocno zamknietym obiektywie wymaga umiejetnosci "sokoli wzrok" przynajmniej na poziomie +3 (fotografujac z reki ostrze odlegloscia aparatu od obiektu, a nie obiektywem, bo jest znacznie wygodniej i szybciej)
    Jesli natomiast chodzi o obiektywy, to ja uzywam zarowno 50 jak i 135. Mam jakiegos Heliosa, ktory walal sie po piwnicy, a jest bardzo ostry (jak dla mnie - bo jako amator fotografuje dla siebie) i Jupiterka. Ogniskowa 135 daje Ci znacznie wieksza odleglosc od fotografowanego obiektu, ale mimo ostrego egzemplarza Jupitera, Helios jest ostrzejszy (do kwiatkow i mrowek jak znalazl, ale wazki gnoje uciekaja).
    Do zestawu takiego makro warto miec lampe manualna, ale nie jest to konieczne, bo mozna korzystac z wbudowanej - do obu zdecydowanie warto dowalic dyfuzor wlasnej roboty - tuba z tektury, w srodku wyklejona folia alumoniowa, z cienka kalka na koncu dla zmiekczenia swiatla. No chyba, ze chcesz kupic jakas profesjonalna lampe do makro albo zbudowac z diod samemu - bylo o tym tez na forum.

Musisz wiedziec ile pieniedzy chcesz przeznaczyc na sprzet i czy warto przeznaczac duzo (czy potrzebujesz i czy wykorzystasz)

PS. jak kupisz sobie Jupitera 135 i nie bedzie Ci przeszkadzac brak pomiaru swiatla (chyba, ze masz D200, to bedzie pomiar), to jest to bardzo fajny obiektyw manualny (mozna w nim zamienic mocowanie latwo) - maly, poreczny i swietne portrety w plenerze robi (tylko trzeba z dystansu, bo po cropie to juz 200mm) - ale o tym juz pisalem w innym temacie.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

peecee zobacz w RaysFoto, powinni to mieć
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

w rysfoto rozmawiałem na ten temat - i lipa jest nawet na stronie novoflexa ciężko się czegoś doszukać
    i tu jest jedna z przewag canona - z modelem do niego nie ma najmniejszych problemów :P (poza ceną)

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dziękuję HYPER ale kosztowo to trochę dużo wychodzi.
    Co do propozycji kaktusa to finansowo nie wychodzi dużo i o takim rozwiązaniu czytałem w necie,
    jest trochę upierdliwe ale trzeba samemu popróbować.
    Co do oświetlenia to prawdopodobnie zrobię coś samemu z diod.
    Myślałem że mogę wykorzystać któryś z posiadanych przeze mnie obiektywów i dokupić tylko mieszek (wygląda że nie jest to takie proste)
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam Martini.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jeszcze mam prośbę do kaktusa, o pokazanie fotek zrobionych tym zestawem.
    Pozdrawiam Martini.

Domyślnie

Witam!

Martini, Twój wybór powinien zależeć od skali odwzorowania, jaką chcesz uzyskać.

Absolutnie nie mogę zgodzić się z HYPERem, że zestaw na M42 nie ma walorów użytkowych. To bzdura. Jeżeli dobrze poszukasz (i ewentualnie chwilkę poczekasz) możesz znaleźć na M42 pierścień do przymykania przesłony wężykiem. Wtedy wystarczy nawet Helios za 20zł i przy makrofotografii ostrzysz i kadrujesz na pełnym otworze, a na czas zrobienia zdjęcia przymykasz. Identycznie jak w zestawie, który złożyłbyś z akcesoriów Nikona.

Nie musisz kupować oryginalnych wężyków Nikona AR-... I tak nie współpracują z D70s. Przesłonę w obiektywie domkniesz za pomocą najtańszego podwójnego wężyka. Będziesz go mógł potem użyć z obiektywami Nikona, ale o tym za chwilę.

I tu pojawia się pytanie o skalę odwzorowania. Jeżeli ma ona być relatywnie niewielka (np. 2:1), trzeba zadać sobie pytanie o sens używania mieszka. I tak potrzebujesz następny obiektyw. Zoomy średniej klasy na wyciągu pokazują dużo gorsze rezultaty optyczne od stałoogniskowców. Ponadto, o czym do tej pory nie wspomniano, Twoje obiektywy są typu G, czyli jedyną możliwość nastawienia wartości przesłony masz, gdy mają one kontakt z aparatem poprzez styki elektroniczne, a to uzyskasz wyłącznie posiadając odpowiednie pierścienie np. Kenko/Marumi za ok. 500zł lub... mieszek Novoflex za 2000zł. Nieopłacalne.

Inną kwestią związaną z uzyskiwanym powiększeniem jest odwracanie obiektywu. Podam przykład. Po odwróceniu obiektywu 58mm na wyciągu 290mm uzyskasz około 2 razy większą odległość od obiektu przy trochę większej skali odwzorowania. Na tym samym wyciągu 290mm obiektyw 35mm nieodwrócony nie jest w stanie zobrazować. Po odwróceniu go uzyskujesz około 4-5cm odległości od obiektu. Gdy odwrócisz obiektyw standardowy bez żadnego wyciągu (mieszka, pierścieni, itp.), powiększenie stanie się wielokrotnie większe.

Nie przejmuj się brakiem pomiaru światła. W makrofotografii, przy częstym fotografowaniu obiektów poruszających się, konieczne są krótkie czasy naświetlania. Ponadto, by uzyskać większą GO potrzebna jest duża wartość przesłony. (Ale, bez przesady, jeszcze nie spotkałem obiektywu, który dawał zadowalające rezultaty będąc na wyciągu przymknięty powyżej f/9). Dodatkowo, z D70s lepiej nie wchodzić powyżej ISO 640, ze względu na częste potrzeby korekty ekspozycji i potrzebę zarejestrowania jak największego zakresu dynamiki tonalnej na zdjęciach. Jednym słowem: potrzebne jest doświetlenie - wystarczy odpowiednio pokombinować z lampą wbudowaną - 1/500s daje już szanse na nieporuszone zdjęcia, a mocy błysku nie musi być przecież dużo - odpowiednio poprowadzone światło lampy wbudowanej oświetli nawet 10:1. Sprawdziłem.

Zastosowanie (czytaj: kupienie) stałoogniskowego Nikkora ma sens z jeszcze jednego powodu: możesz go użyć do normalnych (nie-makro) zdjęć. Choć ostrzegam, że jak spróbujesz, możesz nieco krzywym okiem zacząć spoglądać na twoje zoomy Na mieszku potrzebować wtedy będziesz pierścień NIKON BR-4. Otwiera on przesłonę obiektywu, a Ty domykasz ją przedstawionym już wcześniej wężykiem.

Od razu też chcę ostrzec: Makrofotografia (powyżej 1:1) nie jest sportem nazbyt komfortowym... i w dodatku uzależnia.

Napisz proszę, co zamierzasz fotografować i jakie skale odwzorowania Cię interesują. Z pewnością dobierzemy najbardziej optymalny zestaw.

Pozdrawiam i przepraszam za długą wypowiedź.

Domyślnie

Dexter, nie rob takich swinst wiecej - tego sie czytac nie da;P A na powaznie, to jeszcze kilka osob cos takiego dorzuci i powstanie ladny FAQ dla przyszlych makrowiczow - sam przyznaje sie, ze jestem absolutnym amatorem i sie tu duzo dowiedzialem z 2 dlugich postow.

Co do mieszka vs. pierscienie - mieszek ma ta zalete, ze mozesz skale odwzorowania plynnie ustawiac, konczac na bardzo duzej skali (przy podpietym obiektywie staloogniskowym mocno odsunietym od korpusu celem powiekszenia nie da sie za bardzo regulowac ostrosci - odleglosci od obiektu, wiec kadrem sie juz tego nie zrobi), ale za to bez jakis "home made'ow" nie ma przymykania przyslony przed strzalem. No i taki solidny radziecki mieszek (ja mam akurat taki) ladnie ksztaltuje biceps - bo utrzymac takie bydle nie jest latwo, a skakac ze statywem za pszczolami nie jest lekko.

Co do oswietlenia, to warto zrobic sobie tube na wbudowana lampe i juz to potrafi dobrze doswietlic obiekt.

Martini, niestety przez najblizszy miesiac nie bede mial dostepu do swojego dysku twardego - jedyne co moge zrobic, to wyjsc i Ci zrobic cos na zamowienie, ale wiadomo, ze nic nie jest tak latwe jak kwitnace drzewa owocowe obklejone pszczolami. Wlasnie jedyne co mam (lezy gdzies na serwerze,bo juz komus pokazywalem, chyba nawet na forum), to pare "pstrzol" (to samo co "pszczola", tylko produkuje "miut") - ale to bylo moje pierwsze makro w plenerze i nie mialem wtedy jeszcze tuby na lampe. W efekcie mamy czasy 1/250 i nawet 1/200, co przy tym powiekszeniu powoduje duza nieostrosc na zdjeciach - przynajmniej jak sie oglada w pelnym wymiarze, dlatego wysoce rekomenduje troszke pomniejszyc (tzn. klepnac kilka razy "-" w przypadku opery, nie wiem jak to FF/IE robi) Zreszta ja kompletny amator jestem, a ciagnac 2 kierunki studiow nie mam czasu na focenie - wiec pewnie sie przerazisz fotkami
    http://eit2005.neostrada.pl/pstrzolki/p1.jpg
    http://eit2005.neostrada.pl/pstrzolki/p2.jpg
    http://eit2005.neostrada.pl/pstrzolki/p3.jpg
    http://eit2005.neostrada.pl/pstrzolki/p4.jpg
    Zdjecia nie byly w zaden sposob obrabiane - tylko wykadrowane minimalnie, wtedy nawet NEFow jeszcze nie uzywalem, bo to bylo zaraz po kupnie.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów