Close

Strona 1495 z 2397 PierwszyPierwszy ... 495995139514451485149314941495149614971505154515951995 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 941 do 14 950 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bradley Zobacz posta
    Koniecznie! Ale tu "spamuj "dalej
    +1!

Domyślnie

Ile razy już się zarzekałem, że to ostatnia sesja z tym obiektywem....Chce mu dać jeszcze szansę w Tatrach, tylko te misie

Ps. Ktoś się orientuje jak jest z noclegiem w schronisku pod Rysami po słowackiej stronie? Jest szansa na nocleg na podłodze chociaż w lecie?

Domyślnie

Ale tylko z misiami.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Szanowni!
    Zasłaniając się jak Egidą, zasadą, że nie ma głupich pytań, ejakuluję, co następuje:
    Idąc tropem wychwalanego Samyanga 12/2, tu i ówdzie zacząłem zauważać inne Samyangi, lekko węższe. Celem moich poszukiwań jest w miarę jasna stałka o ogniskowej w okolicach 16mm, bo jak wiadomo jedyny na świecie ostry egzemplarz naleśniora SEL16F28 ma Zdyboo, a coś by się przydało na wieczorowe czy wnętrzowe momenty. Kąt 12mm mi się podoba, tym bardziej wyrozumiała dla leniwych hiperfokalna, ale boje się, że ów szeroki kąt przeje się szybko, zwłaszcza, że do krajobrazów to on może ok, ale przy wnętrzach o twarzach nie wspominając - może wywoływać chorobę morską. Oczywiście z bezczelnością godna sandalarza udającego się na Orlą Perć twierdzę, iż MF nie jest mi obcy

Znalazłem więc obiektyw Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC, ale mam chyba chore oczy, bo subiektywnie sample z niego wyglądają jakby kąt był jeszcze szerszy niż z 12/2. No i to światło, 2.8 to przecież ciemnica Pomijając retoryczne pytanie: na co ślepemu aparat, jak ikoniczna Saba poszedłem tą drogą i znalazłem Samyanga 16 mm f/2.0 ED AS UMC CS. Pomijając wagę dość sporą oraz bezczelnie pomijalny brak AF, propozycja ta wydaje się całkiem znośną, jasną (wiem, wiem, 2.0 to ciemnica) uniwersalną stałką. Czy jestem w mylnym błędzie?

Domyślnie

Sam jesteś ciemnica.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Sam jesteś ciemnica.
    Dokładnie, zwłaszcza, że ja w ogóle nie mam 16, a jak miałem, to nie był ostry. I używałem go głównie z ECU, bo ogniskowej 24 mm na FF nie lubię.
    S16 to wielkie wiadro, opracowane dla lustrzanek i powinien być zakaz podłączania go do bezluster.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cne Ahaby! Chciałem być lekko ironiczny przy piątku, mam nadzieję, że zaszedłem Wam pod kapelusz
    Zdyboo, moim zdaniem powinien być zakaz zapinania FE na APSC ! O zakazie avatarów w hełmach nie wspomnę !
    A serio, rozumiem, że jeśli pominąć wielkość, to nie jest to jakiś absurdalny pomysł? Lubię mieć przy sobie coś ciężkiego gdy jestem w Ciemnych Miejscach...

Domyślnie

Ale Zdyboo ma rację. Większość (choć nie wszystkie) obiektywów Samyanga to urządzenia zaprojektowane do lustrzanek, a do bezlusterkowców dostosowane poprzez wydłużenie tubusu, i tyle. Równie dobrze (a może nawet lepiej) kupić taki obiektyw w wersji do lustrzanki i podpinać go przez adapter - wtedy przynajmniej będzie bardziej odsprzedawalny. Ale idąc dalej tym tropem, przez adaptery można podłączyć dowolny obiektyw od dowolnej lustrzanki. Ale nawet "największe" (tzn. najmniejsze) naleśniki z lustrzanek, jak np. Nikon Series E 1,8/50 czy Konica AR 1,8/40, podłączone przez adapter, wyglądają grzmotowato na bezlusterkowcach i nie mają startu do prawdziwych bezlusterkowych naleśników - mówię oczywiście o wielkości, nie o jakości optycznej. I to dotyczy obiektywów o ogniskowych ok. 50 mm. Obiektywy szerokokątne do lustrzanek FF, czyli <35, ze względu na omijającą lustro konstrukcję typu retrofocus, są przeważnie duże albo nawet bardzo duże, jeśli są jeszcze jasne.

A co do jasności, to zgoda. Teraz 0,95 rulez, a 1,2 uchodzi jeszcze w tłoku. 1,4 to już ciemnica.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jednak w głowie musi przeskoczyć ten trybik aby będąc w górach nie robić tylko panoram i wykorzystywać głownie UVA. U mnie ten proces chyba jeszcze nie nastąpił ale to może z braku 55-210 czy jakiegokolwiek innego telezooma.

Domyślnie

Co fakt, to fakt. Kierowałem się mimo wszystko pewnymi pozytywnymi ocenami ostrości tych Sammych na pełnej dziurze, oczywiście całkiem jasnej. No w sumie nie pomyślałem, że ten sam efekt osiągnę przez przejściówkę i cokolwiek ostrego i jasnego, pytanie czy w tej cenie. Ale fakt faktem, że najlepiej pasowałby mi mały zuom uniwersalny i ostra stałka w okolicach 16mm, bez względu na wielkość, bo i w innych okolicznościach byłaby uzywana. Na samym początku moich rozważań była sigma 19/2.8 ale to już węziej niż bym chciał, 2.0 to też zawsze jaśniej. Egro, jest li jakaś alternatywa dla tego Sammy'ego 16/2 w pieniądzach do 1500 zł i okolicach 16mm?

Strona 1495 z 2397 PierwszyPierwszy ... 495995139514451485149314941495149614971505154515951995 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów